«Doppelganger», δηλαδή σωσίας. Αυτή είναι η ονομασία που δόθηκε σε μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης σε βάρος της Γαλλίας, που φέρεται να κατευθύνεται από τη Ρωσία.

Ο στόχος: Πολλές μεγάλες γαλλικές ημερήσιες εφημερίδες όπως Le Parisien, 20 minutes, Le Monde και Le Figaro. Η εκστρατεία ξεκίνησε πέρυσι και στόχευσε επίσης γερμανικά μέσα όπως FAZ, Der Spiegel, Bild, Die Welt.

Πώς λειτούργησε αυτή η εκστρατεία; Μελετήσαμε ένα ιστότοπο που μοιάζει ακριβώς με τον ιστότοπο της Le Parisien.

Αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά, είναι στην πραγματικότητα ψεύτικος. Ένα αντίγραφο που αποτελεί μέρος μιας μεγάλης εκστρατείας παραπληροφόρησης.

Πώς το γνωρίζουμε αυτό; Επειδή ο πραγματικός ιστότοπος είναι ο leparisien.fr ενώ αυτός είναι το leparisien.ltd.

Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται εκστρατεία doppelganger. Οι χάκερ μιμούνται άρθρα και τη διάταξη πραγματικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων για να μπερδέψουν τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και είναι τόσο καλά εκτελεσμένο που προσθέτουν επίσης συνδέσμους προς ορισμένα πραγματικά άρθρα από αυτούς τους ιστότοπους πολυμέσων. Αυτή η τεχνική ονομάζεται typosquatting.

Πώς είναι όμως αυτή μια προπαγανδιστική εκστρατεία; Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, αυτοί οι αντιγραφικοί ιστότοποι διαδίδουν φιλορωσικό περιεχόμενο.

Όπως ένα ψεύτικο άρθρο που αποδίδεται στη Le Monde.

Ο τίτλος στα γαλλικά μεταφράζεται ως εξής: «Γάλλος υπουργός υποστηρίζει τη δολοφονία Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία», οπότε είναι προφανώς ένας πολύ προκατειλημμένος και φιλο-κρεμλινικός τίτλος.

Συνήθως, οι ίδιες προπαγανδιστικές αφηγήσεις επαναλαμβάνονται πάντα σε αυτές τις ψεύτικες ιστοσελίδες, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Περιλαμβάνουν την αναποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την υποτιθέμενη ρωσοφοβία στη Δύση ή τις αρνητικές συνέπειες της υποδοχής των Ουκρανών προσφύγων στην Ευρώπη.

Και δεν είναι μόνο τα μέσα ενημέρωσης. Και ο ιστότοπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών έχει επίσης βρεθεί στο στόχαστρο, με μια ψεύτικη ανακοίνωση ότι επιβλήθηκε φόρος σε «κάθε χρηματική συναλλαγή» για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι παρά το κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο, όπως το Russia Today και το Sputnik, η ρωσική παραπληροφόρηση εξακολουθεί να διαδίδεται μέσω άλλων υβριδικών καναλιών.

Αυτά τα άρθρα στη συνέχεια διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην προσπάθεια να γίνουν viral.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής αυτή η μεγάλη εκστρατεία παραπληροφόρησης ήταν ως επί το πλείστον ανεπιτυχής στο να συγκεντρώσει κλικ και να τραβήξει την προσοχή.

πηγή