Eδώ και τρεις ημέρες, οι σκληρές εικόνες των δολοφονημένων αμάχων στους δρόμους της Bucha έχουν συγκλονίσει τον πλανήτη. Οι Ρώσοι εισβολείς από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν τις ευθύνες τους γι αυτή την απάνθρωπη πράξη, κατηγορώντας μάλιστα την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για μια τέλεια σκηνοθετημένη απάτη. Επιπλέον, δήλωσαν ότι θα προσκομίσουν τις αποδείξεις των λεγομένων τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι ηγέτες των χωρών της Δύσης εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους, ενώ ο Τζο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι πριν λίγες ημέρες αποκάλεσε τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και δέχτηκε σκληρή κριτική από τους ομολόγους του για τον χαρακτηρισμό αυτό.

Επιτόπιες μαρτυρίες…
Παρά τις ισχυρές ενδείξεις περί του «ποιος ευθύνεται για τη σφαγή», η τοποθέτηση των περισσοτέρων ήταν προσεκτική: Καταδίκασαν απερίφραστα το γεγονός και αναφέρθηκαν στην απόδοση ευθυνών μετά τη διαδικασία της διερεύνησης και της επαλήθευσης των συμβάντων. Λίγες ώρες αργότερα, άρχισαν να μιλούν οι αυτόπτες μάρτυρες των δολοφονιών, δηλαδή τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων και οι γείτονές τους. Έτσι έγινε σαφές πως δεν επρόκειτο για «ανώνυμα πτώματα που μεταφέρθηκαν από αλλού και στήθηκαν εκεί επιτηδευμένα, για να αμαυρώσουν τη Ρωσία», όπως όριζε το αφήγημα των εισβολέων. Ήταν άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με συγκεκριμένη ιδιότητα, διεύθυνση κατοικίας και ονοματεπώνυμο. Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν όσα είδαν με τα μάτια τους: Tις συνθήκες περιορισμού που τους επέβαλαν οι προσωρινοί κατακτητές, τους διαλόγους που είχαν μαζί τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκαν χωρίς οίκτο. Mετά τις μαρτυρίες τους, αλλά και την υπόδειξη των ομαδικών τάφων, έγινε ακόμη πιο δύσκολο για το καθεστώς Πούτιν να στηρίξει το επιχείρημα της πλεκτάνης.

Ρίχνοντας την ποιότητα της εικόνας…
Η πρώτη ρωσική εκδοχή των γεγονότων στη Bucha εμφανίστηκε σε κανάλι φιλικά προσκείμενο στο Κρεμλίνο. Η ανάρτηση έγινε το πρωί της 3ης Απριλίου και υποστηρίζει ότι το βίντεο είναι σκηνοθετημένο, επειδή τα πτώματα φέρονται να κινούνται: Ένας από τους νεκρούς σηκώνει το χέρι του, ενώ ο άλλος στέκεται όρθιος. Για να το αποδείξουν αυτό, οι συντάκτες της ανάρτησης επισυνάπτουν το βίντεο σε χαμηλή ανάλυση και κακή ποιότητα. Κατόπιν, ακολούθησε η κοινοποίηση από το επίσημο κανάλι Telegram του Υπουργείου Άμυνας. Στην αρχική ποιότητα υψηλής ευκρίνειας του βίντεο το χέρι δεν κινείται στην πραγματικότητα, είναι ένα σημαδάκι στο παρμπρίζ ή μια σταγόνα νεού, η οποία παρεμβάλεται σε ένα πτώμα με σκούρα ρούχα. Επίσης, το πτώμα που φαίνεται να σηκώνεται στον καθρέπτη του αυτοκινήτου είναι μια παραμόρφωση που δημιουργείται εξαιτίας της κακής ανάλυσης του βίντεο.

Τίποτα κρυφό κάτω από τον ήλιο
Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών έχει κατονομάσει τον αντισυνταγματάρχη Αζατμπέκ Ομουρμπέκοβ, διοικητή της 64ης Ξεχωριστής Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων που κατείχε την περιοχή, ως τον υπεύθυνο για τη σφαγή στη Boucha. Στην περιοχή επιχειρούσαν μεταξύ άλλων δυνάμεις από την 5η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Αρμάτων της 36ης Στρατιάς της ρωσικής ανατολικής στρατιωτικής περιφέρειας, το 331ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών της 98ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, το 137ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών της 106ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, το 104ο και το 237ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών της 76ης Μεραρχίας αεροπορικών επιθέσεων, Ταξιαρχίες φρουράς ειδικού σκοπού και η 155η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού. Σε κάθε περίπτωση, όποιοι κι αν είναι αυτοί που σήκωσαν τα όπλα και εκτέλεσαν αμάχους, ηθικός αυτουργός είναι το καθεστώς Πούτιν.

Έγκλημα πολέμου…
Σαφής απάντηση στο «γιατί συνέβη αυτό», δεν μπορεί να δοθεί για την ώρα. Η πιο πιθανή εξήγηση, συνηθισμένη και σε άλλους πολέμους, είναι ο θυμός. Νεαροί στρατιώτες που πολεμούν και διακινδυνεύουν τη ζωή τους επί ημέρες, βλέποντας πολλούς από τους συντρόφους τους να πεθαίνουν στο πεδίο της μάχης, αναγκάζονται να αποχωρήσουν από ένα μέρος που έχυσαν πολύ αίμα για να το αποκτήσουν. Ο θυμός των στρατιωτών είναι απερίγραπτος και η έκρηξή τους ζήτημα χρόνου. Οι πιθανότητες να έλαβαν από τους ανωτέρους τους διαταγή ομαδικών εκτελέσεων είναι ελάχιστες, όμως είναι πιθανό υπό αυτές τις περιστάσεις η πρωτοβουλία αυτή να πάρθηκε αυθαίρετα από κάποια κατώτερα στελέχη.

poreia

Ακατανόητες χειρονομίες
Στις 3 Απριλίου 2022 Ρώσοι πολίτες και ρωσόφιλοι έκαναν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένουν να διαμαρτυρηθούν για το αντιρωσικό κλίμα που πιστεύουν πως καλλιεργείται στην Ελλάδα, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία και της παραπληροφόρησης κατά εκείνους για τα αληθινά γεγονότα. Πέραν αυτών, επιδόθηκαν και σε προκλητικές χειρονομίες προς τους διερχομένους, είτε προτάσσοντας το μεσαίο δάχτυλο του χεριού, είτε μοιράζοντας μεγαλοπρεπή φάσκελα. Μια ακατανόητη αντίδραση, σε μια χώρα όπου οι υποστηρικτές του καθεστώτος Πούτιν κατέχουν ένα από τα υψηλότερα μερίδια στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση…

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας