Πόρους ύψους 18 δισεκατομμυρίων ρουβλίων για την απομόνωση του ρωσικού διαδικτύου από τον παγκόσμιο ιστό, προβλέπονται στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το διάστημα 2019 – 2021. Αυτό δήλωσε πηγή της ρωσικής κυβέρνησης στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, διατηρώντας την ανωνυμία της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσε στη διάθεση των δημοσιογράφων, η εν λόγω πηγή, ισχυρίζεται πως στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί δαπάνες για τη δημιουργία υποδομών με στόχο την προστασία του διαδικτύου από εξωτερικές απειλές, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ρουβλίων. Το 2019 για τον σκοπό αυτό προβλέπονται δαπάνες ύψους 597 εκατομμυρίων, το 2020 699 εκατομμυρίων και το 2021 546 εκατομμυρίων ρουβλίων αντίστοιχα.
“Για την περαιτέρω υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα απαιτηθούν επιπρόσθετοι πόροι. Συνεπώς, οι πόροι αυτοί θα προβλεφθούν στους προϋπολογισμούς των επόμενων χρόνων”, πρόσθεσε η πηγή.
Κατά τη διάρκεια του 2018 οι νομικοί σύμβουλοι της διεθνούς ομάδας υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Αγορά», κατέγραψε 662.842 περιπτώσεις περιορισμού της ελευθερίας του διαδικτύου στη Ρωσία, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η ομάδα με τίτλο: «Ελευθερία διαδικτύου 2018: η κατανομή των διώξεων» και υπότιτλο «Υφέρπουσα ποινικοποίηση».
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στους περιορισμούς της ελευθερίας στο διαδίκτυο στη Ρωσία και είναι αποτέλεσμα της διαρκούς επιτήρησης της κατάστασης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διδάκτωρ Νομικής και αναλυτής της «Αγοράς» Νταμίρ Γκαϊνουτντίνοφ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2017 οι νομικοί είχαν καταγράψει 115.706 περιπτώσεις περιορισμού της ελευθερίας στη Ρωσία. Η συντριπτική πλειοψηφία των παραβιάσεων της ρωσικής νομοθεσίας 488.609 και 161.171 αντίστοιχα για τα δύο προηγούμενα χρόνια, συνδέονταν με το μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων και την απαγόρευση ενημέρωσης για διάφορους λόγους. Οι ιστοσελίδες μπλοκαρίστηκαν με αποφάσεις κυβερνητικών οργάνων.
Το διαδίκτυο στη ρωσική περιφέρεια
Ένα από τα σημαντικά της έκθεσης είναι ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των περιφερειών, οι διοικήσεις των οποίων ασκούν σοβαρές πιέσεις στους χρήστες του διαδικτύου. Το 2018 στην «κόκκινη ζώνη», δηλαδή περιοχές όπου έχουν καταγραφεί πλέον των 30 περιστατικών περιορισμού της ελευθερίας ή χρήση βίας, βρέθηκαν 41 περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2017 ήταν 26. Η κατάσταση στην Κριμαία εξακολουθεί να επιδεινώνεται διαρκώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, δηλαδή μετά τη βίαιη προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία.
ΣτηνΑντιγκέα, Ινγκουσετία. Καρατσάεβο-Τσερκάσκαγια, στην περιοχή του Χαμπάροφσκ, στις περιφέρειες του Ραζιάν, Μπελγκορόντ, Βολογκντά, Κίροφ. Ιβάνοφσκ, Κοστρομάς, Ορλόφ, Πένζα, Μαγκαντάν. Τούλας, Σαχαλίνης και στην αυτόνομη περιοχή Γιαμάλο-Νενέτσκ, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των μεμονωμένων περιορισμών, καθώς επίσης έχουν καταγραφεί περιστατικά βίας ή καταδικαστικές αποφάσεις με στέρηση της ελευθερίας για δραστηριότητες στο διαδίκτυο.
Σχετική βελτίωση της κατάστασης, κατέγραψαν οι νομικοί στην περιοχή του Περμ, στην Καλιμκία, την Καρέλια, την Γιακουτία, την Μαρία Ελ, την Τσετσενία, τη Βόρεια Οσετία, τις περιφέρειες του Ταμπόφ και του Γιαροσλάβ.
