Παρά τις σημαντικές εδαφικές απώλειες στο Νότο και την σκληρή αντιπαράθεση στα ανατολικά της χώρας, στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονμπάς, οι κυριότερες ουκρανικές πόλεις παραμένουν ελεύθερες. Επίσης, παρά τους σκληρούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, τις καταλήψεις σημαντικών κόμβων και πυρηνικών εργοστασίων από τον ρωσικό στρατό, οι Ουκρανοί μάχονται «από τετράγωνο σε τετράγωνο, από δρόμο σε δρόμο και από σπίτι σε σπίτι». Όπως για κάθε επιτιθέμενο, έτσι και για τους Ρώσους, αυτό το είδος πολέμου είναι το πιο δύσκολο. Φυσικά, μεταφράζεται σε μεγάλες απώλειες, και από τις δύο πλευρές. Όμως, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να έχουμε πλήρη εικόνα της έκτασής τους, σε ένστολους και άμαχους.
Σύντομα, οι άμαχοι που φεύγουν από την Ουκρανία για να αποφύγουν τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου και γίνονται πρόσφυγες, θα φτάσουν τα δύο εκατομμύρια. Κι όσο οι ημέρες περνούν χωρίς ο όλεθρος να λήγει, τόσο αυξάνονται οι μεγάλες καταστροφές στις υποδομές της χώρας και σε συγκροτήματα κατοικιών, εξαιτίας των βομβαρδισμών. Συνάμα, αυξάνεται καθημερινά και ο αριθμός των πολιτών που χάνουν τη ζωή τους από τις εχθροπραξίες, ενώ στη Μαριούπολη η εκκένωση της πόλης από τους κατοίκους της διακόπηκε για τρίτη φορά. Στο Σούμι αναφέρθηκαν 21 νεκροί άμαχοι, ενώ στο Μπούτσα που τελεί υπό πολιορκία και βομβαρδίζεται ανηλεώς από τους Ρώσους είναι αρκετά περισσότεροι.
Όλα δείχνουν πως οι Ρώσοι ετοιμάζονται για την τελική επίθεση στο Κίεβο, ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες, μετακινώντας φάλαγγες τεθωρακισμένων και συγκεντρώνοντας δυνάμεις. Η Μόσχα έχει κηρύξει ανακωχή για το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι, πριν αρχίσει ξανά τους βομβαρδισμούς. Όσοι είναι εγκλωβισμένοι σε πολιορκούμενες πόλεις κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο, αλλά και όσοι κατοικούν κοντά σε αεροδρόμια και κρίσιμες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα σειρήνες ήχησαν και πάλι στο Κίεβο, ενώ ακούστηκαν ξανά εκρήξεις…