Τα αποτελέσματα συνοψίζονται από το πρόγραμμα ελέγχου των γεγονότων “Verified.Media”
Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς – και στρατολογούν ηλικιωμένους, ομοφυλόφιλους και ξένους άστεγους στην πρώτη γραμμή του μετώπου
Τα ρωσικά κανάλια Telegram δημοσίευαν τακτικά “συγκλονιστικές αποκαλύψεις” σχετικά με τις απώλειες του ουκρανικού στρατού στον πόλεμο κατά τη διάρκεια του έτους. Για παράδειγμα, στα μέσα Μαΐου, ένα βίντεο που φέρεται να δημιουργήθηκε από την ουκρανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα: οι κάτοικοι της χώρας καλούνταν να παρακολουθήσουν αγώνες στη μνήμη 300.000 συμπατριωτών τους που σκοτώθηκαν στο μέτωπο. Στα τέλη Αυγούστου, η ουκρανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Kyivstar φέρεται να ” έβγαλε” στα κοινωνικά δίκτυα πληροφορίες για 400.000 νεκρούς, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα το “πραγματικό” μέγεθος των απωλειών αποκαλύφθηκε από ένα γαλλικό ταξιδιωτικό πρακτορείο, το οποίο ξεκίνησε εκστρατεία στη μνήμη 500.000 νεκρών. Τέλος, τον Νοέμβριο, μυστικές πληροφορίες φέρεται να αποκαλύφθηκαν από το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι 1+1, όπου ένας χρονοδιακόπτης στα δελτία ειδήσεων έδειχνε στοιχεία για περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια νεκρούς και αγνοούμενους. Και οι τέσσερις αναφορές αποδείχθηκαν ψευδείς – στις τρεις πρώτες περιπτώσεις οι ίδιοι οι παραπληροφόρησης δημιούργησαν τα αποσπάσματα από το μηδέν, ενώ στο απόσπασμα της τηλεοπτικής εκπομπής απλώς αντικατέστησαν την είδηση στο ticker. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τις ουκρανικές απώλειες: οι εκτιμήσεις φτάνουν τις 70.000.
Ένας άλλος τρόπος για να πείσουν το κοινό ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πρόκειται να μείνουν χωρίς ούτε έναν ζωντανό και υγιή στρατιώτη είναι οι αναφορές για την κινητοποίηση όλο και περισσότερων κατηγοριών πολιτών, την οποία φέρεται να πραγματοποιεί το Κίεβο. Για παράδειγμα, στο Telegram κυκλοφόρησαν βίντεο με παίκτες (με το σύνθημα “Δεν είσαι πια παιδί, τα παιχνίδια τελείωσαν”) και ομοφυλόφιλους (“Δεν έχει σημασία αν αγαπάς τις γυναίκες ή τους άνδρες, το κυριότερο είναι ότι αγαπάς την Ουκρανία”). Το πρώτο βίντεο ήταν μονταρισμένο από μια διαφήμιση για ένα ποντίκι υπολογιστή που αναρτήθηκε στο YouTube, πλάνα από βιντεοπαιχνίδια και πλάνα από την εμπόλεμη ζώνη, ενώ το δεύτερο ήταν κομμένο από ένα πολωνικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ του 2020 και μια διαφήμιση της AFU που γυρίστηκε το 2016.
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης εικονογράφησαν την ίδια θέση με φωτογραφίες από φυλλάδια και μπροσούρες που φέρονται να διανέμονται τόσο στην Ουκρανία όσο και στο εξωτερικό. Συνταξιούχοι του Κιέβου, άστεγοι της Νέας Υόρκης και φοιτητές της Ουάσινγκτον φέρονται να κλήθηκαν στο μέτωπο. “Απόδειξη” αποτέλεσαν οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αδύνατο να εντοπιστεί ο τόπος των λήψεων.
Στα δύο χρόνια του πολέμου, οι factcheckers αποκάλυψαν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, τέτοιες απάτες. Όπως έγραψαν οι “Σημαντικές Ιστορίες”, τέτοιες αφίσες και φυλλάδια αναρτώνται όχι για τους Ουκρανούς, τους Ευρωπαίους ή τους Αμερικανούς, αλλά για τους ίδιους τους Ρώσους.
Ευρωπαίοι ζωγραφίζουν γκράφιτι που χλευάζουν τον πρόεδρο Ζελένσκι
Τον Νοέμβριο του 2022, το Tsargrad, το κανάλι Telegram του Βλαντιμίρ Σολοβιέφ και άλλα μέσα ενημέρωσης διέδωσαν την είδηση ότι μια ομάδα ανώνυμων καλλιτεχνών, η Typical Optical, ζωγράφισε ένα τρισδιάστατο γκράφιτι σε ένα πεζοδρόμιο στο κέντρο της Βαρσοβίας – έναν Ουκρανό πρόεδρο που τρώει χρήματα και σέρνεται κάτω από την άσφαλτο. Ωστόσο, για κάποιο λόγο το έργο τους δεν αναρτήθηκε από κανέναν από τους χιλιάδες πολίτες που περπατούν τακτικά σε αυτή την πολυσύχναστη διασταύρωση, ενώ η ύπαρξη του γκράφιτι διαψεύστηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τις δημοτικές υπηρεσίες.
Τους επόμενους μήνες, αναφορές για την εμφάνιση παρόμοιων σχεδίων ήρθαν από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις: Παρίσι, Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Βερολίνο, Λονδίνο και Χάγη. Οι “καλλιτέχνες” απεικόνιζαν τον Ουκρανό πρόεδρο ως μαύρη τρύπα, ακρίδας ή χταπόδι που καταβροχθίζει χρήματα και στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και σαν σπυρί και κοπριά.
Στα έργα του Typical Optical, συχνά προσποιούνταν ότι ήταν η μία πόλη πάνω από την άλλη – αυτό έγινε σαφές χάρη στις πανοραμικές εικόνες του Google Street View. Όταν οι καλλιτέχνες υποτίθεται ότι ζωγράφισαν γκράφιτι στη Ζυρίχη (το οποίο αργότερα πέρασαν ως γκράφιτι του Βερολίνου), τους θυμήθηκε ένας πωλητής κάστανων που βρισκόταν κοντά, ο οποίος είπε ότι οι νεαροί δεν ζωγράφιζαν τίποτα απολύτως. Οι νεαροί με τα μαύρα μπουφάν με κουκούλες απλώς φωτογράφιζαν τους εαυτούς τους να κάνουν κατάληψη σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών για να προσθέσουν γκράφιτι στις φωτογραφίες.
Η σύζυγος του Zelensky ξοδεύει εκατομμύρια σε κοσμήματα
Πρόκειται επίσης για ένα fake με ιστορία: η πληροφορία ότι η Έλενα Ζελένσκαγια κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Παρίσι ξόδεψε σε τοπικές μπουτίκ 40 χιλιάδες ευρώ, εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Φέτος το ποσό έχει αυξηθεί. Το φθινόπωρο, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έγινε “αυθεντικά” γνωστό ότι η σύζυγός του αγόρασε κοσμήματα αξίας 1 εκατ. δολαρίων σε μπουτίκ Cartier.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τα κανάλια Telegram αναφέρθηκαν στον νιγηριανό ιστότοπο The Nation, όπου εμφανίστηκε ως κείμενο επισκέπτη που πληρώθηκε από άγνωστο πελάτη. Ο συντάκτης αυτού του κειμένου, με τη σειρά του, αναφέρθηκε σε ένα βίντεο κλιπ με μια κοπέλα που ισχυρίστηκε ότι εργάζεται σε κοσμηματοπωλείο στη Νέα Υόρκη και ότι εξυπηρετούσε τη Zelenskaya. Αργότερα αποδείχτηκε ότι το βίντεο είχε καταγραφεί από έναν κάτοικο του Καμερούν που ζούσε στην Αγία Πετρούπολη.
Το ζεύγος Ζελένσκι χαιρετίστηκε στις ΗΠΑ με το προσβλητικό σύνθημα “Δόξα στα ούρα!”
Το φθινοπωρινό ταξίδι του ζεύγους Ζελένσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε η αφορμή για μια νέα σειρά ψευδών ειδήσεων. Την ημέρα της άφιξης της ουκρανικής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη, μια γαλαζοκίτρινη σημαία με τη λεζάντα “Δόξα στα ούρα!” υποτίθεται ότι αναρτήθηκε σε μια από τις προσόψεις των μέσων ενημέρωσης στο κέντρο της πόλης. Ένα βίντεο που φέρεται να τραβήχτηκε από αυτόπτη μάρτυρα χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο. “Δεν είναι ψεύτικο… Προφανώς κάτι ξέρουν”, υπέγραψε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα το βίντεο στο κανάλι της στο Telegram. Σχεδόν όλα τα μεγάλα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, από τη Rossiyskaya Gazeta έως τη Moskovsky Komsomolets, αναφέρθηκαν στην “εικόνα της ντροπής”.
Το βίντεο έγινε viral και οι αμερικανοί ελεγκτές γεγονότων το έλαβαν υπόψη τους. Βρήκαν το μέρος όπου γυρίστηκε το βίντεο και αποδείχθηκε ότι όλα ήταν λίγο διαφορετικά εκεί: οι διαφημιστικές οθόνες δεν ήταν τοποθετημένες με τον ίδιο τρόπο και η McDonald’s λειτουργούσε στο απέναντι κτίριο, το οποίο δεν εμφανίζεται στο βίντεο. Η παραποίηση θα μπορούσε να έχει βασιστεί σε ένα παλιό βίντεο που δείχνει μια βόλτα στη Νέα Υόρκη. Αυτή δεν αποτελεί καμμιά νέα τεχνική και δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται.
Η φράση “Δόξα στα ούρα!” παραλίγο να γίνει ψεύτικο meme. Γκράφιτι με αυτή την επιγραφή φέρεται σύντομα να εμφανίστηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Στην πραγματικότητα, τοποθετήθηκαν ψηφιακά σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην ίδια γειτονιά του Παρισιού.
Δυτικοί αστέρες προτρέπουν τον Ζελένσκι να κάνει θεραπεία για τον εθισμό του στα ναρκωτικά
Τον Ιούλιο, ένα βίντεο με ιστορίες που φέρεται να αναρτήθηκε στον λογαριασμό Instagram του ηθοποιού Elijah Wood (ο οποίος υποδύθηκε τον Frodo Baggins στο “The Lord of the Rings”) κέρδισε εκατομμύρια προβολές στο Telegram. Σύμφωνα με το βίντεο, ο αστέρας του Χόλιγουντ προέτρεπε τον Zelensky να πάει σε κέντρο αποτοξίνωσης και να ξεπεράσει επιτέλους τον εθισμό του στα ναρκωτικά. Τις επόμενες εβδομάδες, οι χρήστες μοιράστηκαν παρόμοιες εκκλήσεις από τους ηθοποιούς Dean Norris (Hank Schrader από το “Breaking Bad”), John Q. McGinley (Perry Cox από το “The Clinic”) και Kate Flannery (Meredith Palmer από το “The Office”), τον πυγμάχο Mike Tyson, τη χήρα του Elvis Presley, Priscilla, και τον μπασίστα των System of a Down, Shavo Odadjian. Οι εκκλήσεις για την έναρξη θεραπείας του Ζελένσκι μεταδόθηκαν στον αέρα του Channel One, γράφτηκαν από το RIA Novosti και τη Rossiyskaya Gazeta και αναφέρθηκαν από δεκάδες φιλοκρεμλινικούς μπλόγκερ.
Αν και οι σκεπτικιστές μπορεί να πιστεύουν ότι τα επτά βίντεο δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια ενός νευρωνικού δικτύου, στην πραγματικότητα όλα τα βίντεο είναι γνήσια – παραγγέλθηκαν με τη βοήθεια της υπηρεσίας Cameo. Το Cameo επιτρέπει στους θαυμαστές – και, όπως αποδεικνύεται, στους ψεύτικους δημιουργούς – να ζητούν από τα είδωλά τους να ηχογραφήσουν έναν εορταστικό χαιρετισμό, ένα μήνυμα πριν από ένα σημαντικό γεγονός ή απλώς έναν προσωπικό χαιρετισμό έναντι σχετικά μικρής αμοιβής. Μέσω του Cameo, οι διοργανωτές της εκστρατείας κατά του Ζελένσκι φαίνεται ότι ζήτησαν από τους σταρ να ενθαρρύνουν έναν συγκεκριμένο Βλαντιμίρ – και κανένα από τα θύματα της απάτης δεν δίνει το επώνυμο του Ουκρανού προέδρου – να πάει για ιατρική περίθαλψη. Στη συνέχεια, τα κλιπ διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να μοιάζουν με μια σειρά από ιστορίες που δημοσίευσαν οι διασημότητες στο Instagram.
Οι Ουκρανοί δεν είναι μόνο ναζί, αλλά και μη χριστιανοί
Με φόντο την κλιμακούμενη σύγκρουση για την αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (PCU) και την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP), έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο πολυάριθμες μαρτυρίες Ουκρανών που προδίδουν τις αληθινές χριστιανικές διδασκαλίες. Ο κύριος πρωταγωνιστής αυτών των πλαστογραφιών ήταν η Λαύρα του Κιέβου-Πέχερσκ. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο, μεγάλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μετά την πρώτη θεία λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στο έδαφος της μονής από εκπροσώπους της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (PCU) , οι σταυροί πάνω από την εκκλησία έγιναν μαύροι. Στην πραγματικότητα, όπως μαρτυρούν φωτογραφίες από διάφορα έτη, το χρώμα των σταυρών δεν έχει αλλάξει εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Υπήρξαν επίσης αναφορές για την πώληση των τιμαλφών της Λαύρας. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού, Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε ότι οι ουκρανικές αρχές, με τη μεσολάβηση της UNESCO, είχαν συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους να μεταφέρουν τα λείψανα των αγίων στα μουσεία τους. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτό- αξιωματούχοι στην Ουκρανία και την UNESCO διέψευσαν τα λόγια του Naryshkin. Τα κανάλια Telegram κυκλοφόρησαν σύντομα μια ανακοίνωση για μια δημοπρασία στο Παρίσι, στην οποία υποτίθεται ότι θα πωλούνταν “ορθόδοξα λείψανα” από τη Λαύρα του Κιέβου-Πέχερσκ. Η μόνη απόδειξη ήταν η φωτογραφία μιας αφίσας που διαφήμιζε τη δημοπρασία. Αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστή, η οποία είχε εισαχθεί με τη βοήθεια ενός προγράμματος επεξεργασίας φωτογραφιών σε μια εικόνα αρχείου.
Τον Απρίλιο κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης και στο Telegram ένα βίντεο που έδειχνε υποστηρικτές του PCU να βάζουν φωτιά σε εκκλησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή του Μυκολαίβ – στην πραγματικότητα, το βίντεο είχε γυριστεί πριν από 10 χρόνια κοντά στο Αστραχάν. Σύντομα ένα ψεύτικο στιγμιότυπο οθόνης από δημοσίευση στην υπηρεσία OnlyFans, στην οποία δύο μοντέλα ουκρανικής κάμερας υποτίθεται ότι ανακοίνωναν τη συλλογή χρημάτων για τις ανάγκες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έγινε viral σε φιλοκρεμλινικά μέσα. Μετά τις Απόκριες, τα κανάλια Telegram κυκλοφόρησαν ένα βίντεο με μια ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία να γιορτάζει και να τραγουδά για τον Σατανά κατά τη διάρκεια του εορτασμού, αν και το βίντεο είχε στην πραγματικότητα καταγραφεί ένα μήνα νωρίτερα και οι “δημιουργοί” αντικατέστησαν το ηχητικό κομμάτι. Τέλος, τον Νοέμβριο, φιλορώσοι μπλόγκερ άρχισαν να μιλούν για την υποτιθέμενη καταγεγραμμένη εκκλησία του ιερού σκύλου Patron στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας δύο ψεύτικα βίντεο ως αποδεικτικά στοιχεία.
Οι Ευρωπαίοι αντιτίθενται στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο
Όταν συζητήθηκε η μεταφορά γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία στο γύρισμα του 2022-2023, εμφανίστηκαν αμέσως πολλά “στοιχεία” στα φιλορωσικά κανάλια τηλεγραφημάτων ότι “απλοί πολίτες” της Γερμανίας ήταν εναντίον αυτής της απόφασης. Οι εκκλήσεις να μην σταλούν τα οχήματα στην AFU φέρεται να αναρτήθηκαν, συγκεκριμένα, σε οθόνη στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης και σε πινακίδα που ζητούσε “να μην ταΐζετε λεοπαρδάλεις με την κενή κουβέντα του Ζελένσκι” στην είσοδο του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου. Οι εικόνες που αναφέρονται ως αποδεικτικά στοιχεία έχουν υποστεί επεξεργασία: στην πρώτη περίπτωση με βάση μια παλιά φωτογραφία, στη δεύτερη περίπτωση – μια ανάρτηση ενός από τους επισκέπτες του ζωολογικού κήπου στο Instagram.
Το καλοκαίρι, μεγάλα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ένα βίντεο που φέρεται να γυρίστηκε στη Γερμανία, στο οποίο μια ομάδα ένστολων μπαίνει στο σπίτι μιας απλής γερμανικής οικογένειας και παίρνει όλα τα υπάρχοντά της (συμπεριλαμβανομένης μιας λούτρινης λεοπάρδαλης), ενώ ο αρχηγός της ομάδας κρεμάει στον τοίχο ένα πορτρέτο του Ουκρανού προέδρου και προφέρει τη φράση “Heil Zelensky!”. “Είναι το σπίτι σας στο ΝΑΤΟ; Ασχοληθείτε με το ΝΑΤΟ στο σπίτι σας. Περισσότερα από 22 δισ. ευρώ από τον γερμανικό προϋπολογισμό έχουν ήδη δοθεί στην Ουκρανία από τις αρχές του 2022 [έτος]”, αναφέρει η λεζάντα στο τέλος της ιστορίας. Όπως διαπίστωσε ο δημοσιογράφος του Radio Liberty, Mark Krutov, τουλάχιστον αρκετοί ρόλοι στο “γερμανικό” βίντεο υποδύονταν Ρώσοι ηθοποιοί, ενώ η Verified βρήκε μια ανάρτηση στο Instagram ενός από αυτούς που έλεγε ότι το βίντεο ήταν παραγγελία του ρωσικού RT.
Τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι ένας άλλος τύπος όπλου που έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο από τους υπέρμαχους του πολέμου ομιλητές αλλά και από Ρώσους αξιωματούχους. Τον Μάιο, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε ότι ένας ρωσικός πύραυλος που έπληξε μια αποθήκη με τέτοια πυρομαχικά κοντά στο Χμελνίτσκι είχε ως αποτέλεσμα “ένα ραδιενεργό σύννεφο που κατευθύνεται προς τη Δυτική Ευρώπη”. Τα κανάλια Z-channels δημοσίευσαν στιγμιότυπα οθόνης από υπηρεσίες που κατέγραφαν αυξανόμενα επίπεδα ραδιενέργειας στη δυτική Ουκρανία και την Πολωνία λίγες ημέρες νωρίτερα. Και στις δύο περιπτώσεις, τα δεδομένα ήταν σωστά, αλλά βγαλμένα από το πλαίσιο – σε εβδομαδιαίο ορίζοντα, οι τιμές ήταν πράγματι αυξημένες, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπερέβαιναν τον κανόνα- το υπόβαθρο ραδιενέργειας ήταν περίπου το ίδιο στη Μόσχα εκείνες τις ημέρες. Και γενικά, ο θόρυβος γύρω από τα βλήματα ουρανίου δεν δικαιολογείται καθόλου: το μόνο πράγμα που μοιάζει με τα πυρηνικά όπλα είναι το όνομά τους.
Η Ουκρανία πουλάει όπλα στη Χαμάς και αντιτίθεται στη βοήθεια προς το Ισραήλ
Στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίθεσης των μαχητών στο Ισραήλ, ο Yevgeny Satanovsky, ένας ανατολιστής και μέχρι πρόσφατα τακτικός καλεσμένος στον αέρα του Solovyov, δήλωσε ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε όπλα που της πούλησε η Ουκρανία κατά την επίθεσή της στα συνοριακά κιμπούτζιμ. Δύο ημέρες αργότερα, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκανε έναν παρόμοιο ισχυρισμό και την επόμενη ημέρα ένα βίντεο που φέρεται να κυκλοφόρησε από το BBC έγινε viral στα κανάλια Telegram. Σε αυτό, επικαλούμενο την ερευνητική ομάδα Bellingcat, υποστηριζόταν ότι το Κίεβο δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει αποτελεσματικά την αντεπίθεση του καλοκαιριού επειδή τουλάχιστον ένα μέρος των όπλων που είχε λάβει από τις δυτικές χώρες είχε μεταφερθεί στη Χαμάς. Το BBC και η Bellingcat δήλωσαν ότι δεν παρήγαγαν τέτοιο υλικό. Άλλα αποσπάσματα που υποστηρίζουν αυτό το αφήγημα του Κρεμλίνου είναι επίσης είτε παραποιημένα είτε δεν μπορούν να θεωρηθούν κανενός είδους πειστικά αποδεικτικά στοιχεία.
