Ο νέος νόμος της Ρωσίας για τις “ψευδείς ειδήσεις” έχει θέσει εκτός νόμου το μεγαλύτερο μέρος της εκεί ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.
Πριν από λίγες μέρες, πολλά από τα μεγαλύτερα μέτωπα στον πληροφοριακό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης πέρασαν τα εθνικά σύνορα – οι δυτικοί τεχνολογικοί γίγαντες περιόρισαν την πρόσβαση της Ρωσίας σε χρήματα και κοινό, και οι δυτικές κυβερνήσεις και τα καλωδιακά συστήματα έδιωξαν τη ρωσική προπαγάνδα από τις οθόνες τους.
Αλλά τις τελευταίες ημέρες, αυτές οι μάχες έχουν γίνει πιο εσωτερικές, καθώς το Κρεμλίνο εργάζεται σκληρά για να περιορίσει τις ανεξάρτητες πληροφορίες που φτάνουν στους πολίτες του – δείχνοντας αυξανόμενη ανησυχία για την κοινή γνώμη σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία.
Την Πέμπτη, μια επιτροπή της Δούμας ενέκρινε μια τροποποίηση του ρωσικού νόμου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που καθιστά έγκλημα τη διανομή “ψευδών” ειδήσεων ή πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία – με την “πλαστότητα” μιας ιστορίας να καθορίζεται αποκλειστικά από τις ρωσικές αρχές. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν την υπέγραψε ως νόμο την Παρασκευή και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα. Τόσο οι ρωσικοί όσο και οι διεθνείς ειδησεογραφικοί οργανισμοί είτε απέσυραν τους δημοσιογράφους τους από τη χώρα, είτε άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο έκαναν τη δουλειά τους, είτε έκλεισαν εντελώς.
Ακολουθούν μερικά από τα διεθνή πρακτορεία που σταμάτησαν (ή τουλάχιστον δήλωσαν ότι θα σταματήσουν) τα ρεπορτάζ τους εντός της Ρωσίας λόγω του νόμου:
– Το Bloomberg ανακοίνωσε ότι “θα αναστείλει προσωρινά την εργασία των δημοσιογράφων του εντός της Ρωσίας”, με τον αρχισυντάκτη John Micklethwait να δηλώνει ότι ο νόμος “φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να μετατρέψει κάθε ανεξάρτητο δημοσιογράφο σε εγκληματία καθαρά λόγω συσχετισμού” και “καθιστά αδύνατο να συνεχιστεί οποιαδήποτε επίφαση κανονικής δημοσιογραφίας εντός της χώρας”.
– Το ίδιο ανακοίνωσαν και οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς του Καναδά, της Γερμανίας και της Ιταλίας.
– Το BBC δήλωσε ότι “αναστέλλει προσωρινά την εργασία των δημοσιογράφων του στη Ρωσία” και ότι “το BBC News στα ρωσικά θα εξακολουθεί να παράγεται από το εξωτερικό”. “Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι υψίστης σημασίας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους εκθέσουμε στον κίνδυνο ποινικής δίωξης απλώς και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τιμ Ντέιβι. Ωστόσο, ο προσωρινός διευθυντής του BBC News, Jonathan Munro, σημείωσε ότι κανείς δεν φεύγει από τη Ρωσία:
It’s with a heavy heart that we have had to suspend @BBCNews operations in Russia until we assess impact of new laws which outlaw independent journalism. Thoughts with colleagues in Moscow whose voices cannot be silenced for long.
— Jonathan Munro (@jonathancmunro) March 4, 2022
We are not pulling out @BBCNews journalists from Moscow, as some articles are suggesting. We cannot use their reporting for the time being but they remain valued members of our teams and we hope to get them back on our output as soon as possible.
