Οι περισσότερες μορφές ενεργητικού πολέμου απαιτούν όπλα για τη διατήρησή τους. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Κατά συνέπεια, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, οι διεθνείς εταίροι της Ουκρανίας παρέδωσαν σημαντικές ποσότητες όπλων, οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα για να υποστηρίξουν τον αγώνα της για ελευθερία και ανεξαρτησία.
Για τους Ουκρανούς, αυτή η στρατιωτική υποστήριξη είναι το πιο άμεσο μέσο για την προστασία της χώρας τους από τους εισβολείς και την απόδοση ευθυνών στον επιτιθέμενο. Για τα φιλο-κρεμλινικά μέσα παραπληροφόρησης, ωστόσο, οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ιδίως προερχόμενη από τους δυτικούς εταίρους της, αποτελεί μια ευκαιρία να δημιουργηθούν φόβοι για την παράνομη εξάπλωση αυτών των όπλων και εξοπλισμών πέρα από την Ουκρανία.
Ας εξετάσουμε πώς τα φιλοκρεμλινικά μέσα παραπληροφόρησης έχουν χρησιμοποιήσει τους ισχυρισμούς για παράνομες εκτροπές όπλων για να προκαλέσουν φόβο, να προκαλέσουν διχασμούς και να διαβρώσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, θα εστιάσουμε σε ισχυρισμούς υπέρ του Κρεμλίνου σχετικά με έναν τύπο όπλων, γνωστό ως φορητά όπλα και ελαφρά όπλα ή SALW.
Η Ουκρανία ως χορηγός της τρομοκρατίας
Στις 7 Οκτωβρίου, ένοπλοι της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν επίθεση στο νότιο Ισραήλ, προκαλώντας τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Μεταξύ άλλων, όπως το σπασμωδικό αντανακλαστικό να κατηγορηθεί η Δύση, τα φερέφωνα παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου χρησιμοποίησαν την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Μέση Ανατολή για να αρχίσουν να διαδίδουν αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία προμηθεύει όπλα στη Χαμάς.
Για το Κρεμλίνο, αυτή ήταν μια στιγμή του τύπου “με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”, και έτσι φυσικά, η παραπληροφόρησή τους ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία φέρεται να πουλάει όπλα που προμηθεύει το ΝΑΤΟ στη Χαμάς, μεταξύ άλλων στο darknet για να αποφύγει τον εντοπισμό από τους δυτικούς εταίρους της. Με άλλα λόγια, αυτή η αφήγηση επιδιώκει αφενός να παρουσιάσει την Ουκρανία ως διεφθαρμένη και αναξιόπιστη και αφετέρου να κατηγορήσει τη Δύση για την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής με όπλα μέσω της Ουκρανίας.
Και, αν αυτό δεν αρκούσε για να ενσταλάξει τον φόβο, ορισμένα φιλοκρεμλινικά μέσα ενημέρωσης επινόησαν μια υποτιθέμενη ουκρανική σύνδεση με τους Ταλιμπάν και παρείχαν για καλό σκοπό την παραπληροφόρηση περί “ναζιστικής Ουκρανίας”.
Παραδόξως, ενώ αυτοί οι ισχυρισμοί υπέρ του Κρεμλίνου υπονοούν ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε την ηγεσία του Κρεμλίνου να συμφιλιωθεί με τη Χαμάς.
Από την άλλη, ίσως αυτή η διπροσωπία να μην αποτελεί έκπληξη.
Το να λες ένα πράγμα και να κάνεις το αντίθετο ήταν πάντα το φόρτε του Κρεμλίνου.
Η Ουκρανία ως πηγή αστάθειας
Μια ιδιαίτερα δυσάρεστη οπτική γωνία της παραπληροφόρησης υπέρ του Κρεμλίνου σχετικά με την υποτιθέμενη παράνομη διακίνηση όπλων από την Ουκρανία επιδιώκει να τη συνδέσει με εκρήξεις εμφύλιων ταραχών στην Ευρώπη. Οι διαμαρτυρίες στη Γαλλία τον περασμένο Ιούλιο ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Μόλις οι ταραχές πήραν διαστάσεις, ο μηχανισμός παραπληροφόρησης υπέρ του Κρεμλίνου άρχισε να κατασκευάζει συνδέσεις μεταξύ των δυτικών παραδόσεων SALW στην Ουκρανία και των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν σε όλη τη Γαλλία. Βασιζόμενοι στους προηγουμένως διαδεδομένους ψευδείς ισχυρισμούς ότι όπλα από την Ουκρανία κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά, οι διακινητές παραπληροφόρησης στράφηκαν γρήγορα στον ψευδή ισχυρισμό ότι τα δυτικά όπλα που στάλθηκαν στην Ουκρανία βρέθηκαν μεταξύ των διαδηλωτών και χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και εναντίον της γαλλικής αστυνομίας.
Η Ουκρανία ως πηγή εγκλήματος
Η κατασυκοφάντηση της Ουκρανίας αποτελεί εδώ και χρόνια το πρωταρχικό καθήκον του οικοσυστήματος παραπληροφόρησης που υποστηρίζει το Κρεμλίνο. Αλλά οι φιλο-Κρεμλινικοί ειδήμονες παραπληροφόρησης ισχυρίζονται επίσης σκοτεινά ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας οδήγησε στην εξάπλωση του εγκλήματος και της βίας στην Ευρώπη.