Λίγο αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στο Ισραήλ την απαραίτητη βοήθεια για την αντιμετώπιση των ενόπλων που επιτίθενται στη χώρα, μια πινακίδα φέρεται να εμφανίστηκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης με τη λεζάντα “Βοηθώντας τους Εβραίους = καίγοντας χρήματα. Υποστηρίξτε την Ουκρανία!”. Σύμφωνα με τα φιλοκρεμλινικά μέσα ενημέρωσης και τα κανάλια Telegram, η τοποθέτησή της διατάχθηκε είτε από Ουκρανούς που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε από συνεργάτες του Ζελένσκι. Το βίντεο που χρησιμοποιήθηκε ως επιβεβαίωση ήταν στην πραγματικότητα μονταρισμένο – όπως και σε παρόμοιες παραποιήσεις, βασίστηκε σε ένα απόσπασμα από ένα βίντεο του YouTube από έναν περίπατο στη Νέα Υόρκη, και μια αφίσα σχεδιάστηκε στο περίπτερο που βρισκόταν στο κάδρο.
Ένα μήνα αργότερα, η αντίθετη “είδηση” ήρθε από την αμερικανική μητρόπολη – αυτή τη φορά, μια τεράστια πρόσοψη μέσων ενημέρωσης στο Μανχάταν υποτίθεται ότι έδειχνε ένα βίντεο στο οποίο αντί για την Ουκρανία καλούσαν σε υποστήριξη του Ισραήλ. Το βίντεο έγινε viral πολύ πέρα από το ρωσόφωνο τμήμα του διαδικτύου, αλλά οι ελεγκτές γεγονότων από διάφορες χώρες διαπίστωσαν ανεξάρτητα: στην πραγματικότητα, εκείνη τη στιγμή η οθόνη έδειχνε μια διαφήμιση για ένα καρτούν και η πρώτη μονταρισμένη καταγραφή εμφανίστηκε σε ένα φιλοπόλεμο ρωσόφωνο κανάλι Telegram.
Οι Ισραηλινοί και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης λένε ψέματα όπως οι Ουκρανοί
Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έδωσε στη ρωσική προπαγάνδα την αφορμή να υπενθυμίσει στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τον “σκηνοθετημένο” χαρακτήρα των αναφορών των δυτικών μέσων ενημέρωσης – λένε ότι ψεύδονται στα κιμπούτζιμ που συνορεύουν με τη Γάζα όσο και στην ουκρανική Μπούχα. Τον Οκτώβριο, τα φιλοκρεμλινικά τηλεγραφικά κανάλια έδωσαν τουλάχιστον δύο φορές “παραδείγματα” της ξένης τηλεόρασης που παράγει σκηνοθετημένα ρεπορτάζ από την εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, στην περίπτωση του ρεπορτάζ της Clarissa Ward από το CNN, αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για μια μεταγλωττισμένη ηχογράφηση που ετοίμασε ένας αλήτης μπλόγκερ, ενώ στην περίπτωση του ρεπορτάζ της Cristina Cileacu από το ρουμανικό κανάλι Digi24, επρόκειτο απλώς για ένα κομμένο βίντεο στο οποίο δεν ακούστηκε ο συναγερμός αεροπορικής επιδρομής και ο ήχος μιας έκρηξης ως αποτέλεσμα του μοντάζ.
Ακόμη και άμεσες αποδείξεις για τη σφαγή της Χαμάς που δημοσιεύτηκαν από Ισραηλινούς αξιωματούχους θεωρήθηκαν ψεύτικες από τα φιλοκρεμλινικά κανάλια τηλεγραφημάτων. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, με τη φωτογραφία ενός παιδιού που κάηκε από τους μαχητές – πολλές πηγές ισχυρίστηκαν ότι στην πραγματικότητα ήταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας από νευρωνικό δίκτυο μιας φωτογραφίας ενός κουταβιού σε κτηνιατρική κλινική. “Ένας τόσο μεγάλος αριθμός απομιμήσεων από τις ισραηλινές αρχές και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δείχνει μια σοβαρή έλλειψη πρωτότυπων υλικών, αν κάποιος πρέπει να εμπλακεί σε τέτοιες κατασκευές”, έγραψε ο Boris Rozhin (Colonelcassad). Στην πραγματικότητα, η κατάσταση ήταν αντίστροφη: η φωτογραφία με το παιδί που δημοσίευσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν πραγματική, ενώ η φωτογραφία με το κουτάβι δημιουργήθηκε από τον χρήστη X (πρώην Twitter), ο οποίος σχολίασε: “Μου πήρε πέντε δευτερόλεπτα για να το κάνω αυτό. Δεν είναι πια δύσκολο να δημιουργήσεις μια πειστική ψεύτικη φωτογραφία”.
Οι Ουκρανοί σαμποτέρ βγάζουν χρήματα και διαβατήρια
Τέλος, ένα λαϊκό ψεύτικο που μοιάζει περισσότερο με λαογραφία. Στις αρχές Δεκεμβρίου, τα ρωσικά κοινωνικά δίκτυα και οι αγγελιοφόροι κατακλύστηκαν από προειδοποιήσεις πανικού για παγιδευμένα αντικείμενα που ουκρανοί σαμποτέρ φέρονται να σκόρπισαν κοντά σε σχολεία. Στην αρχή επρόκειτο για ένα σχολείο στο Μπαλαμπάνοβο – ένας μικροσκοπικός εκρηκτικός μηχανισμός τυλιγμένος σε χαρτονομίσματα φέρεται να βρέθηκε εκεί. Αλλά οι συντάκτες των αναδημοσιεύσεων, καθοδηγούμενοι από την επιθυμία να βοηθήσουν – να προειδοποιήσουν όλους για τον κίνδυνο, γρήγορα διέδωσαν την απειλή και σε άλλες περιοχές, ιδίως στις περιοχές Saratov και Ivanovo. Η ίδια η εικόνα δεν άλλαξε, μόνο οι λεζάντες. Μια αναζήτηση των εικόνων δείχνει ότι η πρώτη προειδοποίηση με αυτή την εικόνα εμφανίστηκε στις αρχές του έτους – και διαψεύστηκε από τις αρχές.
Νάρκες από Ουκρανούς σαμποτέρ – μια ιστορία που φυσικά απέκτησε δημοτικότητα με τον πόλεμο. Περισσότερο από ένα χρόνο πριν, οι χρήστες του Διαδικτύου μας έλεγαν ότι οι σαμποτέρ είχαν αρχίσει να μεταμφιέζουν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε παιχνίδια, μπάλες, κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και έγγραφα. Ακολουθεί ένα τυπικό δείγμα ανάρτησης: “Προειδοποιήστε τους πάντες, υπάρχουν σαμποτέρ στη Ρωσία! Τοποθετούν τηλέφωνα, ταμπλέτες, σημειωματάρια παγιδευμένα με εκρηκτικά στους δρόμους, σε παγκάκια, σε θάμνους… Σε έναν ανθυπολοχαγό στο Κουρσκ πέταξαν χθες ένα διαβατήριο – το σήκωσε, το άνοιξε, το ένα χέρι ξεριζώθηκε, το άλλο έμεινε με τρία δάχτυλα και μια πληγή στην κοιλιά”. Είναι σαφές ότι η υπόθεση δεν περιοριζόταν στο Κουρσκ – αυτή είναι μόνο η πιο πρώιμη εκδοχή, η οποία εμφανίστηκε τον Μάιο του 2022. Περαιτέρω υπήρχαν το Βορονέζ, το Κρασνοντάρ και άλλες περιοχές. Και ο αξιωματικός του σώματος άλλαξε σε περαστικό, ενώ το κείμενο παρουσιάστηκε μερικές φορές ως μήνυμα από την Ενιαία Υπηρεσία Αποστολής Υπηρεσιών του Voronezh. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων, κανείς ποτέ δεν τραυματίστηκε από ψεύτικες νάρκες.