Στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι διαισθητικά αντιλαμβάνονται ότι η μοναξιά δημιουργεί προκλήσεις για την ψυχική υγεία. Καθώς το COVID-19 ανάγκασε τις κοινωνίες να μπουν σε καραντίνα, πολλοί συνειδητοποίησαν ότι και εμείς οι άνθρωποι είμαστε… θηλαστικά. Μόνοι, υποφέρουμε.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Princeton δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι επίσης πιο πιθανό να πιστέψουν την παραπληροφόρηση όταν αισθάνονται αποκλεισμένοι. Επιπλέον, η μοναξιά είναι ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι ειδικοί εξηγούν γιατί οι ηλικιωμένοι είναι επιρρεπείς στο να μοιράζονται παραπληροφόρηση.

Η Hannah Arendt, μία από τους πιο πρωτότυπους στοχαστές του 20ού αιώνα, πρότεινε για πρώτη φορά πώς η μοναξιά τροφοδοτεί τον πολιτικό εξτρεμισμό. Είχε βιώσει το μερίδιό της και από τα δύο.

Το 1933, ως νεαρή Εβραία, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έγραψε εκτενώς για το γιατί το ψέμα, ο λαϊκισμός και, τελικά, ο ολοκληρωτισμός μπόρεσαν να ανέλθουν.

Στο κλασικό βιβλίο της “Οι απαρχές του ολοκληρωτισμού”, η Άρεντ υποστηρίζει ότι ο ολοκληρωτισμός ήταν ιστορικά κάτι καινούργιο. “Διαφέρει ουσιαστικά από άλλες μορφές πολιτικής καταπίεσης” (τον δεσποτισμό, την τυραννία και τη δικτατορία), καθώς εφαρμόζει τον τρόμο για να υποτάξει μαζικούς πληθυσμούς και όχι μόνο πολιτικούς αντιπάλους. Στο τέλος του βιβλίου της, εστιάζει σε αυτό που φαίνεται να είναι ένας αξιοσημείωτος παράγοντας της επιτυχίας της: τη μοναξιά.

Κάτω και έξω στο Βερολίνο

Όλοι γνωρίζουν την ιστορία. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέρρευσε το 1929, πλήττοντας ανελέητα την παγκόσμια οικονομία και τη Γερμανία. Ως συνέπεια, το εμπόριο και η οικονομία ήταν διαλυμένα, με βάναυση ανεργία και μια κοινωνία που κατακερματιζόταν. Ακόμα και πριν από το κραχ, η χώρα βρισκόταν σε σύγχυση μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η οικονομική έκρηξη της δεκαετίας του ’20 είχε κάνει κάποιους πολύ πλούσιους. Οι τέλειες συνθήκες για την άνοδο του “μαζικού ανθρώπου”, ο οποίος αισθάνεται εγκαταλελειμμένος, απομονωμένος και περιττός: μοναχικός.

Για την Άρεντ, η μοναξιά δεν είναι πρωτίστως η έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους, αλλά μάλλον η έλλειψη αυτοπροσδιορισμού, η οποία είναι προϊόν της συνύπαρξης, της συμμετοχής σε μια κοινότητα: “Η εμπειρία του να μην ανήκεις καθόλου στον κόσμο” εμποδίζει την ικανότητα διαμόρφωσης ταυτότητας, αφήνοντας χώρο για τον τρόμο και τον ολοκληρωτισμό.

Το ιδανικό υποκείμενο της ολοκληρωτικής εξουσίας δεν είναι κάποιος με ιδεολογικές πεποιθήσεις, “αλλά άνθρωποι για τους οποίους η διάκριση μεταξύ γεγονότος και μυθοπλασίας και η διάκριση μεταξύ αληθούς και ψευδούς… δεν υφίσταται πλέον”.

Οποιος λέει την αλήθεια δεν έχει φίλους

Όπως βίωσε η ίδια η Άρεντ, το να λες την αλήθεια σε δημόσιο διάλογο μπορεί επίσης να είναι μοναχικό. Νόμιζε ότι τεκμηρίωσε την εμπειρία της και μοιράστηκε τις απόψεις της γράφοντας για τη δίκη του Άιχμαν. Ωστόσο, σε αντάλλαγμα δέχτηκε προσωπικά μομφή. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η εμπειρία, αν και οδυνηρή, την ενθάρρυνε να πάρει την πένα κατά του ψεύδους στην πολιτική. Σύμφωνα με την Άρεντ, αν κάποιος δεχτεί το ψέμα ή αν αρνηθεί σε κάποιον το χώρο να διαμορφώσει τη γνώμη του ή την εμπειρία του για την πραγματικότητα, μπορεί να καταστρέψει την κοινή συνισταμένη της ανθρωπότητας – τον κόσμο που όλοι μαζί κατασκευάζουμε.

Η διόγκωση των γεγονότων

Το δοκίμιό της του 1967, Αλήθεια και πολιτική, αναγνωρίζει ότι στη σύγχρονη εποχή, η αλήθεια δεν θεωρείται πλέον κάτι δεδομένο που περιμένει να ανακαλυφθεί από τον άνθρωπο- αντίθετα, παράγεται από το μυαλό. Η Arendt διακρίνει διαφορετικούς βαθμούς αληθειών: μαθηματικές αλήθειες, επιστημονικές αλήθειες, φιλοσοφικές αλήθειες και γεγονότα.

Τα γεγονότα και τα συμβάντα είναι αυτό που η Άρεντ αποκαλεί “πραγματολογική αλήθεια” και είναι το προϊόν μιας κοινότητας που ζει και δρα μαζί. Τα γεγονότα και τα συμβάντα καταγράφονται στη συλλογική μνήμη και την ιστορία ως συλλογικές αφηγήσεις και παραδόσεις που αμφισβητούνται ή υποστηρίζονται. Η λειτουργία τους; Να χρησιμεύουν ως κοινό έδαφος για να σταθεί κανείς, δίνοντας σε κάθε άτομο την ευκαιρία να βιώσει τις εμπειρίες του και να δημιουργήσει νόημα. Ωστόσο, η δυσκολία με τα γεγονότα είναι ότι σε σύγκριση με τα μαθηματικά, την επιστήμη και τη φιλοσοφία είναι πιο εύθραυστα, όπως γράφει η Arendt:

“Τα γεγονότα και τα συμβάντα είναι απείρως πιο εύθραυστα πράγματα από τα αξιώματα, τις ανακαλύψεις, τις θεωρίες -ακόμη και τις πιο άγριες εικασίες- που παράγονται από τον ανθρώπινο νου- συμβαίνουν στο πεδίο των διαρκώς μεταβαλλόμενων υποθέσεων των ανθρώπων, στη ροή των οποίων δεν υπάρχει τίποτα πιο μόνιμο από την ομολογουμένως σχετική μονιμότητα της δομής του ανθρώπινου νου. Μόλις χαθούν, καμία λογική προσπάθεια δεν θα τις επαναφέρει ποτέ”.

Τα γεγονότα, σύμφωνα με την Άρεντ, κινδυνεύουν πάντα από την πολιτική, καθώς η πολιτική δεν ασχολείται πρωτίστως με την αλήθεια αλλά με τη δράση. Ωστόσο, πέρα από την κανονική πολιτική πρακτική, και πιο επικίνδυνα, ελλοχεύει αυτό που η Άρεντ αποκαλεί “οργανωμένο ψέμα”.

Οι οργανωμένοι ψεύτες δεν στοχεύουν απλώς να αντικαταστήσουν ένα μέρος της αλήθειας με ένα ψέμα. Στην πραγματικότητα, προχωρούν παραπέρα, καθώς θέλουν να υπονομεύσουν τον ουσιαστικό ιστό της πραγματικότητας.

Με λιγότερο φιλοσοφικούς όρους, “να πλημμυρίσουν τη ζώνη με σκατά” (σύμφωνα με τα λόγια του Steve Bannon).

Μέσω του οργανωμένου ψέματος, τα γεγονότα υποβαθμίζονται σταδιακά σε απλά θέματα γνώμης. Διαβάζοντας την Άρεντ, γίνεται ακόμη πιο σαφές πώς η σημερινή έννοια των “εναλλακτικών γεγονότων” είναι υποβοηθητική για την επίτευξη του πληθωρισμού των γεγονότων.

Οι πολλές περιπτώσεις αναθεωρητικής παραπληροφόρησης που έχουμε εντοπίσει το υπογραμμίζουν αυτό. Δείτε για παράδειγμα τις αφηγήσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή τη σφαγή του Κατίν.