Μια συχνή τακτική είναι να κατηγορούν την Ουκρανία ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια όσων την υποστηρίζουν, ιδίως στην Ευρώπη, παρουσιάζοντάς την ως πηγή εγκληματικότητας. Εκτός από την απαξίωση της Ουκρανίας και των Ουκρανών, ένας άλλος στόχος που εξυπηρετείται από αυτή τη συκοφαντία είναι να προωθηθεί το μακροχρόνιο μετα-αφήγημα παραπληροφόρησης υπέρ του Κρεμλίνου σχετικά με την υποτιθέμενη “επικείμενη κατάρρευση” της Δύσης.
Αυτά τα αφηγήματα παραπληροφόρησης δεν είναι πάντα προφανή. Για παράδειγμα, το ζήτημα της διάδοσης και της παράνομης μεταφοράς SALW στα Δυτικά Βαλκάνια είναι βάσιμο και η διεθνής κοινότητα εργάζεται για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων στην περιοχή εδώ και χρόνια. Ως εκ τούτου, τα φιλοκρεμλινικά μέσα παραπληροφόρησης προσπαθούν σκόπιμα να συνδέσουν την Ουκρανία με τη διακίνηση SALW στα Δυτικά Βαλκάνια, διαδίδοντας μεταξύ άλλων ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία μεταπωλεί δυτικά όπλα μέσω των εκεί δικτύων οργανωμένου εγκλήματος. Ακόμη και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαδώσει παρόμοια αβάσιμους ισχυρισμούς για να προσδώσουν νομιμοποίηση σε αυτή τη θεωρία συνωμοσίας.
Οι φιλοκρεμλινικοί πράκτορες χειραγώγησης πληροφοριών δεν έχουν επίσης αποφύγει τις πιο άμεσες κατηγορίες. Για παράδειγμα, έχουν ισχυριστεί ότι τα δυτικά SALW που παραδίδονται στην Ουκρανία καταλήγουν στα χέρια εγκληματιών στην Ευρώπη, ιδίως βίαιων συμμοριών στη Σουηδία.
Η διαφάνεια είναι για τους άλλους
Πέρα από όλους τους ψευδείς ισχυρισμούς περί ουκρανικής διαφθοράς, το κοινό στοιχείο όλων αυτών των προσπαθειών είναι η απεικόνιση της Δύσης ως ανεύθυνης, ενώ η Ρωσία παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός. Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι η Ρωσία διοχετεύει όπλα σε περιοχές που είναι φορτωμένες με συγκρούσεις, ιδίως σε μέρη όπου η Ρωσία διατρανώνει μεγάλη φιλία και προστασία από τον υποτιθέμενο δυτικό ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία.
Για να γίνει η εικόνα ακόμη πιο σκοτεινή, η Ρωσία υποδηλώνει συστηματικά τις μεταφορές SALW σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης της UNODA για τα φορητά όπλα και τα ελαφρά όπλα. Συγκριτικά, οι ευρωπαϊκές χώρες με σημαντικές βιομηχανίες κατασκευής SALW, όπως η Γερμανία ή η Σουηδία, έχουν επιδείξει υποδειγματική διαφάνεια όσον αφορά την ετήσια υποβολή εκθέσεων σχετικά με την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των μεταφορών SALW.
Η προσποιητή ανησυχία του Κρεμλίνου για τις παράνομες εκτροπές όπλων είναι κάτι παραπάνω από κυνική, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι Ρώσοι αξιωματούχοι κατέβαλαν εξαιρετικές προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση ενός από τους πιο διαβόητους και παραγωγικούς λαθρέμπορους όπλων της Ρωσίας στην πρόσφατη ιστορία.
Η ευρύτερη εικόνα
Τέλος, η διάδοση αβάσιμων και παραπλανητικών ισχυρισμών σχετικά με το υποτιθέμενο λαθρεμπόριο όπλων είναι μόνο μία από τις προσεγγίσεις που ακολουθούν οι πράκτορες παραπληροφόρησης υπέρ του Κρεμλίνου για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τους υποστηρικτές της Ουκρανίας από το να της παράσχουν τα μέσα που χρειάζεται για να αμυνθεί από τη ρωσική επίθεση. Άλλες περιλαμβάνουν τους ολοένα και πιο ηχηρούς ισχυρισμούς ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια θα παρατείνει μόνο τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους και πόνο αμάχων και θα καθυστερήσει μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία.
Η ευρύτερη εικόνα είναι ότι η Ρωσία και οι ορδές των λαθρεμπόρων παραπληροφόρησης υπέρ του Κρεμλίνου είναι έτοιμες και πρόθυμες να εκμεταλλευτούν κάθε τρόπο για να υπονομεύσουν τη διεθνή υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η διάδοση ψευδών ισχυρισμών για δήθεν παράνομη διακίνηση όπλων από την Ουκρανία είναι απλώς ένα ακόμη γρανάζι στον καταρρέοντα φιλο-κρεμλινικό μηχανισμό παραπληροφόρησης. Μην ξεγελιέστε.