Ενώ στην ελληνική ειδησεογραφία με ρυθμό πολυβόλου εμφανίζονται το ένα άρθρο μετά το άλλο και οι αποκαλύψεις αποκτούν μορφή χιονοστιβάδας, αναφορικά με την φερόμενη ως ρωσική ανάμειξη στην ελληνική εσωτερική πολιτική, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είχαμε τη σύλληψη Ρωσίδας φοιτήτριας (!) που βάζει μία ακόμη ψηφίδα στο παζλ των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, η πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μαρία Μπούτινα, συνελήφθη με την κατηγορία ότι ανέπτυξε δραστηριότητες στις ΗΠΑ ως πράκτορας της Ρωσίας.
Η Μαρία Μπούτινα, ζούσε στις ΗΠΑ με φοιτητική βίζα από το 2015 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 ήταν συνεργάτης υψηλόβαθμού Ρώσου αξιωματούχου, ο οποίος κατά το παρελθόν ήταν εκπρόσωπος της νομοθετικής εξουσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προσώπων, εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το πρόσωπο αυτό δεν κατονομάζεται. Σύμφωνα με την ίδια πάντως, δεν επισκέφτηκε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ το 2015, μα τρία χρόνια νωρίτερα, όταν σε ένα θερινό κάμπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για νέους στη Νότια Ντακότα έδωσε σειρά διαλέξεων για νέους που ενδιαφέρονταν για την πολιτική.
Το 2015 η Μαρία Μπούτινα μαζί με τον Αλεξάντρ Τορσίν ήταν στο Τενεσί, όπου συγκέντρωναν χρηματικά ποσά για την προεκλογική εκστρατεία του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Ουισκόνσιν Σκοτ Ουόκερ. Εκείνη την περίοδο, η Μπούτινα πήγε αεροπορικώς στο Λας Βέγκας για μία από τις πρώτες προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ, όπου του έκανε την ερώτηση σχετικά με την άρση των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία και εκείνος απάντησε διπλωματικά: “Δεν νομίζω πως σας χρειάζονται οι κυρώσεις”. Το 2016 η Μπούτινα ταξίδεψε σε πολλές αμερικανικές πολιτείες ενώ, στη Φλόριντα έλαβε μέρος σε σκοπευτικούς αγώνες μαζί με τον Φρανκ Γκαρσία, ιδιοκτήτη μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες οπλοκατασκευών στις ΗΠΑ.
Θα πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε πως αμερικανικά ΜΜΕ εδώ και καιρό είχαν επισημάνει με δημοσιεύματά τους ότι η Μαρία Μπούτινα είναι βοηθός του αντιπροέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Αλεξάντρ Τορσίν, ο οποίος από φέτος τον Απρίλιο περιλαμβάνεται στα ονόματα των προσώπων, στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ. Υπ’ αυτήν την ιδιότητα, τουλάχιστον, αναφέρεται το όνομά του στα δικαστικά έγγραφα.
Η Μαρία Μπούτινα, κάτοικος Ουάσιγκτον, συνελήφθη από άντρες του FBI στις 15 Ιουλίου και την Δευτέρα 16 του μηνός εμφανίστηκε στο δικαστήριο, το οποίο όρισε ότι η πρώτη ακρόαση θα γίνει σήμερα 18 Ιουλίου. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει για την συγκεκριμένη κατηγορία η Μαρία Μπούτινα είναι πενταετής φυλάκιση.
Ποια είναι η Μαρία Μπούτινα;
Η Μαρία Μπούτινα γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1988 στην πόλη Μπαρναούλ, πρωτεύουσα της περιοχής Αλτάι. Οι γονείς της ήταν μηχανικοί. Αφού ολοκλήρωσε με αριστεία το 22ο γυμνάσιο της πόλης, όπου έμαθε πολύ καλά Αγγλικά, η Μπούτινα φοίτησε στο τοπικό πανεπιστήμιο και στη σχολή των Πολιτικών Επιστημών, από την οποία αποφοίτησε, επίσης, με αριστεία. Το 2011 έγινε δεκτή στο ίδιο πανεπιστήμιο για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής με θέμα “Τα κοινωνικά κινήματα ως επίκαιρο φαινόμενο της σύγχρονης Ρωσίας”.
Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι της στο πανεπιστήμιο η Μαρία Μπούτινα ανέπτυξε έντονη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα, συμμετέχοντας σε διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια για ζητήματα της κοινωνίας των πολιτών (!). Το 2008 εξελέγη, μέσω του φοιτητικού συλλόγου της, μέλος της Κοινωνικής Επιτροπής στην περιοχή του Αλτάι. Το 2010 προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και ίδρυσε την οργάνωση “Κοινωνική ασφάλεια και τάξη”, ενώ από το 2011 μέχρι τον Μάρτιο του 2018 ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης “Δικαίωμα στην οπλοκατοχή”.
Το 2005 ήταν η χρονιά που αποφασίζει να ασχοληθεί με το πολιτικό ρεπορτάζ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε αρχισυντάκτρια του πόρταλ της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου, ανταποκριτής του πολιτικού τμήματος του τοπικού εντύπου “Γκαζέτα Νο1”. Από το 2005 έως το 2008 συμμετείχε ως μέλος των προεκλογικών επιτελείων διαφόρων βουλευτών και δημοτικών συμβούλων στην περιοχή της. Το 2001 έλαβε μέρος στο πρόγραμμα “Νεολαϊστικές εσωκομματικές εκλογές της Νεαρής Φρουράς του κόμματος Ενιαία Ρωσία”, όπου νίκησε σε τοπικό επίπεδο και στη συνέχεια σε πανεθνικό κατέλαβε την 33η θέση μεταξύ 62 διαγωνιζομένων.
Παράλληλα, ανέπτυξε επιχειρηματική δράση ως διευθυντής της εταιρείας λιανεμπορίου επίπλων και ειδών νοικοκυριού στο Αλτάι, η οποία ανέπτυξε αλυσίδα καταστημάτων με τίτλο “Σπιτική άνεση.” Το 2013 μετακόμισε στην Μόσχα και ίδρυσε την διαφημιστική εταιρεία “Ανταρές”.
Το 2015 η Μαρία Μπούτινα έγραψε ένα άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό National Interest με τίτλο “The bear and the elephant“, κύρια ιδέα του οποίου ήταν πως ένας ρεπουμπλικανός αμερικανός πρόεδρος θα συμβάλει στην βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ και Ρωσίας. Πέρσι, η Μαρία Μπούτινα, μέλος ρωσικής αντιπροσωπείας, συμμετείχε στο Ετήσιο Εθνικό Πρόγευμα Προσευχής στην Ουάσιγκτον, στο οποίο παραδοσιακά μιλάει ο Αμερικανός πρόεδρος. Η Μπούτινα, συμμετείχε ως εκρόσωπος της οργάνωσης “Δικαίωμα στην οπλοκατοχή” σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της βιογραφίας της Μαρία Μπούτινα είναι ότι το 2014 ο Αλεξέι Ναβάλνι, πολιτικός της αντιπολίτευσης, ζήτησε δημόσια τον αποκλεισμό της από την Κοινωνική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ήταν η περίοδος κατά την οποία η Μπούτινα είχε ξεδιπλώσει το ταλέντο της για την καθιέρωση του δικαιώματος των πολιτών στην αυτοάμυνα, την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη της κουλτούρας της οπλοκατοχής και της σκοποβολής και την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης σκοπευτηρίων και σκοπευτικών συλλόγων.
Την ίδια χρονιά, η Μαρία Μπούτινα δήλωσε δημοσίως πως η Ρωσία θα πρέπει να αναγνωρίσει επίσημα την Νοβορωσία (τις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονμπάς) και για την ενεργό βοήθεια τους. Σύμφωνα με την ίδια, θα έπρεπε η Ρωσία έστω και με διπλωματικό τρόπο να υποστηρίξει τους “εθελοντές” που πολεμούσαν κατά του ουκρανικού στρατού και μάλιστα να νομιμοποιήσει τους ιδιωτικούς στρατούς.
Στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης αμερικανικά ΜΜΕ δημοσίευσαν άρθρα για τις σχέσεις των αμερικανών συντηρητικών με Ρώσους. Η Μαρία Μπούτινα ήταν βασική πρωταγωνίστρια αυτών των κειμένων. Μεταξύ των άλλων, πληροφορηθήκαμε ότι η Μπούτινα μαζί με τον ακτιβιστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Πολ Έρικσον είχαν ιδρύσει την εταιρείας Bridges LLC με άγνωστο αντικείμενο εργασιών. Ωστόσο, ο Έρικσον είναι και αυτός ισόβιο μέλος της NRA. Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζήτησαν να ερευνηθεί η σχέση της NRA με τους Ρώσους και η προσπάθειά τους να υποστηρίξουν την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Τρία ήταν τα πρόσωπα που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον αυτής της έρευνας: η Μαρία Μπούτινα, ο Πολ Έρικσον και ο πρώην πρόεδρος της NRA Ντέιβιντ Κινν. Παρόλο που ζητήθηκε και από τους τρεις να καταθέσουν, αρνήθηκαν.
Το αν είναι η Μαρία Μπούτινα μία νέα Άννα Τσάπμαν, η καλλονή κατάσκοπος των Ρώσων στις ΗΠΑ που αποκαλύφθηκε πριν τρία χρόνια και αντελλάγη με Αμερικανούς κατασκόπους και στη συνέχεια έγινε το πρόσωπο της ημέρας στη Ρωσία, ίσως το μάθουμε σε λίγο καιρό.
Ποιος είναι ο Αλεξάντρ Τορσίν;
Το 2015 ο Αλεξάντρ Τερσίν ανέλαβε καθήκοντα στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας με ευθύνη τις σχέσεις του ρυθμιστή του ρωσικού τραπεζικού συστήματος με την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Πριν από αυτό ήταν μέλος της Άνω Βουλής γνωστής ως Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, εκπροσωπώντας την δημοκρατία Μαρίι Ελ, ενός μικρού υποκειμένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή του Βόλγα. Ο διορισμός του στην τράπεζα έγινε την εποχή της μεγάλης πτώσης του εθνικού νομίσματος και την έλευση στην Τράπεζα του άλλου αντιπροέδρου Ντμίτρι Τούλιν, ο οποίος ανέλαβε τον τομέα της πιστωτικής και νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ και οι δύο αυτοί διορισμοί έγιναν κατ’ εντολή του Κρεμλίνου, παρά το γεγονός πως τυπικά η Κεντρική Τράπεζα είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός.
Το 2016 το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο που ειδικεύεται σε οικονομικά θέματα Bloomberg, ισχυριζόμενο ότι έλαβε γνώση της μυστικής έκθεσης της ισπανικής αστυνομίας, δημοσίευσε ένα κείμενο, σύμφωνα με το οποίο ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας βοηθούσε μία συμμορία οργανωμένου εγκλήματος να ξεπλένει τεράστια ποσά στην Ισπανία μέσω των τοπικών τραπεζών αλλά και αγοροπωλησιών ακινήτων. Το Bloomberg ισχυριζόταν πως σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι αστυνομικοί μετά από τριετή έρευνα που διεξήγαγαν, ωστόσο ο ίδιος ο Τρέσιν αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Ένα χρόνο αργότερα,τον Νοέμβριο του 2017, οι New York Times σε κείμενο τους ισχυρίστηκαν ότι τον Μάιο του 2016 ο Τορσίν προσπάθησε να διοργανώσει συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν, όταν ο πρώτος ήταν ακόμη υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Τορσίν είχε στείλει επιστολή σε ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Τραμπ, το οποίο κατέληξε στα χέρια του Τζάρεντ Κουσνέρ, ο οποίος όμως δεν υποστήριξε την εν λόγω ιδέα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως τον Φεβρουάριο του 2017 ο Τορσίν συμμετείχε σε Πρόγευμα προσευχής μαζί με τον Τραμπ στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Τορσίν ισχυρίστηκε πως συμμετέχει σε τέτοιες εκδηλώσεις τα τελευταία δώδεκα χρόνια ως ιδιώτης και μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών του.
Ο Αλεξάντρ Τορσίν είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σκοποβολής και ταυτόχρονα ισόβιο μέλος της National Rifles Association των ΗΠΑ, ενώ το δεύτερο και τελευταίο πρόσωπο με αυτή την ιδιότητα στη Ρωσία είναι η Μαρία Μπούτινα.
Επί του πιεστηρίου
Όπως γράφει σήμερα το Politico, μετά την εμφάνισή της στο δικαστήριο της Κολούμπια, η Μπούτινα αντιμετωπίζει πλέον την κατηγορία της κατασκοπείας, πράγμα που επισείει ποινή δεκαετούς φυλάκισης.