Ακόμα και ο ίδιος ο Πούτιν έχει δείξει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για το ξαναγράψιμο της ιστορίας και δημοσίευσε αρκετές εργασίες που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Για παράδειγμα, ένα που κατηγορεί την Πολωνία για το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με την Άρεντ, όταν η παραπληροφόρηση από τους κυβερνώντες πετύχει, δίνει στον οργανωμένο ψεύτη τρεις ικανότητες.

Πρώτον, να λέει πράγματα και στη συνέχεια να ισχυρίζεται ότι δεν τα είπε ποτέ.

Δεύτερον, να ξαναγράφει την ιστορία προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του.

Τρίτον, να αποκαλεί συγκεκριμένες ομάδες (μειονότητες, πολιτικούς αντιπάλους) απειλή, χωρίς να χρειάζεται να το υποστηρίξει με στοιχεία. Καθώς η ευθραυστότητα της πραγματικής αλήθειας δεν είναι κάτι που μπορεί ποτέ να διορθωθεί μόνιμα, οι σύγχρονες δημοκρατίες πρέπει να ζουν με αυτή την εγγενή ανασφάλεια.

Όλα αυτά μιλούν για την τεράστια σημασία των δημόσιων θεσμών, όπως οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία, τα πανεπιστήμια, τα δικαστήρια και οι εφημερίδες. Πρόκειται για χώρους όπου συντηρούνται τα γεγονότα και διατηρούνται τα δημόσια αρχεία.

Χωρίς αυτά, θα χάναμε έναν σημαντικό πυλώνα προστασίας της πραγματικής αλήθειας.

Το πλεονέκτημα του ψεύδους

Γιατί το ψέμα έχει αντίκτυπο στον δημόσιο χώρο; Μια απάντηση είναι ότι συμβαίνει επειδή η αλήθεια είναι συχνά ασαφής, ασταθής. Οι άνθρωποι προτιμούν ιστορίες που απομακρύνουν την αβεβαιότητά τους.

Όταν το COVID-19 χτύπησε τον κόσμο πριν από ένα χρόνο, καθώς οι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, κάποιοι ήθελαν πραγματικά να πιστέψουν ότι αυτό δεν ήταν κάτι σοβαρό. Οι φορείς παραπληροφόρησης το εκμεταλλεύτηκαν αυτό. Την ίδια περίοδο, άλλες αφηγήσεις αναγνώριζαν μεν τους κινδύνους, αλλά στη συνέχεια τους εξηγούσαν με όρους ήδη υφιστάμενων πεποιθήσεων- όπως η απειλή από τις παγκόσμιες ελίτ, τους κακούς δισεκατομμυριούχους ή την Κίνα.

Η Hannah Arendt εξήγησε αυτό το φαινόμενο το 1971 σε ένα άλλο επίκαιρο δοκίμιο, το Lying in Politics:

“Είναι αυτή η ευθραυστότητα που κάνει την εξαπάτηση τόσο πολύ εύκολη μέχρι ενός σημείου και τόσο δελεαστική. Ποτέ δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη λογική, επειδή τα πράγματα θα μπορούσαν πράγματι να είναι όπως ισχυρίζεται ο ψεύτης ότι ήταν. Τα ψέματα είναι συχνά πολύ πιο αληθοφανή, πιο ελκυστικά στη λογική, από την πραγματικότητα, αφού ο ψεύτης έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να γνωρίζει εκ των προτέρων τι επιθυμεί ή περιμένει να ακούσει το ακροατήριο.

Έχει προετοιμάσει την ιστορία του για δημόσια κατανάλωση με προσεκτικό μάτι για να την κάνει πιστευτή, ενώ η πραγματικότητα έχει την ανησυχητική συνήθεια να μας φέρνει αντιμέτωπους με το απροσδόκητο, για το οποίο δεν ήμασταν προετοιμασμένοι”.

Όταν πρόκειται για τους κινδύνους της παραπληροφόρησης για την κοινωνία, η Χάνα Άρεντ εξακολουθεί να είναι απόλυτη αυθεντία. Αναγνώρισε ότι η μοναξιά κάνει τους ανθρώπους επιρρεπείς στην παραπληροφόρηση και τον εξτρεμισμό και εξήγησε γιατί τα γεγονότα είναι τόσο εύθραυστα και οι άνθρωποι επιρρεπείς στο να “αγοράζουν” ψέματα.

πηγή κειμένου

Μετάφραση/Απόδοση: Σίσσυ Αλωνιστιώτου