Η αστυνομία της Σερβίας συνέλαβε σήμερα μία δημοσιογράφο, η οποία έγραψε ένα άρθρο επικριτικό απέναντι στην κυβέρνηση της χώρας και την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού.

Η δημοσιογράφος Άνα Λάλιτς, ανακρίθηκε όλη τη νύχτα από αξιωματικούς της σερβικής αστυνομίας και στη συνέχεια προφυλακίστηκε, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου της, στο οποίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου στην πόλη Νόβι Σαντ, διατύπωσε αιτιάσεις για τις ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό.

Στο κείμενο του άρθρου, γιατροί και νοσηλευτές, ανωνύμως για ευνόητους λόγους, ανέφεραν ότι έχουν ήδη μολυνθεί από τον κορονοϊό, λόγω της έλλειψης προστατευτικού υλικού. Η διοίκηση του νοσοκομείου, όπως ήταν φυσικό, απέρριψε τις αιτιάσεις και κατέθεσε αναφορά στην τοπική αστυνομία.

Η Λάλιτς κατά την ανάκριση δήλωση πως «υπάρχουν μάρτυρες για όλα όσα έγραψα στο άρθρο», ωστόσο τόσο η περιφερειακή διοίκηση υγείας, όσο και το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου αρνήθηκαν να καταθέσουν τη δική τους άποψη, προκειμένου να δημοσιευτεί.

Ο δικηγόρος της δήλωσε πως η δημοσιογράφος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και πρόκληση πανικού στον πληθυσμό. Η αστυνομία κατέσχεσε το κινητό τηλέφωνο και τον φορητό υπολογιστή της δημοσιογράφου.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα στη γειτονική Σερβία έχουν καταγραφεί 1060 κρούσματα του κορονοϊού και 28 νεκροί. Ο πρωθυπουργός της χώρας Άνα Βρνάνμπικ με διάταγμά του επέβαλε ένα καθεστώς ιδιότυπης λογοκρισίας στη χώρα, όπου επιτρέπονται μόνο οι ειδήσεις που προέρχονται από το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως στο εσωτερικό της χώρας, ακούγονται ολοένα και εντονότερα οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, η οποία θεωρεί πως ο πρωθυπουργός με πρόσχημα την πανδημία, συγκεντρώνει περισσότερες εξουσίες από τις επιτρεπόμενες με στόχο τη φίμωση των ΜΜΕ και τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών.