Στις 3 Ιουνίου 2020, το Twitter μοιράστηκε τους διαγραφέντες λογαριασμούς και τα tweets με το Παρατηρητήριο Διαδικτύου του Στάνφορντ. Περιλαμβάνονται 23.750 λογαριασμοί από την Κίνα που δημοσίευσαν 348.608 tweets. Το Twitter αποδίδει την επιχείρηση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ), τον ίδιο κρατικό φορέα που είναι υπεύθυνος για περίπου 200.000 λογαριασμούς που διεγράφησαν τον Αύγουστο του 2019.

Διεγράφησαν και αναλύθηκαν 1.152 λογαριασμοί από τη Ρωσία που δημοσίευσαν 3.434.792 tweets. Το Twitter αποδίδει τη λειτουργία σε ηθοποιούς που συνδέονται με την τρέχουσα πολιτική, μια ομάδα λογαριασμών κοινωνικών μέσων που ασχολούνται κυρίως με τη δημοσίευση περιεχομένου υπέρ του Κρεμλίνου, κατά της αντιπολίτευσης και κατά της Δύσης.

Διεγράφησαν και αναλύθηκαν λογαριασμοί από την Τουρκία που τουϊτάρισαν 36.948.524 φορές. Το Twitter αποδίδει την επιχείρηση στην πτέρυγα νεολαίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν. Η επιχείρηση, ως επί το πλείστον, στοχεύει Τούρκους πολίτες.

Εκ μέρους της Κίνας η δραστηριότητα Tweet σχετικά με το COVID-19 αυξήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2020 και «εκτοξεύθηκε» στα τέλη Μαρτίου. Η πλειοψηφία των λογαριασμών δημιουργήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα tweet στα τέλη Ιανουαρίου. Ωστόσο, μερικοί λογαριασμοί είχαν ήδη δημιουργηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2019, παρέμειναν αδρανείς έως ότου άρχισαν να τουϊτάρουν για το COVID-19 τον Μάρτιο. Οι αφηγήσεις γύρω από το COVID-19 επιδοκιμάζουν κυρίως την αντίδραση της Κίνας στον ιό και περιστασιακά αντιπαραβάλλουν την ανταπόκριση της Κίνας με την απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή της Ταϊβάν ή χρησιμοποιούν την παρουσία του ιού ως μέσο επίθεσης σε ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ.

Το περιεχόμενο στην αγγλική γλώσσα περιελάμβανε συγκεκριμένες επαναλήψεις του ισχυρισμού ότι η Κίνα – όχι η Ταϊβάν – ανταποκρίθηκε πολύ πιό αποτελεσματικά στο πρόβλημα του κορονοϊού.
Στους λογαριασμούς της Τουρκίας βρέθηκαν πολλά κατασκευασμένα προφίλ, όλα δημιουργημένα την ίδια ημέρα, με παρόμοια ονόματα χρήστη. Παρατηρήθηκαν επίσης αρκετά retweet με περιεχόμενο υπέρ του AKP καθώς και Tweets που κατηύθυναν την εγχώρια υποστήριξη για την τουρκική επέμβαση στη Συρία.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ

πηγή κεντρικής φωτογραφίας