Σε φιλορωσικά δίκτυα κυκλοφορούν στιγμιότυπα από ψεύτικα άρθρα που ισχυρίζονται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παρουσίας Ουκρανών προσφύγων στη χώρα και της έξαρσης των παρασίτων. Οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας θεωρούν  ότι η Ρωσία προκάλεσε πανικό για την επιδημία των κοριών. Τα αναφερόμενα κρούσματα των κοριών που μολύνουν τα σπίτια και μεταναστεύουν στα μετρό και τους κινηματογράφους γέμισαν τα πρωτοσέλιδα τον προηγούμενο μήνα στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες. Στις 3 Οκτωβρίου 2023, η Λετονή δημοσιογράφος Evita Purina, η οποία εργάζεται στο τμήμα ελέγχου γεγονότων των μέσων ενημέρωσης Re: Baltica, έθεσε υπόψη μας ένα στιγμιότυπο οθόνης που φαινομενικά προέρχεται από τον ιστότοπο της Libération, το οποίο έγραφε: “Οι παρασιτολόγοι πιστεύουν ότι η επιδημία κοριών στο Παρίσι συνδέεται με την εισροή Ουκρανών προσφύγων στην πρωτεύουσα”. Άλλα παρόμοια κείμενα εμφανίζονται κάτω από τη σημαία τίτλων του γαλλικού Τύπου, όπως η Le Figaro ή η Contrepoints. Όπως υποψιάστηκε η συνάδελφός μας, αυτά τα στιγμιότυπα οθόνης είναι πλαστά. Είναι αποτέλεσμα της μεθόδου “Σωσίας” ή Doppelganger.

Κατά ειρωνικό τρόπο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι στήλες της Libération κατήγγειλαν την “αηδιαστική φαντασίωση” του Pascal Praud που πρότεινε μια σύνδεση μεταξύ κοριών και μετανάστευσης.

Η Evita Purina μας λέει ότι τα στιγμιότυπα οθόνης που έθεσε υπόψη μας μοιράζονται σε διάφορα ρωσικά κανάλια επικοινωνίας. Αλλά δεν είναι τα μόνα. “Παρατηρήσαμε για πρώτη φορά αυτό το περιεχόμενο όταν ένας από τους δημοτικούς βουλευτές του Daugavpils (της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λετονίας, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, όπου η απόλυτη πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ρωσόφωνη) μοιράστηκε αυτήν την «είδηση» στον λογαριασμό του στο Facebook”. Ο εν λόγω βουλευτής, Mihail Lavrenov, έχει έκτοτε διαγράψει το μήνυμα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία “Re: Check” του Re: Baltica, αυτό το ψεύτικο περιεχόμενο της Libération δημοσιεύθηκε αρχικά από διάφορα φιλορωσικά κανάλια Telegram, συμπεριλαμβανομένου αυτού του Ukraina.ru, ενός ιστότοπου που συνδέεται με τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Russia Today. Η Εβίτα Πουρίνα σημειώνει ότι η πηγή του Ukraina.ru “είναι ένα ανώνυμο προφίλ στο Telegram, ο Σεΐχης Ταμίρ”. Το κείμενο που μοιράστηκε ο Μιχαήλ Λαβρένοφ στον λογαριασμό του στο Facebook προέρχεται από έναν ιστότοπο με την ονομασία RF-SMI, ο οποίος, εξ όσων γνωρίζουν οι Λετονοί συνάδελφοί μας, δεν ανήκει στο ρωσικό κράτος.

Από τον Ιούλιο, η Libération (όπως και πολλά άλλα γαλλικά μέσα ενημέρωσης) είναι τακτικό θύμα τέτοιων “πειρατειών”.  

Διαβάστε και εδώ και εδώ

Η “πειρατεία” συνίσταται στην τοποθέτηση ψεύτικων ιστότοπων στο διαδίκτυο με τη χρήση των γραφικών ταυτοτήτων μεγάλων τίτλων του Τύπου (Le Monde, Le Figaro, La Croix, Le Point και Le Parisien). Το περιεχόμενο που δημοσιεύεται αφορά κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, κυκλοφορούν επίσης ψεύτικες πρώτες σελίδες του Charlie Hebdo, ευνοϊκές για το ρωσικό καθεστώς ή δυσμενείς για την Ουκρανία.


Αυτό του Ιουλίου δείχνει τη Μεγάλη Βρετανία να ξερνάει τον πρώην πρωθυπουργό της Μπόρις Τζόνσον, με τον Ζελένσκι ντυμένο σκύλο με χέρι στρατιώτη που φοράει στο στόμα του σήμα του συντάγματος Αζόφ.

πηγή: Liberation