— Jonathan Munro (@jonathancmunro) March 4, 2022
– Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Radio Free Europe/Radio Liberty ανέστειλε επίσης τις δραστηριότητές του στη Ρωσία, αν και αντιμετώπισε και ένα άλλο πρόβλημα: Οι αρχές είχαν “κινήσει διαδικασίες πτώχευσης” κατά της ρωσικής μονάδας του, εξαιτίας εκατομμυρίων δολαρίων σε ανεξόφλητα “πρόστιμα” εναντίον του ραδιοτηλεοπτικού φορέα επειδή αρνήθηκε να υπακούσει σε ρωσικό νόμο που θα ακρωτηρίαζε το συντακτικό του περιεχόμενο. “Επειδή οι δημοσιογράφοι του RFE/RL συνεχίζουν να λένε την αλήθεια για την καταστροφική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική χώρα, η εταιρεία σχεδιάζει να κάνει ρεπορτάζ για τις εξελίξεις αυτές εκτός Ρωσίας”, ανέφερε το δίκτυο.
Όμως δεν έχουν αποφασίσει όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να προχωρήσουν τόσο μακριά – αντίθετα σιωπούν ή κάνουν μικρότερες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα ρεπορτάζ στη Ρωσία.
– Η Wall Street Journal αρνήθηκε να πει πώς θα αντιδράσει, βγάζοντας μια δήλωση: “Οι κορυφαίες προτεραιότητές μας είναι η ασφάλεια των υπαλλήλων μας και η δίκαιη και πλήρης κάλυψη αυτής της σημαντικής ιστορίας. Το να βρισκόμαστε στη Μόσχα, να μπορούμε ελεύθερα να μιλάμε με αξιωματούχους και να αποτυπώνουμε το κλίμα, είναι το κλειδί αυτής της αποστολής”.
– Η Washington Post καθιέρωσε μια νέα πολιτική να μην περιλαμβάνει τίτλους ή ημερομηνίες σε κανένα από τα ρεπορτάζ της από τη Ρωσία, παρέχοντας τουλάχιστον μια πατίνα ανωνυμίας στους δημοσιογράφους της εκεί. “Υπάρχει εδώ και καιρό”, έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος της Post για τα μέσα ενημέρωσης Paul Farhi. “Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο”. Δημόσια, η Post δήλωσε μόνο ότι “θα είναι προσεκτική, ενώ θα αναζητά σαφήνεια σχετικά με το πώς αυτοί οι αναφερόμενοι περιορισμοί θα επηρεάσουν τους ανταποκριτές και το τοπικό προσωπικό της Washington Post”.
– Το ABC News και το CBS News δήλωσαν ότι, προς το παρόν, θα απέχουν από τις εκπομπές από τη Ρωσία – αλλά δεν είπαν ότι οι δημοσιογράφοι τους θα φύγουν ή θα σταματήσουν με άλλο τρόπο να εργάζονται.
– Οι New York Times δεν θέλησαν να σχολιάσουν την αντίδρασή τους για τους δικούς τους δημοσιογράφους.
Δυστυχώς, οι ρωσικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί δεν διαθέτουν τη νομική ευελιξία που συνεπάγεται το να έχεις την έδρα σου έναν ωκεανό ή μια ήπειρο μακριά. Ο Ντμίτρι Μουράτοφ – αρχισυντάκτης της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta, που πρόσφατα είδαμε να κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης – δήλωσε στους Times την περασμένη εβδομάδα ότι “η εφημερίδα του Novaya Gazeta, η οποία επέζησε από τις δολοφονίες έξι δημοσιογράφων της, θα μπορούσε να είναι στα πρόθυρα του κλεισίματος”. Στη συνέχεια, την Παρασκευή ανακοίνωσε τη δική της απάντηση στις κυβερνητικές απειλές:
Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, της οποίας ο εκδότης Ντμίτρι Μουράτοφ ήταν ένας από τους συνδικαιούχους του περσινού Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αφαιρέσει υλικό σχετικά με τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία από την ιστοσελίδα της λόγω λογοκρισίας. Η εφημερίδα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αναφέρεται στις συνέπειες που αντιμετωπίζει η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της εμβάθυνσης της οικονομικής κρίσης και της δίωξης των αντιφρονούντων.
