Η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ένα δίκτυο ιστότοπων για τη διάδοση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας υπέρ του Κρεμλίνου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.  Η έκθεση που εκπονήθηκε από το Global Engagement Center, προσπαθεί να εκτιμήσει την εμβέλεια των φιλορωσικών ιστότοπων προπαγάνδας και παραπληροφόρησης έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Ποιους πρέπει να προσέχουμε;

Η έκθεση περιλαμβάνει σύντομα προφίλ τέτοιων επιλεγμένων ιστότοπων και, μεταξύ άλλων, δίνει στοιχεία για τη δραστηριότητά τους στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού που περιελάμβανε και περιλαμβάνει θεωρίες συνωμοσίας ή, γενικώς, αφηγήματα που στοχεύουν στην ενοχοποίηση Αμερικανικών και άλλων δυτικών παραγόντων όσον αφορά την κρίση του κορονοϊού.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το The Strategic Culture Foundation, Global Research (Το περιοδικό Economist αναφέρεται στο συγκεκριμένο κέντρο ως «κόμβο διασποράς συνωμοσιολογικών θεωριών και ψευδών ειδήσεων»), New Eastern Outlook, News Front, South Front, Katehon, geopolitica.ru και άλλα που, όπως αναφέρει η έκθεση, φιλοξενούν απόψεις περιθωριοποιημένων στοχαστών, θεωρητικών συνωμοσιολόγων και Ρώσων υπερεθνικιστών υποστηρικτών μιας ισχυρής Ευρασίας, όπως ο φιλόσοφος Alexander Dugin.

Αρθρο του New Eastern Outlook επεσήμαινε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ο ιός να είναι κατασκευασμένος σε ένα από τα 400 εργαστήρια βιολογικού πολέμου που διαθέτουν οι ΗΠΑ είτε σε αντίστοιχα εργαστήρια του Καναδά, της Αγγλίας, του Ισραήλ και της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με το άρθρο “τα δυτικά ΜΜΕ αποσιωπούν το γεγονός ότι ο ιός στοχεύει ειδικά την κινεζική φυλή, το κινεζικό DNA συγκεκριμένα[…] όπως και να το δούμε είναι ένας βιοπολεμικός αγώνας εναντίον της Κίνας».

Sequel από ψέματα

Στο διάστημα της κρίσης (που συνεχίζεται) τα πιό δημοφιλή άρθρα των παραπάνω ιστότοπων προωθούσαν απόψεις και ισχυρισμούς ότι ο ιός σχεδιάστηκε από την παγκόσμια ελίτ για να θέσει υπό τον έλεγχό της την παγκόσμια κοινότητα, ότι δεν υπάρχει ιός, ότι σκόπιμα μολύνθηκαν μετανάστες στις ΗΠΑ για να μεταφέρουν τον ιό στην Κίνα, ότι ο Μπιλ Γκέιτς χρησιμοποιεί τον κορονοϊό για να εμφυτεύσει, μέσω του εμβολίου, μικροτσίπ σε ολόκληρη την ανθρωπότητα (σε άρθρο με τίτλο: Ο Μπίλ Γκέιτς, οι εμβολιασμοί, τα μικροτσίπ και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 060606), ότι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία είχε χαμηλό αριθμό θανάτων από τον κορονοϊό είναι ότι δεν κάνουν τα δυτικά εμβόλια για τη γρίπη…και πολλές άλλες θεωρίες που εξάλλου έχουν οπαδούς και μεταξύ των Ελλήνων.

Αλλά και ο επίσημος Ευρωπαϊκός κόμβος για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης EuvsDisinfo επανειλημμένα έχει ερευνήσει δημοσιεύματα των προαναφερόμενων ιστότοπων και τα έχει κατατάξει στην κατηγορία “ψευδείς ειδήσεις”.

Από όλους τους ιστότοπους που αναφέρονται, το Global Research είναι μακράν το πιο δημοφιλές. Σύμφωνα με την έκθεση, έχει συγκεντρώσει 12,4 εκατομμύρια προβολές σελίδας, προσελκύοντας κατά μέσο όρο 351.247 άτομα ανά άρθρο. Άλλοι ιστότοποι, όπως το News Front και το SouthFront, έχουν 9 εκατομμύρια και 4,3 εκατομμύρια αναγνώστες το καθένα.

πηγή φωτογραφίας