Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει στείλει περισσότερους από 120.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την χώρα του. Το Μινσκ έχει αναπτύξει σχεδόν το ένα τρίτο των ενόπλων δυνάμεών του κατά μήκος ολόκληρων των συνόρων με την Ουκρανία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν είπε ακριβώς πόσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί. Ο επαγγελματικός στρατός της Λευκορωσίας διαθέτει περίπου 48.000 στρατιώτες και 12.000 κρατικούς συνοριοφύλακες, σύμφωνα με τη Στρατιωτική Ισορροπία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του 2022.
«Βλέποντας την επιθετική τους πολιτική, έχουμε εισαγάγει εκεί και τοποθετήσει σε ορισμένα σημεία (σε περίπτωση πολέμου, θα είναι αμυντικά) τον στρατό μας κατά μήκος ολόκληρων των συνόρων», ανέφερε ο Λουκασένκο σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Το Κίεβο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Το Σάββατο το Κίεβο δήλωσε ότι δεν είχε δει σημάδια αύξησης των στρατευμάτων της Λευκορωσίας στα σύνορα. Ο Λευκορώσος ηγέτης, πιστός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλούσε με φόντο την ουκρανική εισβολή στη Ρωσία που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες στρατιώτες του Κιέβου διέσπασαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, φέρνοντας μεγάλη αμηχανία για τα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια του Πούτιν.
Ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας Βίκτορ Κρένιν δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένοπλης πρόκλησης από τη γειτονική Ουκρανία και ότι η κατάσταση στα κοινά τους σύνορα «παραμένει τεταμένη». Ο Λουκασένκο δήλωσε επίσης ότι τα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας είναι ναρκοθετημένα «όσο ποτέ άλλοτε» και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα υποστούν τεράστιες απώλειες αν προσπαθήσουν να τα διασχίσουν. Η επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ δημιούργησε πιέσεις σε όλο το μέτωπο στις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να ανακαταλάβει το ρωσικό έδαφος, κάτι που θα απαιτήσει περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σημαντικά περισσότερο εξοπλισμό.