Το δίκτυο Euronews ανακοίνωσε την διακοπή των μεταδόσεων του στην ουκρανική γλώσσα. Λίγη ώρα νωρίτερα η ουκρανική πλευρά είχε ανακοινώσει πως σταματάει τη συνεργασία της με το πανευρωπαϊκό δίκτυο λόγω των δυσβάσταχτων οικονομικών απαιτήσεων.

Η διακοπή των μεταδόσεων έγινε χθες, 21 Μαΐου 2017 και η ανακοίνωση έγινε μέσω της σελίδας του δικτύου στο Facebook.

«Η ουκρανική υπηρεσία του Euronews σας αποχαιρετά… Μετά από έξι χρόνια συνεχούς μετάδοσης, την Κυριακή, 21 Μαΐου το Euronews σταματάει τις εκπομπές του στην ουκρανική γλώσσα. Σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθούσατε και διαβάζατε. Κάθε καλό στη ζωή! Δόξα στην Ουκρανία!» – αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τον Μάριο του 2015 η Εθνική Επιτροπή Ραδιοτηλεόρασης της Ουκρανίας ακύρωσε την άδεια λειτουργίας της ουκρανικής υπηρεσίας του Euronews, μετά από αίτηση της Εθνικής Τηλεοπτικής Εταιρείας της Ουκρανίας, η οποία αναμετέδιδε το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού δικτύου. Τότε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γιούρι Ατρέμενκο είχε δηλώσει πως πριν από μερικά χρόνια οι αρχές της Ουκρανίας είχαν υπογράψει μια συμφωνία με το Euronews υπό «δυσβάσταχτους όρους». Σύμφωνα με τον Αρτέμενκο οι όροι αυτοί δεν είχαν προσδιοριστεί με ακρίβεια, ενώ η βασική συντακτική ομάδα βρίσκεται στην Γαλλία, όπου προετοίμαζε το υλικό «με βάση τις δικές του αξίες». Ο Αρτέμενκο σημείωσε πως η ετήσια αμοιβή στο Euronews είναι 5 περίπου εκατομμύρια Ευρώ, ενώ το συνολικό χρέος της ουκρανικής πλευράς είναι περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ.

Την συμφωνία με το Euronews την είχε υπογράψει ο όμιλος Inter Media Group του Ουκρανού επιχειρηματία Ντμίτρι Φιρτάς, ο οποίος αυτή την στιγμή βρίσκεται στην Αυστρία, περιμένοντας την έκδοσή του στις ΗΠΑ, μετά από ένταλμα σύλληψης του FBI. Οι ΗΠΑ επιμένουν στην έκδοσή του, ο ίδιος όμως έχει καταβάλει ένα μεγάλο ποσό εγγύησης και έχει αφεθεί προσωρινά ελεύθερος.

πηγή φωτό