Η εφημερίδα “Novaya Gazeta” είναι μια μαχητική, δημοκρατική έκδοση, η οποία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για την ελευθερία και ανεξαρτησία της γνώμης της, καθώς επίσης και για τις αποκαλύψεις σχετικά με τις αυθαιρεσίες των αρχών στη Ρωσία. Δεκάδες δημοσιογράφοι της έχουν συλληφθεί, ξυλοκοπηθεί, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έχουν δολοφονηθεί. Το πιο γνωστό θύμα είναι η Άννα Πολικτόφσκαγια, η οποία δολοφονήθηκε στο κατώφλι του σπιτιού της, την ημέρα των γενεθλίων του Β. Β. Πούτιν. Οι φυσικοί αυτουργοί, Τσετσένοι στην καταγωγή, μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές, προσήχθησαν στη δικαιοσύνη και καταδικάστηκαν, ενώ οι ηθικοί παραμένουν μέχρι σήμερα στο σκοτάδι.

Την 1η Απριλίου 2017, η εφημερίδα “Novaya Gazeta” δημοσίευσε ένα εκτενές ρεπορτάζ, με φωτογραφίες και δηλώσεις θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων, για τις μαζικές διώξεις κατά πολιτών της Τσετσενίας, οι οποίοι ήταν “ύποπτοι για μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό”.

Ακολούθησε δεύτερο δημοσίευμα, την 4η Απριλίου, οι συντάκτες του οποίου, παρέθεσαν τις αντιδράσεις των επίσημων αρχών αυτής της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι χαρακτήριζαν το δημοσίευμα ως “κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο”, “κατασυκοφάντηση ενός ολόκληρου έθνους” και άλλα παρόμοια.

Αμέσως μετά τα δημοσιεύματα, ακτιβιστές του LGTB κινήματος στη Ρωσία, από κοινού με την εφημερίδα “Novaya Gazeta”, δημιούργησαν μια hot line επικοινωνίας στη διεύθυνση kavkaz@lgbtnet.org, ζητώντας τη βοήθεια νομικών και άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλά θύματα έσπευσαν να καταθέσουν τα περιστατικά βίας και άρχισαν οι πρώτες καταθέσεις. Πολλά από τα θύματα κατέφυγαν σε ευρωπαϊκές χώρες και ασχολούνται με τη συλλογή υλικού και αποδείξεων από εκείνους που έμειναν πίσω.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όλα ξεκίνησαν κάποια στιγμή το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, με τη σύλληψη ενός ανδρός που βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Οι αστυνομικοί της Τσετσενίας ανακάλυψαν στο τηλέφωνό του βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου και δεκάδες διευθύνσεις και τηλέφωνα ομοφυλόφιλων αντρών. Μέσω των ευρημάτων του τηλεφώνου, οι αρχές προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις και διώξεις. Όταν λίγες ημέρες αργότερα ο επικεφαλής του κινήματος GayRussia.ru Νικολάι Αλεξέγιεφ προσπάθησε μέσω πανρωσικής δράσης να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη στις δημοκρατίες του Καυκάσου, ανακάλυψε πως ήδη υπήρχαν νεκροί. Αυτό όμως δεν μείωσε ούτε στο ελάχιστο τις διώξεις.

Οι δημοσιογράφοι της “Novaya Gazeta” ανακάλυψαν μια μυστική φυλακή στην Τσετσενία, όπου οι συλληφθέντες υποβάλλονταν σε απάνθρωπα βασανιστήρια, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Σύμφωνα με μαρτυρίες που παραθέτει η εφημερίδα, η φυλακή σήμερα είναι υπερπλήρης. Η φυλακή βρίσκεται στο πρώην στρατιωτικό διοικητήριο της πόλης Αργκούν, στην οδό Καντίροφ 99b.

Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να υπογραμμιστεί, σχετικά με τα τηλέφωνα, είναι ότι όλα όσα βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων παρέμεναν ανοιχτά και έτσι όποιος άντρας τηλεφωνούσε, ακόμη και για απλές καθημερινές υποθέσεις, συλλαμβάνονταν αμέσως και ανακρινόταν από τις αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνει και η εφημερίδα, πως πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Μαγκομέντ Νταούντοφ, γνωστός με το προσωνύμιο “Λόρδος”, ο οποίος ήταν παρών στην απελευθέρωση των κρατουμένων, μετά το σάλο που ξέσπασε.

Η εφημερίδα δηλώνει πως έχει στοιχεία για τρεις νεκρούς, ενώ ερευνά και την υπόθεση ενός τέταρτου, για τον οποίο οι τοπικές αρχές αρνούνται να δώσουν την παραμικρή πληροφορία.

Εντύπωση προκαλεί η αβελτηρία του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας Γιούρι Τσάικα, στην ευθύνη και την αρμοδιότητα του οποίου είναι να δώσει την εντολή έναρξης της ανακριτικής διαδικασίας.

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του αποκαλυπτικού υλικού από την εφημερίδα, στο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, διοργανώθηκε συγκέντρωση στην οποία έλαβαν μέρος θρησκευτικοί αρχηγοί, ισλαμιστές θεολόγοι και πλήθος κόσμου. Στο τέλος της συγκέντρωσης, υιοθετήθηκε ψήφισμα στο οποίο περιλαμβάνονται απειλές προς τους δημοσιογράφους και την εφημερίδα. Ανεξάρτητοι παρατηρητές σχολιάζουν πως το εν λόγω ψήφισμα θυμίζει πολύ τον Φετφά του Αγιατολάχ Χομεϊνί κατά του Ιρανού συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντί και εκφράζουν φόβους για τη ζωή των δημοσιογράφων.

Μετά την ανακοίνωση της “Novaya Gazeta” για τις απειλές που εκτοξεύτηκαν κατά των δημοσιογράφων της, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σχολιάζοντας πως το Κρεμλίνο παρακολουθεί την κατάσταση. “Λάβαμε την επιστολή του διευθυντή σύνταξης της “Novaya Gazeta”, στην οποία περιγράφεται η κατάσταση. Υποθέτουμε ότι αν κάποιος έχει τη γνώμη πως έχει συκοφαντηθεί, τότε υπάρχουν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο ρυθμίσεις” ενώ τόνισε πως το Κρεμλίνο “είναι εναντίον οποιωνδήποτε άλλων μεθόδων επιρροής, πολύ περισσότερο, αν πρόκειται να τεθούν σε κίνδυνο ζωές δημοσιογράφων”.

H ανακοίνωση – δήλωση της εφημερίδας Novaya Gazeta

Την 1η Απριλίου, η “Novaya Gazeta”, ενημέρωσε για τις μαζικές συλλήψεις και βασανιστήρια κατοίκων της Τσετσενία, ύποπτων για μην παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό. Μας είναι γνωστά τρία ονόματα νεκρών, καθώς επίσης γνωρίζουμε πως οι νεκροί είναι πολλοί περισσότεροι. Οι εξωδικαστικές διώξεις, τα επονομαζόμενα “εγκλήματα τιμής”, τα κάνουν και συγγενείς των θυμάτων…

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν τα δημοσιεύματα για τις διώξεις των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, κάνουν τη σύνταξη της εφημερίδας να ανησυχεί για την ασφάλεια όχι μόνο μεμονωμένων δημοσιογράφων, αλλά όλων ανεξαιρέτως των συνεργατών της “Novaya Gazeta”.

Στις 3 Απριλίου, τρεις ημέρες μετά το πρώτο μας δημοσίευμα, στο κεντρικό τζαμί της πόλης Γκρόζνι, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέλευση των εκπροσώπων των 24 επαρχιών, ισλαμιστών θεολόγων και της κοινής γνώμης της Τσετσενίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στη συνέλευση έλαβαν μέρος 15 χιλιάδες άτομα.

Στη συνέλευση αυτή ο Αντάμ Σαχίντοφ, σύμβουλος του ηγέτη της Τσετσενίας Ραζμάν Καντίροφ, δημόσια δήλωσε πως η συντακτική ομάδα της “Novaya Gazeta” είναι συκοφάντες και κατηγορηματικά τους ανακήρυξε “εχθρούς της πίστης μας και της πατρίδας μας”. Η ομιλία του Σαχίντοφ, καθώς και άλλων Τσετσένων θεολόγων μεταδόθηκε από την τοπική τηλεόραση, διαδόθηκε στο Διαδίκτυο, προκάλεσε ένα κύμα ανεπίτρεπτων σχολίων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Στο τέλος της συνέλευσης υιοθετήθηκε ψήφισμα. Η δεύτερη θέση αυτού του ψηφίσματος, ευθέως και ανοικτά καλεί σε βίαιες ενέργειες:

“Δεδομένου ότι έχουν προσβληθεί οι μακραίωνες αξίες της κοινωνίας της Τσετσενίας και της αξιοπρέπειας των αντρών Τσετσένων, καθώς και της πίστης μας, υποσχόμαστε ότι η εκδίκηση θα έρθει για τους πραγματικούς υποκινητές, όπου κι αν βρίσκονται, χωρίς ημερομηνία λήξης”.

Για μας είναι προφανές ότι το ψήφισμα ωθεί τους θρησκευόμενους φανατικούς να εγκληματίσουν κατά των δημοσιογράφων.

Για την “Novaya Gazeta”, είναι απολύτως προφανές ότι το σημερινό κύμα διώξεων, δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο στη σημερινή Τσετσενία. Το επίπεδο της βίας σε αυτή την χώρα τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά και αυτό συνδέεται ευθέως με την απουσία της πλήρους διαλεύκανσης της δολοφονίας του Μπορίς Νεμτσόφ, η οποία, ουσιαστικά, απαλλάσει τους ηθικούς αυτουργούς αυτού του εγκλήματος. Η ατιμωρησία, γι’ αυτό ειδικά το έγκλημα, είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της πεποίθησής τους για το ακαταδίωκτο.

Το πρώτο δημοσίευμα της Novaya Gazeta : https://www.novayagazeta.ru/articles/2017/04/01/71983-ubiystvo-chesti

Το δεύτερο δημοσίευμα της Novaya Gazeta: https://www.novayagazeta.ru/articles/2017/04/04/72027-raspravy-nad-chechenskimi-geyami-publikuem-svidetelstva

Η ανακοίνωση της Novaya Gazeta για τις απειλές που δέχεται: https://www.novayagazeta.ru/articles/2017/04/13/72146-zayavlenie-novoy-gazety-v-svyazi-s-otkrytymi-ugrozami-prozvuchavshimi-v-adres-redaktsii

Το βίντεο είναι από συγκέντρωση κατά του LGTB κινήματος στο Γκρόζνι της Τσετσενίας.

πηγή φωτό