11 περιοχές, οι Ταταρστάν, Πριμόρσκογιε, Αλτάι, Κρασνοντάρσκ, η περιοχή της Μόσχας, του Ομσκ, του Ιρκούτσκ, της Καλουγκάς και του Σαράτοφ, η πόλη της Μόσχας και η Πετρούπολη, καθώς επίσης και η Κριμαία διακρίθηκαν γιατί όλα τα χρόνια καταγραφής των περιστατικών, δεν κατάφεραν ούτε μία χρονιά να βρεθούν εκτός της «κόκκινης ζώνης».
Στην πόλη της Μόσχας, στην περιοχή της Μόσχας, καθώς και σε εκείνη του Ιρκούτσκ κάθε χρόνο καταγράφηκαν περιστατικά άσκησης βίας σε ακτιβιστές του διαδικτύου και σε δημοσιογράφους ειδησεογραφικών ιστοσελίδων.
Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης
Κατά την περσινή χρονιά καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης χωρίς δικαίωμα έφεσης και αναστολής 19 χρήστες του κοινωνικού δικτύου «Β κοντάκτε» (Vkontakte), αριθμός που εκπροσωπεί τα 3/4 των καταγεγραμμένων περιστατικών. Ακολουθούν δύο χρήστες του youtubeκαι του messangerTelegramκαι από ένας χρήστες τουFacebookκαι της ρωσικής σελίδας «Συμμαθητές» (Odnoklassiniki).
Σύμφωνα με την έκθεση, παρατηρείται μία σαφής στροφή των κρατικών οργάνων στον τομέα του διαδικτύου. Πρόκειται για μία συστηματική προσπάθεια εγκαθίδρυσης συστήματος ελέγχου όλων των πολιτών που έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου με στόχο τον περιορισμό των δυνατοτήτων διάχυσης πληροφοριών που πιθανόν δεν είναι αρεστές στις αρχές ή υπονομεύουν το αφήγημα της επίσημης κρατικής προπαγάνδας.
Οι ρωσικές αρχές μετά από επανειλημμένες προσπάθειες να προχωρήσουν σε αποκλεισμό σελίδων σε επίπεδο εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, κατάλαβαν πως η ποινική δίωξη των απλών χρηστών έχει επικοινωνιακό κόστος. Για το λόγο αυτό ελπίζουν να ελέγξουν το διαδίκτυο, υποχρεώνοντας να συνεργαστούν με τις διωκτικές αρχές οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και να μονοπωλήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό.
Ποια είναι η οργάνωση «Αγορά»
Η οργάνωση «Αγορά», με πλήρη ονομασία Διεθνή ομάδα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Αγορά» είναι η ένωση περισσότερων από 50 δικηγόρων και νομικών, οι οποίοι υπερασπίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα σε περισσότερες από τις μισές περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναλαμβάνοντας υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μέχρι το φθινόπωρο του 2015 οι δικηγόροι και οι νομικοί συνεργάζονταν με την Διαπεριφερειακή Ένωση κοινωνικών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Αγορά» η οποία όμως διαλύθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη δικαστική απόφαση από 10 Φεβρουαρίου 2016.
Βασική αποστολή της οργάνωσης είναι η υπεράσπιση Ρώσων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ακτιβιστών, των δημοσιογράφων και των μπλόγκερ, καθώς επίσης και μη κυβερνητικών οργανώσεων από τις παράνομες ενέργειες των κρατικών οργάνων. Με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2017 οι δικηγόροι και οι νομικοί της «Αγοράς» είχαν αναλάβει περισσότερες από 300 υποθέσεις στα ρωσικά δικαστήρια και 431 υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μέχρι σήμερα το ΕΔΑΑ έχει εκδώσει 30 αποφάσεις, υποχρεώνοντας το ρωσικό κράτος να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 16 εκατομμυρίων ρουβλίων. Το 2017 το ΕΔΑΑ εξέδωσε 12 αποφάσεις και επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 226.000 ευρώ. Την 1 Ιανουαρίου 2018, 103 υποθέσεις της «Αγοράς» έγιναν δεκτές από το ΕΔΑΑ για περαιτέρω διερεύνηση.