Μοιάζει να παραβιάζει ανοιχτές θύρες η είδηση ότι ζητείται από την Apple να ερευνήσει ενδελεχώς το ενδεχόμενο να είναι εθιστικά τα iPhones για τα παιδιά, καθώς είναι κοινός τόπος ότι όχι μόνο μικροί αλλά και μεγάλοι ξεχνιούνται με ένα κινητό. Αυτό που… καινοτομεί είναι ότι το αίτημα για τη διεξαγωγή της έρευνας διατύπωσαν δύο εταιρίες που είναι σημαντικοί μέτοχοι της Apple και ελέγχουν μαζί, περίπου 2 δισ. δολάρια της εταιρίας.
Oι εταιρείες Jana Partners και CalSTRS (που είναι ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία καθηγητών δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Καλιφόρνια από το 1913) σε ανοιχτή επιστολή τους προς την Apple επικαλούνται μια σειρά ανεξάρτητων ερευνών σύμφωνα με τις οποίες τα “έξυπνα κινητά” συμβάλλουν στην ανάπτυξη κατάθλιψης στα παιδιά, ίσως και αυτοκτονικών τάσεων, ενώ δείχνουν να έχουν επηρεάσει σημαντικά τις μαθησιακές επιδόσεις των παιδιών. Στόχος των δύο εταιριών – ακτιβιστών είναι να ληφθεί η ανώτατη δυνατή πρόνοια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από την Apple, προκειμένου να ερευνηθεί πόσο εθιστικά μπορεί να γίνουν τα iPhones για τα πιτσιρίκια.
Οι μέτοχοι επικαλούνται ψυχολόγους, ψυχιάτρους, έρευνες, βιβλία και μελέτες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μια μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα από το Κέντρο για τα Μέσα και την Παιδική Υγεία και το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα διαπίστωσε ότι το 67% των 2.300 εκπαιδευτικών που ερωτήθηκαν παρατήρησε ότι η ικανότητα των παιδιών να συγκεντρώνονται στις υποχρειώσεις τους μέσα στην τάξη έχει μειωθεί κατά 75%. Τα τελευταία 3 έως 5 χρόνια που οι προσωπικές τεχνολογίες εισήλθαν στην τάξη, το 90% δήλωσε ότι ο αριθμός των μαθητών με συναισθηματικές δυσκολίες έχει αυξηθεί και το 86% δήλωσε ότι είναι αυξητική η πορεία και των μαθητών με κοινωνικές δυσλειτουργίες. Μια έρευνα του Καθηγητή Twenge δείχνει ότι οι Αμερικανοί έφηβοι που περνούν 3 ώρες την ημέρα ή και περισσότερο σε ηλεκτρονικές συσκευές είναι 35% πιο πιθανό να παρουσιάσουν αυτοκτονική τάση, ενά ποσοστό που εκτοξεύεται στο 71% αν οι ώρες που δαπανά ένα παιδί με τη συσκευή του, ξεπερνούν τις 5. Σε άλλη έρευνα που επικαλείται η επιστολή, αναφέρεται ότι γυμνασιόπαιδα με αυξημένη χρήση συσκευών έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη.
” Για να είμαστε σαφείς, δεν υποστηρίζουμε μια προσέγγιση του “καθόλου ή τίποτα”. Ενώ οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων ποικίλλουν, φαίνεται ότι υπάρχει μια συναίνεση στο ότι ο στόχος για τους γονείς θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της βέλτιστης ανάπτυξης της πρόσβασης σε όσα προσφέρουν οι κινητές συσκευές.
Ενώ αυτές οι μελέτες (και η κοινή λογική) υποδηλώνουν ότι απαιτείται μια ισορροπημένη προσέγγιση, επισημαίνουμε ότι η σημερινή περιορισμένη σειρά γονικών ελέγχων της Apple υπαγορεύει μια διττή προσέγγιση, με τις γονικές επιλογές να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό είτε στο κλείσιμο είτε στην πλήρη πρόσβαση σε διάφορα εργαλεία και λειτουργίες”.
Στην επιστολή ζητείται μια σειρά από απτές πρωτοβουλίες εκ μέρους της Apple: Επιτροπή Ειδικών που θα επιληφθεί του θέματος, Ερευνες αναξάρτητες αλλά και σε συνεργασία, Νέα Εργαλεία και Επιλογές, Εκπαίδευση ειδικά προς τους γονείς και Λογοδοσία με την πρόσληψη ενός ειδικού που θα παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώνει για τις εξελίξεις.