Ο Elliott Abrams, Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα δήλωσε στο jaj ότι η ρωσική καμπάνια παραπληροφόρησης που προσπαθεί να απεικονίσει την ανθρωπιστική βοήθεια των Η.Π.Α. ως κακόβουλη παρέμβαση “είναι εντελώς γελοία “. ( FOR ENGLISH TRANSLATION CLICK HERE)
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τις ΗΠΑ την Πέμπτη ότι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τη νήσο Κουρασάο ως βάση για να επέμβουν στρατιωτικά στη Βενεζουέλα με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
“Έχουμε σημειώσει τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ολλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τη χρήση των υποδομών του νησιού Curacao για ανθρωπιστικές προμήθειες στη Βενεζουέλα”, δήλωσε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. “Εκ πρώτης όψεως η συμφωνία αυτή απλώς ανοίγει την πρόσβαση των αμερικανών αξιωματούχων στις υποδομές του Κουρασάο αποκλειστικά για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά, όπως αποδείχθηκε, η συμφωνία αυτή δεν αποκλείει τη δυνατότητα χρήσης όχι μόνο πολιτικών αλλά και άλλων μέσων μεταφοράς. Τι είδους; Σαφώς στρατιωτικών.”
Ο Elliott Abrams, Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα δήλωσε στο jaj ότι η ρωσική καμπάνια παραπληροφόρησης που προσπαθεί να απεικονίσει την ανθρωπιστική βοήθεια των Η.Π.Α. ως κακόβουλη παρέμβαση “είναι εντελώς γελοία”. Συγκεκριμένα, ο Abrams κατέστησε σαφές ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα γνωρίζουν ότι «αυτή είναι πραγματικά [σ.σ.ρωσική] παραπληροφόρηση».
Οι ΗΠΑ παρέδωσαν μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Cucuta της Κολομβίας με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στις 7 Μαρτίου. Σύμφωνα με το reliefweb.int από τις 4 Φεβρουαρίου του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προ-τοποθετήσει εκατοντάδες τόνους αναλώσιμων κρίσιμης/άμεσης ανακούφισης στην Κολομβία και τη Βραζιλία – που προμηθεύτηκαν τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο – για να βοηθήσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Βενεζουέλα.
Σχετικά με την βοήθεια που δόθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, ο Elliott Abrams δήλωσε στο jaj ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν κάποια βοήθεια και είχαμε δημοσιογράφους σε όλες αυτές τις αποθήκες διανομής», προσθέτοντας ότι «η Ουάσινγκτον θα χαρεί να συνεργαστεί με την Καθολική Εκκλησία στη Βενεζουέλα». Ο Αbrams τόνισε ότι «όποιος θέλει να επιθεωρήσει την βοήθεια μπορεί να το κάνει».
“Τα στρατιωτικά αεροπλάνα των Η.Π.Α. χρησιμοποιήθηκαν γιατί θέλαμε να παρέχουμε το συντομότερο δυνατόν, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια. Αλλά είμαστε απολύτως ανοιχτοί και κάθε είδους νόμιμη επιθεώρηση είναι ευπρόσδεκτη “, δήλωσε ο Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου το ένα τέταρτο των κατοίκων της Βενεζουέλας χρήζει ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που έχει στην κατοχή του το Reuters.
Εγκρίθηκε το ψήφισμα «Ανθρωπιστική Βοήθεια στη Βενεζουέλα»
Το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΣ) ενέκρινε την Τετάρτη 27 Μαρτίου το ψήφισμα «Ανθρωπιστική Βοήθεια στη Βενεζουέλα», στο οποίο ενθαρρύνει τα κράτη μέλη, τους μόνιμους παρατηρητές και τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς «να συνεχίσουν να παρέχουν μέτρα στήριξης και εφαρμογής για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Βενεζουέλα “.
Επιπλέον, προτρέπει τα δημόσια θεσμικά όργανα της Βενεζουέλας, ιδίως τα στρατιωτικά και αστυνομικά ιδρύματα, να «αποφύγουν να εμποδίσουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, τηρώντας δεόντως τις ανθρωπιστικές αρχές, την αμεροληψία, την ουδετερότητα και την επιχειρησιακή ανεξαρτησία της ανθρωπιστικής βοήθειας”.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 19 ψήφους υπέρ (Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Ηνωμένες Πολιτείες, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Αϊτή, Ονδούρα, Τζαμάικα, Παναμάς, και της Αγίας Λουκίας), 5 ψήφοι κατά (Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Νικαράγουα, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα), 8 αποχές (Μπαρμπάντος, Μπελίζ, Βολιβία, Ελ Σαλβαδόρ, Μεξικό, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Σουρινάμ και Τρινιντάντ και Τομπάγκο ) και δύο απόντες χώρες (Δομινίκα και Γρενάδα).
Το ψήφισμα επισημαίνει την ανησυχία των χωρών για το γεγονός ότι «το κλείσιμο των συνόρων της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία και την Κολομβία εμπόδισε πράγματι τον πληθυσμό, ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους, να αποκτήσουν τρόφιμα, φάρμακα, ιατρική περίθαλψη και εκπαιδευτικές ευκαιρίες» και επίσης την ανησυχία για την κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας της Βενεζουέλας “, το οποίο οδήγησε στην επανεμφάνιση μολυσματικών ασθενειών που είχαν προηγουμένως εξαλειφθεί στη Βενεζουέλα, αλλά και στις όμορες χώρες της περιοχής”.
Η προειδοποίηση Τράμπ
Η άφιξη δύο ρωσικών αεροσκαφών έξω από το Καράκας το Σάββατο με σχεδόν 100 μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και ειδικούς του κυβερνοχώρου έχει κλιμακώσει την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, την Τετάρτη ζήτησε απο τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Βενεζουέλα και δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές» ήταν ανοιχτές για να συμβεί αυτό. Η Ζαχάροβα δήλωσε την Πέμπτη ότι ήταν “ειδικοί” που αποστέλλονται στη Βενεζουέλα στο πλαίσιο συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας και θα παραμείνουν όσο χρειάζεται.