Αν υπάρχει μια περιγραφή για το βιβλίο αυτό, που εξηγεί και το λόγο που επιλέξαμε να το συμπεριλάβουμε στα audiobooks των JAJpods, αυτή είναι η εξής: Το Εγχειρίδιο του Καλού Πολίτη.

Ο Τζοβάνι Σαρτόρι, πάντοτε μετριοπαθής και, την ίδια στιγμή, ανυποχώρητος στις ιδέες του, περιγράφει τις σύγχρονες ψευδαισθήσεις περί άμεσης δημοκρατίας, ισότητας και πολυπολιτισμικότητας. Ανάμεσα στα ζητήματα που θίγει είναι τα όρια της ελευθερίας, οι διαφορές (και οι ομοιότητες) μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, η λειτουργία των επιλεγόμενων “αγορών”, η ιδεολογία της πολιτικής ορθότητας και το γιατί η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποσαφηνίζει συγκεχυμένες έννοιες (π.χ. ποια είναι η διαφορά μεταξύ πλουραλισμού και πολυπολιτισμικότητας;) και που μπορεί να λειτουργήσει ως εγχειρίδιο του καλού πολίτη.

Ο παλαίμαχος Ιταλός διανοητής Τζοβάννι Σαρτόρι μας παραδίδει τριάντα σύντομα και απλά μαθήματα για τη δημοκρατία: Τι είναι “δήμος”; Τι είναι “λαός”; Ποια πολιτική ονομάζουμε ρεαλιστική και σε τι διαφέρει από τον κόσμο των ιδεών; Ποιος είναι ο ρόλος της ουτοπίας στη ζωή των πολιτών;

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Σίσσυ Αλωνιστιώτου
jaj.gr/author/sissy/

Η πρώτη μετάδοση κάθε κεφαλαίου γίνεται κάθε πρωί στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, λίγο μετά τις 09:30 το πρωί.

Μπορείτε να ακούσετε το βιβλίο είτε στο  κανάλι μας στο SoundCloud…

Eίτε στο κανάλι μας στο Spotify