“Η στρατιωτική λογοκρισία στη Ρωσία έχει περάσει γρήγορα σε μια νέα φάση: από την απειλή του αποκλεισμού και του κλεισίματος δημοσιεύσεων (που έχει σχεδόν πλήρως εφαρμοστεί) έχει περάσει στην απειλή της ποινικής δίωξης τόσο των δημοσιογράφων όσο και των πολιτών που διαδίδουν πληροφορίες για τις στρατιωτικές εχθροπραξίες που διαφέρουν από τα δελτία τύπου του υπουργείου Άμυνας”, αναφέρει η εφημερίδα σε μήνυμά της προς τους αναγνώστες. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η απειλή θα υλοποιηθεί”.
Η εφημερίδα δήλωσε ότι δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την ελευθερία του προσωπικού της, αλλά και ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την επιθυμία των αναγνωστών της να συνεχίσει να εργάζεται, ακόμη και υπό στρατιωτική λογοκρισία. Ως εκ τούτου, δήλωσε ότι αφαιρεί υλικό “σχετικά με αυτό το θέμα” από την ιστοσελίδα της και τα κοινωνικά δίκτυα.
“Συνεχίζουμε να αναφερόμαστε στις συνέπειες που αντιμετωπίζει η Ρωσία: την εξελισσόμενη οικονομική κρίση, τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου, τα προβλήματα πρόσβασης σε ξένα φάρμακα και τεχνολογίες και τις διώξεις αντιφρονούντων, μεταξύ άλλων για αντιπολεμικές δηλώσεις”, ανέφερε.
(Σημείωση: Το υλικό που κατεβάζει η Novaya Gazeta εξακολουθεί να υπάρχει στο Wayback Machine του Internet Archive. Συνδυάστε αυτή τη σελίδα με τη μεταφραστική υπηρεσία της επιλογής σας και μπορείτε ακόμα να επωφεληθείτε από τα πρόσφατα ρεπορτάζ της Novaya. Δυστυχώς, ακόμη και η καλύτερη ψηφιακή αρχειοθέτηση δεν μπορεί να προστατεύσει τις ιστορίες που θα έγραφαν ανεξάρτητοι Ρώσοι δημοσιογράφοι αύριο, ή την επόμενη εβδομάδα, ή τον επόμενο μήνα).
Σύμφωνα με μια αναφορά, περισσότεροι από 150 Ρώσοι δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Συνδυάστε αυτή τη λογοκρισία με έναν νέο και πιο επιθετικό γύρο αποκλεισμού ιστοσελίδων από το Κρεμλίνο – συμπεριλαμβανομένου του Facebook, του Twitter και πολλών διεθνών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, συμπεριλαμβανομένης της Meduza με έδρα τη Λετονία – και έχετε ένα επίπεδο καταστολής του Τύπου άγνωστο στην Ευρώπη της εποχής του Διαδικτύου. Εδώ είναι η Meduza, που λέει “Δεν τελειώσαμε ακόμα“:
“Την 1η Μαρτίου 2022 -που μοιάζει σαν να πέρασε ένας αιώνας- στείλαμε ένα μήνυμα στους συνδρομητές του ενημερωτικού μας δελτίου, προειδοποιώντας ότι οι ρωσικές αρχές σχεδίαζαν να μπλοκάρουν τη Meduza μαζί με τα τελευταία απομεινάρια των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης της χώρας. Αυτό έχει πλέον γίνει πραγματικότητα. Πριν από λίγες ώρες, λάβαμε επιβεβαίωση ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και των Μαζικών Επικοινωνιών (ευρύτερα γνωστή ως Roskomnadzor) απαιτεί πλέον από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου εντός της Ρωσίας να αποκλείσουν την πρόσβαση στον ιστότοπο της Meduza.
Εμείς και μια χούφτα άλλα πρακτορεία κατηγορούμαστε για “διάδοση πληροφοριών κατά παράβαση του νόμου”. Αυτή η επίθεση κατά του ελεύθερου Τύπου συμβαίνει επειδή το Κρεμλίνο έχει κάτι να κρύψει – επειδή έχει κι άλλα να κρύψει. Με απλά λόγια, μας έχουν απαγορεύσει να μεταδίδουμε πληροφορίες από άλλες πηγές εκτός από το ίδιο το ρωσικό κράτος, ιδίως όταν πρόκειται για την εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Roskomnadzor έχει καταστήσει παράνομο να αποκαλείται είτε εισβολή είτε πόλεμος.
Αλλά η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος είναι μια απρόκλητη επιθετική πράξη του ρωσικού κράτους εναντίον του λαού της Ουκρανίας. Η Meduza απορρίπτει κάθε απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας μας να αναφέρουμε την αλήθεια σχετικά με αυτή τη σύγκρουση ή οποιοδήποτε άλλο θέμα. Οι ρωσικές αρχές μπορούν να προσπαθήσουν να εμποδίσουν το κοινό να παρακολουθήσει τη δημοσιογραφία μας, αλλά θα αποτύχουν. Έχουμε προετοιμαστεί γι’ αυτό. Η Meduza διαθέτει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, έχουμε τεράστιο κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διανέμουμε ενημερωτικά δελτία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι αναγνώστες μας θα εξακολουθούν επίσης να μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας χρησιμοποιώντας VPN.
Ωστόσο, υπάρχει μια πρόκληση για την οποία δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Το 90% των δωρεών που λαμβάνουμε προέρχεται από τα συστήματα πληρωμών Stripe και PayPal. Οι αναγνώστες μας στη Ρωσία θέλουν να συνεχίσουν να μας υποστηρίζουν, αλλά τώρα οι τραπεζικές τους κάρτες απορρίπτονται. Επιπλέον, οι οικονομικές κυρώσεις κατά του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ρωσίας δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για το crowdfunding μας, αναγκάζοντάς μας να προετοιμαστούμε για το χειρότερο.
Βασιζόμαστε ιδιαίτερα σε εσάς, το διεθνές κοινό μας, για να μας βοηθήσετε να στηρίξουμε το έργο μας”.
Η στήριξη σε VPN ή σε μια εφαρμογή για κινητά μπορεί να λειτουργήσει για όσους τα είχαν ήδη εγκαταστήσει στις συσκευές τους, αλλά ο αποκλεισμός από τη Ρωσία των καταστημάτων εφαρμογών της Apple και της Google θα καταστήσει δύσκολο για όποιον θελήσει να κατεβάσει ένα τώρα. Και η Ρωσία έχει ήδη δείξει την ικανότητα να μπλοκάρει το δίκτυο Tor του “σκοτεινού ιστού”, μια κοινή διαδρομή για την παράκαμψη της κρατικής λογοκρισίας.
Όπως το έθεσε ο Robert Mahoney, εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων: “Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει βυθίσει τη Ρωσία σε μια σκοτεινή εποχή της πληροφόρησης, ποινικοποιώντας την ανεξάρτητη δημοσιογραφία για τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Η αναφορά της λέξης “εισβολή” σε ένα ρεπορτάζ μπορεί πλέον να οδηγήσει έναν δημοσιογράφο στη φυλακή για χρόνια.
Οι απανταχού δημοσιογράφοι πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι με τους Ρώσους συναδέλφους τους και τους ξένους ανταποκριτές που εδρεύουν στη Ρωσία, απορρίπτοντας αυτή τη βάρβαρη λογοκρισία. Για τις δύο τελευταίες δεκαετίες της εξουσίας του ο Πούτιν ανέχτηκε μια χούφτα επικριτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία που παρείχαν μια σταγόνα αλήθειας μέσα σε μια θάλασσα κρατικής προπαγάνδας. Όμως αυτή η νομοθεσία και το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων έχουν ουσιαστικά στερέψει την ελεύθερη ροή της πληροφόρησης”.
Διαβάστε ακόμα: Μα πόσοι άνθρωποι τελικά παρακολουθούν ή διαβάζουν το RT;
O Joshua Benton είναι πρώην διευθυντής και νυν senior editor του Nieman Journalism Lab.
To jaj.gr συνεργάζεται με δύο τμήματα του Ιδρύματος Nieman του Χάρβαρντ: Nieman Journalism Lab και Nieman Reports. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία μπορείτε να βρίσκετε μόνο στο jaj (Journalists About Journalism) τα σημαντικότερα κείμενα και έρευνες του Nieman σε ελληνική μεταφορά και απόδοση. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο στα αγγλικά : “An information dark age”: Russia’s new “fake news” law has outlawed most independent journalism there