Πριν από περίπου 100 – 130 χρόνια, η παιδική θνησιμότητα ήταν σχεδόν 50 %. Τα μισά παιδιά πέθαιναν πριν ενηλικιωθούν. Αυτά στις “πολιτισμένες ” χώρες. Τα περισσότερα από παιδικές ασθένειες. Ο απλός λαός έλεγε τότε: ” Κάνουμε πολλά παιδιά γιατί έχει μερίδιο ο Θεός”.
Πιο συχνή και πιο θανατηφόρα ήταν η ευλογιά. Η ευλογιά, η ιλαρά και οι υπόλοιπες, λεγόμενες παιδικές, ασθένειες φαίνεται πως είναι υπεύθυνες για την κατάρρευση του πολιτισμού των Ινκας και των Αζτέκων. Οι ασθένειες που τους έφεραν  οι Ισπανοί σκότωσαν περισσότερους από τα όπλα των κονκισταδόρες.
Μόνον τον 20ο αιώνα η ευλογιά προκάλεσε περίπου 300 με 500 εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο.

Η ιλαρά σε πληθυσμούς που είναι επίνοσοι είναι καταστροφική. Το 1529 επιδημία στην Κούβα σκότωσε τα δύο τρίτα του πληθυσμού. Περίπου στα ίδια ποσοστά κυμαίνονταν οι θάνατοι που είχε προκαλέσει προηγούμενη επιδημία ευλογιάς. Μόλις δύο χρόνια μετά η ιλαρά εξολοθρεύει τον μισό πληθυσμό της Ονδούρας, του Μεξικό, της Κεντρικής Αμερικής και αποτελειώνει τον πολιτισμό των Ινκας που ήδη είχε καταστρέψει η ευλογιά.
Το 1850 η ιλαρά σκοτώνει το 20% του πληθυσμού της Χαβάης και το 1875 το ένα τρίτο του πληθυσμού των νησιών Φίτζι. Οκτώ εκατομμύρια παιδιά πέθαιναν κάθε χρόνο πριν την εισαγωγή του εμβολίου.
Την προηγούμενη χρονιά, για πρώτη φορά, οι θάνατοι από ιλαρά παγκοσμίως κατέβηκαν κάτω από τις 100 χιλιάδες (παιδιά) ενώ μόλις το 1980 ήταν 2.6 εκατομμύρια.
Ανάμεσα στο 1855 και το 2005 η ιλαρά σκότωσε περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο κοκκύτης είναι μια άλλη παιδική ασθένεια τα θύματα της οποίας μείωσε δραστικά ο εμβολιασμός. Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία γι αυτόν γιατί ως νόσος του αναπνευστικού ομοιάζει με άλλες. Όταν βρέθηκε ως αίτιο νόσου όμως είδαμε τα εξής:
Στις ΗΠΑ υπάρχει αναφορά πως ανάμεσα στο 1940 και το 1944 ο κοκκύτης σκότωσε διπλάσιο αριθμό παιδιών σε σχέση με τους θανάτους που προκάλεσε η ιλαρά, η διφθερίτιδα, η οστρακιά, η πολιομυελίτιδα και οι μηνιγγίτιδες μαζί. Στην Ολλανδία έγινε μια πολύ σοβαρή στατιστική ανάλυση και υπολογίστηκε ότι το 4% του συνόλου των θανάτων πριν την ηλικία των 20 ετών ανάμεσα στο 1903 και το 1946, οφειλόταν στον κοκκύτη ενώ μόνο το 0,024 το 1954 οπότε και είχε εισαχθεί το πρώτο εμβόλιο.
Ακριβώς τα ίδια ποσοστά φαίνεται να ισχύουν και από εμπεριστατωμένες στατιστικές αναλύσεις για χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου όπως η Κένυα και η Σενεγάλη.

Η ηπατίτιδα Β αποτελεί ακόμα και σήμερα μια τεράστια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας λόγω της μη εξάπλωσης του εμβολίου παντού και ιδίως στον λεγόμενο τρίτο κόσμο.
Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή του. 343 εκατομμύρια έχουν χρόνια λοίμωξη. 129 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ηπατίτιδας Β ανιχνεύθηκαν το 2013. Περίπου ακόμα και σήμερα 750 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από ηπατίτιδα Β το χρόνο παρά την ύπαρξη του εμβολίου. Περίπου οι 300 χιλιάδες από ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα που προκάλεσε η ηπατίτιδα Β.
Παραπάνω αναλύσαμε τις επιπτώσεις για μερικές μόνο από τις λεγόμενες “αβλαβείς παιδικές ασθένειες” για τις οποίες έχουμε περισσότερα και πιο λεπτομερή ιστορικά και στατιστικά στοιχεία. Δεν περιλαμβανουμε τη διφθερίτιδα, την πολιομυελίτιδα, τον αιμόφιλο, τις μηνιγγίτιδες που αθροιστικά έχουν σκοτώσει πολλά εκατομμύρια και αυτές.
Όπως βλέπετε μόνο δύο από τα λεγόμενα παιδικά νοσήματα, η ευλογιά και η ιλαρά, μέσα στον 20ο αιώνα μόνο, έχουν σκοτώσει 4 με 6 φορές περισσότερους ανθρώπους από τον 1ο και τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο μαζί.
Πρέπει να γίνει κατανοητό πως αν εμείς ξεχάσαμε, οι νόσοι αυτοί δεν ξεχνούν .Και είναι έτοιμες να γυρίσουν μόλις βρουν “ανοσολογικό κενό” ας μου επιτραπεί η έκφραση.

Ο αντιεμβολιασμός δεν είναι καλαμπούρι και απλή μόδα.
Είναι ένα καλά ενορχηστρωμενο έγκλημα με τεράστιους τζίρους εναλλακτικών και δήθεν υγιεινών προϊόντων και υποκατάστατων που βρίσκει αφελή θύματα και σκορπάει θάνατο.
Η πολιτεία οφείλει να δράσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα πριν να είναι αργά.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας