Η έρευνα που ακολουθεί διεξήχθη από το ρωσικό μέσο Medusa το οποίο, όπως εξηγούν οι ίδιοι στο μικρό κείμενο που θα βρείτε στο τέλος αυτής της δημοσίευσης, έχει χαρακτηριστεί ως “ξένος πράκτορας”. Προσυπογράφουμε ότι ακόμα και η παραμικρή οικονομική βοήθεια προς το Medusa είναι μια συνεισφορά για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Ακολουθεί πρώτα η έρευνα.
Το 2019, οι αρχές της Μόσχας δημιούργησαν έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με την ονομασία “Dialog”, τον οποίο διαφήμισαν ως μέσο διευκόλυνσης της καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης. Το έργο ήταν τόσο επιτυχημένο που σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας. Την επόμενη χρονιά, ο Dialog και η περιφερειακή θυγατρική του έγιναν κρίσιμο στοιχείο στην εκστρατεία των ρωσικών αρχών για την τροποποίηση του Συντάγματος και την “επαναφορά” του ρολογιού θητείας του Πούτιν. Δύο χρόνια αργότερα, όταν το Κρεμλίνο διαπίστωσε ότι η πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο, η Dialog αποδείχθηκε και πάλι ως κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης της κυβέρνησης: η οργάνωση χρησιμοποιεί πλέον ένα τεράστιο δίκτυο δημοφιλών καναλιών Telegram και περισσότερες από 100.000 σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει φανταστικές ιστορίες με στόχο την απαξίωση της Ουκρανίας. Σε μια νέα έρευνα, οι δημοσιογράφοι των Meduza, iStories και The Bell ερευνούν το ιστορικό της Dialog και την ομάδα των “ψευδο-χίπστερ” πίσω από την εκστρατεία παραπληροφόρησης σε καιρό πολέμου.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η δημοσιογράφος Γιούλια Άιντελ βγήκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της στον πέμπτο όροφο του Ντνίπρο και άκουσε εκρήξεις στο βάθος: ο ρωσικός στρατός βομβάρδιζε ένα κοντινό αεροδρόμιο. Μέσα, τα τρία παιδιά της Eidel – ηλικίας πέντε, επτά και 17 ετών – κοιμόντουσαν.
Στην αρχή, θυμάται η Eidel, δεν είχε ιδέα τι να κάνει. Τελικά, αποφάσισε να πάρει τα παιδιά της και να μείνουν με κάποιους φίλους της οικογένειας στην επαρχία, πιστεύοντας ότι τα πράγματα θα ήταν πιο ήρεμα εκεί. Τότε, λέει, πολλοί Ουκρανοί πίστευαν ακόμη ότι “όλο αυτό το σκατοδαιμόνιο” θα μπορούσε να σταματήσει αν “μια κρίσιμη μάζα λογικών ανθρώπων στη Ρωσία” απλώς κατέβαλε αρκετή προσπάθεια. Η Άιντελ αποφάσισε να αναζητήσει ανθρώπους που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτό το πρότυπο στην ομάδα συνομιλίας στο Telegram για τους συμφοιτητές της από το τμήμα δημοσιογραφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, από το οποίο αποφοίτησε το 2008.
Αφού έφτασε σε ένα ήσυχο χωριό, δύο ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, έγραψε στο chat: “Παιδιά, πιθανώς γνωρίζετε, αν και μπορεί να το έχετε ξεχάσει, ότι κατάγομαι από την Ουκρανία. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μένα αυτή τη στιγμή”. Στο μήνυμά της πρόσθεσε συνδέσμους με ειδήσεις από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό που ήθελε να κάνει ήταν απλά να πει: “Αυτή είμαι εγώ. Με ξέρετε καλά. Αυτό συμβαίνει. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση μαζί. Γιατί στο διάολο είστε τόσο σιωπηλοί;”.
Κάποιοι από τους συμμαθητές της Eidel απάντησαν με μηνύματα συμπάθειας, αλλά τέσσερα άτομα έγραψαν ότι “η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή” και μια γυναίκα της ζήτησε να μην “μετατρέψει τη συνομιλία σε μια ομάδα με επίκεντρο τον πόλεμο”.
Αργότερα, ένας άλλος συμμαθητής της Eidel, ένας άνδρας με το όνομα Vladimir Tabak, μπήκε στο διαδίκτυο και έγραψε μόνο δύο λέξεις: “Καλησπέρα”. Κάποιος άλλος απάντησε: “Λοιπόν, εδώ είμαστε”. Η Eidel είχε την αίσθηση ότι “ο λύκος είχε εμφανιστεί στο παραμύθι”.
Έστειλε ιδιωτικό μήνυμα σε μια συμμαθήτριά της, ρωτώντας την γιατί οι άλλοι απαντούσαν με αυτόν τον τρόπο στον Tabak. “Ω, μα είναι ένας από τους ανθρώπους που παρακολουθούν ομάδες και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρουν ποιος πρέπει να κλείσει και ποιος πρέπει να λάβει υποστήριξη”, απάντησε η συμμαθήτρια.
Ο αγκαθωτός μύκητας
Ο Βλαντίμιρ Ταμπάκ, εγγεγραμμένος δημοσιογράφος στη Ρωσία και επικεφαλής της φιλοκρεμλινικής “αυτόνομης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης” (ANO) Dialog, κέρδισε για πρώτη φορά την προσοχή του κοινού το 2010, με την κυκλοφορία ενός ημερολογίου με φωτογραφίες πρώην και νυν φοιτητριών δημοσιογραφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (MSU) με εσώρουχα. Η καινοτομία δημιουργήθηκε προς τιμήν των 58ων γενεθλίων του τότε πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η κυκλοφορία του ημερολογίου ανακοινώθηκε στο ιστολόγιο της προπαγανδίστριας Kristina Potupchik, η οποία υπηρετούσε τότε ως γραμματέας Τύπου του φιλοκρεμλινικού κινήματος νεολαίας Nashi. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αποκάλεσε το ημερολόγιο “πρωτοβουλία αυτής της κυρίας”, αναφερόμενος στην Ποτούπτσικ, αλλά σύντομα έγινε σαφές ότι ήταν το πνευματικό παιδί του στενού της φίλου Βλαντίμιρ Ταμπάκ, ενός πρόσφατου απόφοιτου του προγράμματος δημοσιογραφίας του MSU, ο οποίος ηγείτο επίσης μιας “δημιουργικής ομάδας με στόχο τη δημιουργία διαδικτυακών έργων υπό την προεδρική διοίκηση”. (Δεν είναι σαφές σε ποιες δραστηριότητες συμμετείχε τελικά αυτή η ομάδα και για πόσο καιρό υπήρχε).
Αρκετοί από τους πρώην συμφοιτητές του Tabak που μίλησαν στους συντάκτες αυτής της ιστορίας αναφέρθηκαν σε αυτόν ως “πλούσιο παιδί” και “τεμπέλη”. Μία από αυτές, η δημοσιογράφος και φεμινίστρια ακτιβίστρια Nastya Krasilnikova, τον περιέγραψε ως ” γλοιώδη χαρακτήρα”:
Για όλα τα πέντε χρόνια που ο Tabak και εγώ σπουδάζαμε μαζί στο τμήμα δημοσιογραφίας, ήταν πολύ αξιοπρόσεκτος. Είχε εντυπωσιακή εμφάνιση, φορούσε πάντα φανταχτερά ρούχα, αλλά δεν συμμετείχε σε πολλές δραστηριότητες του τμήματος.
Μέχρι σήμερα, θυμάμαι ακόμα την αηδία που ένιωσα όταν βγήκε το ημερολόγιο με τις φοιτήτριες. Μου φάνηκε πολύ περίεργο το γεγονός ότι τόσες πολλές γυναίκες δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό, αλλά το γεγονός ότι ο Tabak βρισκόταν πίσω από αυτό δεν με εξέπληξε καθόλου.
Ως φοιτητής, ο Tabak περνούσε πολύ χρόνο σε νυχτερινά κέντρα, είπαν οι συμφοιτητές του. “Οι φοιτήτριες που φωτογράφιζε για το ημερολόγιο ήταν τα κορίτσια που τον περιέβαλαν. Του άρεσαν πάντα αυτά τα πράγματα: αυτοκίνητα, κοκτέιλ, πάρτι στο Pacha που διαρκούσαν όλη τη νύχτα, όλα αυτά”, δήλωσε ένα άτομο που τον θυμάται από το πανεπιστήμιο.
Ο Tabak καυχιόταν ότι ήταν αυτός που πούλησε την ιδέα ενός ερωτικού ημερολογίου στον Vladimir Surkov, ο οποίος υπηρετούσε ως αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ρωσίας εκείνη την εποχή. Ο Surkov, ο οποίος ήταν επίσης το μυαλό πίσω από το “Nashi”, είχε συστηθεί στον Tabak από την Kristina Potupchik.
“Ο Βλαντιμίρ δεν είχε καμία επιφύλαξη σχετικά με το ημερολόγιό του για τη διοίκηση [του Πούτιν]. Δεν έδινε δεκάρα για το τμήμα δημοσιογραφίας – καταλάβαινε ότι δεν θα υπήρχαν συνέπειες από αυτούς. Τότε βγήκε το ημερολόγιο και η [κοσμήτορας δημοσιογραφίας του MSU Elena] Vartanova τρομοκρατήθηκε, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γι’ αυτό – τα χέρια της ήταν δεμένα”, δήλωσε ένας από τους πρώην συμφοιτητές του Tabak.
Κατά την άποψη του Tabak, το κλειδί για μια επιτυχημένη καριέρα ήταν να βρεις ένα “μεγάλο ψάρι” και να “προσκολληθείς σε αυτό”, σε στυλ αγκαθωτού. Μια πηγή που συνεργάστηκε μαζί του στο παρελθόν δήλωσε ότι το πρώτο “μεγάλο ψάρι” στο οποίο προσκολλήθηκε ήταν ο Βλαντιμίρ Σούρκοφ. Ακολούθησε ο Σεργκέι Κιριένκο, ο οποίος σήμερα υπηρετεί ως πρώτος αναπληρωτής προσωπάρχης της κυβέρνησης Πούτιν. Ως “ένας από τους ανθρώπους του Surkov”, εξήγησε η πηγή, ο Tabak “κληρονομήθηκε από τον Kiriyenko, και έκανε καριέρα υπό τις διαταγές του”.
Κάτι για όλους
Η καριέρα του Vladimir Tabak υπό τον Kiriyenko ξεκίνησε το 2019, όταν έγινε αναπληρωτής διευθυντής του Dialog, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού του οποίου ηγείτο τότε ο Alexey Goreslavsky, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της ομάδας δημόσιων έργων της προεδρικής διοίκησης. Με απλά λόγια, ο Goreslavsky υπηρέτησε ως ο επιμελητής του διαδικτύου του Κρεμλίνου. Δύο χρόνια μετά το διορισμό του Tabak, ο Goreslavsky εγκατέλειψε το Dialog για να διευθύνει το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Διαδικτύου και ο Tabak πήρε τη θέση του.
Όταν πρωτοδημιουργήθηκε το Dialog, είχε διαφημιστεί ως ένας τρόπος για τις αρχές της Μόσχας να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για να επικοινωνούν αποτελεσματικότερα με τους πολίτες. Σύντομα, ο οργανισμός άρχισε να ανοίγει ανάλογους οργανισμούς σε όλη τη χώρα, καθένας από τους οποίους αναφερόταν ως “περιφερειακό κέντρο διακυβέρνησης” (RGC). Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Proekt, ο αρχικός σκοπός του Dialog ήταν η διάδοση προπαγάνδας υπέρ των συνταγματικών τροποποιήσεων της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2020.
Λίγους μήνες μετά την ίδρυση του Dialog, ξέσπασε η πανδημία COVID-19 και οι ρωσικές αρχές βρήκαν νέα χρήση για την οργάνωση. Σύντομα, το έργο βρέθηκε υπεύθυνο για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την κατάσταση της δημόσιας υγείας, και ο ιστότοπος StopCoronavirus.rf, που ξεκίνησε από τον Dialog (αν και η ίδια η οργάνωση το αρνείται), έγινε η κύρια πηγή του κοινού για τα δεδομένα των λοιμώξεων COVID-19. Εκτός από τις πληροφορίες για τη δημόσια υγεία, ο Dialog δημοσίευσε επίσης πρωτότυπο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων κόμικς, μιμίδιων και βίντεο TikTok.
Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος. Η Dialog άρχισε αμέσως να διαδίδει το μήνυμα ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται τον κορονοϊό και ότι είχαν καθήκον να ψηφίσουν. “Η εκστρατεία για το Σύνταγμα περιελάμβανε πολλές διαφορετικές αφηγήσεις. Το ένα ήταν ότι η ψηφοφορία θα ήταν ασφαλής: θα υπήρχαν επτά ημέρες για να ρίξετε την ψήφο σας, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Επίσης, προωθούσαν την ιδέα ότι επρόκειτο για πραγματικό πατριωτισμό και ότι ο στόχος ήταν η εξυγίανση της κοινωνίας”, δήλωσε ένας πρώην υπάλληλος της Dialog.
Μια πηγή που εργάζεται για έναν μεγάλο ανώνυμο λογαριασμό ειδήσεων στο Telegram αφηγήθηκε πώς, πριν από την έναρξη των εκλογών, τον πλησίασε ο υπάλληλος της Dialog Pavel Popereshnichenko, ο οποίος του προσέφερε μετρητά με αντάλλαγμα τη δημοσίευση μιας σειράς βίντεο κλιπ που διαφήμιζαν τις τροπολογίες ως “απαραίτητο μέτρο” για την ήττα του COVID-19. Η πηγή απέρριψε την προσφορά, αλλά σύντομα άρχισε να βλέπει παρόμοια κλιπ σε άλλα κανάλια Telegram, καθώς και στο YouTube και σε περιφερειακές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (το μέσο Mediazona έχει ήδη αναφερθεί σε αυτά τα κλιπ).
Σύμφωνα με τα εσωτερικά έγγραφα του Dialog που περιήλθαν στην κατοχή των συγγραφέων της παρούσας έκθεσης, η οργάνωση χρησιμοποίησε επίσης στοχευμένες διαφημίσεις για τη διάδοση μηνυμάτων υπέρ των προτεινόμενων τροποποιήσεων. Για τους χρήστες που “ανησυχούσαν για τη νομιμότητα των εκλογών”, για παράδειγμα, υπήρχαν αναρτήσεις σχετικά με το πώς η ψηφοφορία θα επιβλέπονταν από παρατηρητές εκλογών. Στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και στους υποστηρικτές των ζώων σερβιρίστηκαν διαφημίσεις που τόνιζαν το γεγονός ότι “θα μπορούσατε να φέρετε σκύλους στις κάλπες”. Και για τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους, υπήρχε μια διαφήμιση που διακήρυττε ότι “Με θεϊκή βοήθεια, ο Θεός θα επιστρέψει στο Σύνταγμα”! Η ανάρτηση σημείωνε ότι οι μοναχές της Μονής Αλεξέγιεφ-Ακάτοφ στο Βορονέζ είχαν ήδη ψηφίσει.
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από το 78% των ψηφοφόρων (με ποσοστό συμμετοχής 65%) ψήφισαν υπέρ των τροπολογιών – και, κατ’ επέκταση, υπέρ της “επαναφοράς” του “ρολογιού” της προεδρικής θητείας του Πούτιν. Για να γιορτάσει το τέλος της επιτυχημένης εκστρατείας στα μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος ο Σεργκέι Κιριένκο επισκέφθηκε το γραφείο του Dialog.
Ένα όμορφο σύστημα
Το καλοκαίρι του 2020, η Dialog διασπάστηκε σε δύο οντότητες. Ο “κύριος” οργανισμός παρέμεινε υπό την εποπτεία του τμήματος πληροφορικής της κυβέρνησης της πόλης της Μόσχας, ενώ δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή θυγατρική εταιρεία για να συνεργαστεί με τις περιφέρειες της Ρωσίας. Από το 2022, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι εργάζονταν για την Dialog Regions, η οποία έλαβε περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (περισσότερα από 67 εκατομμύρια δολάρια) από το Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης. (Για σύγκριση, ο μητρικός οργανισμός έλαβε μόλις 1,8 δισεκατομμύρια ρούβλια, ή περίπου 18,7 εκατομμύρια δολάρια, το 2022). Μέχρι το 2024, οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να διαθέσουν περίπου 24 δισεκατομμύρια ρούβλια (249 εκατομμύρια δολάρια) στις περιφέρειες του Dialog.
Επισήμως, ο Dialog Regions έχει δύο σκοπούς. Ο πρώτος είναι να επιβλέπει τις επίσημες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των Ρώσων κυβερνητών, των κυβερνήσεων των πόλεων, των περιφερειακών υπουργείων, των σχολείων και άλλων δημόσιων φορέων και κυβερνητικών δομών. Οι υπάλληλοι του οργανισμού διδάσκουν τους περιφερειακούς δημόσιους υπαλλήλους και τους πολιτικούς πώς να δημιουργούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να αποκτούν οπαδούς και να απαντούν σε σχόλια, ενώ παράλληλα τους υποδεικνύουν τι είδους περιεχόμενο να δημοσιεύουν. Στο τέλος του 2022, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης, η Ρωσία είχε 130.000 “κρατικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης”. Ο Ταμπάκ δήλωσε ότι το 50% των Ρώσων χρηστών του διαδικτύου διαβάζει αυτές τις σελίδες.
Οι συντάκτες αυτής της ιστορίας μελέτησαν τις συστάσεις της Dialog για τη λειτουργία επίσημων σχολικών σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Συμβουλεύουν τους διαχειριστές να διασφαλίσουν ότι “το περιεχόμενο βασίζεται σε τακτικές ενημερώσεις ειδήσεων σχετικά με τις σχολικές δραστηριότητες που είναι σημαντικές και σχετικές με το κοινό-στόχο”, ενώ παράλληλα προειδοποιούν “να μην ξεχνάμε την ομοσπονδιακή ατζέντα”.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον οδηγό, οι σχολικές σελίδες θα πρέπει να αναρτούν ειδήσεις σχετικά με τις αποφάσεις του προέδρου και της κυβέρνησης, το έργο του κυβερνήτη της περιοχής, τα επιτεύγματα της Ρωσίας στην επιστήμη και τις αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και “πατριωτικές εκδηλώσεις”.
Οι ψευτο-χίπστερς
Περιγράφοντας τον δεύτερο τομέα των δραστηριοτήτων του Dialog, ο αναπληρωτής κυβερνήτης σε μια από τις περιφέρειες της Ρωσίας δήλωσε ότι καθήκον του είναι να “παρακολουθεί όλα τα κοινωνικά δίκτυα για περιπτώσεις δημόσιας αγανάκτησης” όταν ένας φράχτης δεν βάφεται, ένα δέντρο καλύπτει το παράθυρο κάποιου, οι δρόμοι δεν επισκευάζονται, κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα με την προμήθεια φαρμάκων κ.ο.κ. Εξετάζουν αν το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ή όχι, στέλνουν αιτήματα στα αρμόδια υπουργεία και συνεργάζονται με τις αρχές για να θέσουν προθεσμίες για την επίλυση του προβλήματος.
Ο πολιτικός, ο οποίος μίλησε στους συντάκτες του παρόντος ρεπορτάζ υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξήρε το έργο του Dialog: “Κατά την άποψή μου”, είπε, “είναι ένα δώρο του Θεού, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Μπράβο τους για τη δημιουργία αυτού του συστήματος. Αυτά τα πράγματα αυξάνουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις αρχές κατά τουλάχιστον 30 τοις εκατό. Όταν ένας άνθρωπος ζει σε άθλια κατάσταση, τίποτα δεν συμβαίνει γύρω του και κανείς γύρω του δεν δίνει δεκάρα γι’ αυτόν, νιώθει μια κάποια ενόχληση προς τις αρχές. Αν η κυβέρνηση αρχίσει να ανταποκρίνεται στα αιτήματά του, να αναλαμβάνει δράση και να επιλύει τα προβλήματά του, το άτομο θα αρχίσει να σκέφτεται με μεγαλύτερη εκτίμηση τις αρχές”.
Ένας υπάλληλος μιας μεγάλης ρωσικής εταιρείας που έχει συνεργαστεί με το Dialog συμφώνησε ότι τα “περιφερειακά κέντρα διακυβέρνησης” έχουν θετικό ρόλο:
“Κάποια στιγμή, η προεδρική διοίκηση συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να αρχίσει να εργάζεται σωστά στις περιφέρειες και ότι διαφορετικά όλα θα πήγαιναν χαμένα. Και έκαναν ένα πολύ σημαντικό πράγμα: τώρα, αν κάποιος χέσει στο κλιμακοστάσιο του διαμερίσματός σας, μπορείτε να στείλετε μια καταγγελία στον κυβερνήτη μέσω ενός RGC. Και το RGC θα δώσει στον κυβερνήτη ένα χτύπημα αν δεν εξαφανίσει τα σκατά.
Αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ικανοποίηση των ανθρώπων στις περιφέρειες και στην αύξηση των ποσοστών αποδοχής των αρχών. Εννοώ, κοιτάξτε τον [δήμαρχο της Μόσχας Σεργκέι] Σομπιάνιν: μπορεί να τον μισείτε, αλλά δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι τα πράγματα στη Μόσχα έχουν βελτιωθεί. Και αυτή η ιδέα, ότι αν καθαρίσεις τα σκατά και κάνεις τα πράγματα ωραία για τους κατοίκους, τότε δεν θα ζητήσουν πράγματα όπως η ελευθερία και η δημοκρατία – λειτουργεί. Ο Kiriyenko το γνωρίζει καλά αυτό”.
Σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει πολλούς υπαλλήλους του Dialog, ο Kiriyenko έχει επαινέσει την οργάνωση σε κλειστές συνεδριάσεις, παρατηρώντας ότι ενώ τα παράπονα προς τα RGC έπαιρναν δύο ώρες για να αντιμετωπιστούν, “τώρα είναι μόλις 17 λεπτά”. (Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Dialog, στην πραγματικότητα οι RGC χρειάζονται κατά μέσο όρο έως και τρεις ώρες για να επεξεργαστούν τις καταγγελίες).
Ωστόσο, το σύστημα έχει τις αδυναμίες του. Μεταξύ άλλων, πιθανότατα δεν φτάνει στους ηλικιωμένους πολίτες, πολλοί από τους οποίους δεν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Ήθελαν να εγκαινιάσουν μια έντυπη έκδοση για το κοινό 50+, ώστε να μπορούν να στέλνουν τα παράπονά τους απευθείας στην εφημερίδα”, δήλωσε πηγή προσκείμενη σε ένα από τα RGC. “Αλλά δεν προέκυψε τίποτα από αυτό, επειδή η ατμόσφαιρα στο Dialog είναι πιο “δημιουργική”- με άλλα λόγια, όλοι εκεί είναι αρκετά χαλαροί. Τελικά η ιδέα εγκαταλείφθηκε”.
Μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης περιέγραψε μια παρόμοια εικόνα για τους υπαλλήλους της Dialog: “Είναι ψευτο-χίπστερ – το ίδιο και ο Tabak. Ο τυπικός υπάλληλος της RGC μοιάζει κάπως έτσι: γενειάδα, ατμός και λευκά αθλητικά παπούτσια. Νεκροί”.
Παρ’ όλα αυτά, μια πηγή από τη διοίκηση Πούτιν δήλωσε ότι οι “γενειοφόροι χίπστερ με τα λευκά αθλητικά παπούτσια” παραμένουν χρήσιμοι για τις αρχές, προσθέτοντας ότι μπορούν να “ενισχύσουν οποιαδήποτε σύγκρουση στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”. Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, ένα κανάλι του Dialog στο Telegram με την ονομασία Signal διαπόμπευσε τον κυβερνήτη της Χακασίας Βαλεντίν Κονοβάλοφ, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, αφού εξόργισε το Κρεμλίνο νικώντας έναν υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος “Ενωμένη Ρωσία”.
Μέχρι το τέλος του 2022, η Dialog διέθετε RGC σε 93 περιφέρειες και ομοσπονδιακές περιφέρειες. Τα αρχεία που εξέτασαν οι συντάκτες της παρούσας έκθεσης δεν αναφέρουν τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, αλλά ένας υπάλληλος της Dialog δήλωσε ότι εκπρόσωποι της Dialog τα έχουν επισκεφθεί πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών στο Ντονέτσκ και στο κατεχόμενο τμήμα της ουκρανικής περιοχής Ζαπορίζια.
Ένα κυβερνητικό ψήφισμα σχετικά με τους κανόνες παροχής επιχορηγήσεων στις RGCs αναφέρει ότι τα γραφεία θα πρέπει να παρακολουθούν τις καταγγελίες και τις προσφυγές στις αυτοανακηρυχθείσες “Λαϊκές Δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην περιοχή Ζαπορίζια και στην περιοχή Χερσώνα. Επιπλέον, η ίδια η Dialog έχει αναφέρει ότι εκπαιδεύει δημόσιους υπαλλήλους στη διοίκηση κατοχής στη Μαριούπολη για να διαχειρίζονται κυβερνητικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το αγαπημένο παιχνίδι του Kiriyenko
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη διοίκηση Πούτιν, μία από τις κύριες εργασίες των RGC της Dialog είναι η προώθηση πληροφοριών που ευνοούν την κυβέρνηση στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, στα κοινωνικά δίκτυα και στο Telegram. Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία νέων καναλιών στο Telegram καθώς και την αγορά υφιστάμενων, δήλωσε ένας πρώην υπάλληλος της Dialog.
Η Dialog μοιράζεται επίσης φιλοκυβερνητικές αναρτήσεις στο Odnoklassniki ή “Classmates”, την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που είναι πιο δημοφιλής στους ηλικιωμένους Ρώσους. Οι συντάκτες αυτής της ιστορίας κατάφεραν να βρουν αναρτήσεις από την Dialog, για παράδειγμα, σε μια ομάδα του Κρασνοντάρ που ονομάζεται “Συμβουλές για εσάς”. Η ομάδα έχει περίπου 50.000 μέλη και αποτελείται κυρίως από συμβουλές για το νοικοκυριό, όπως το πώς να συνδυάζει κανείς τα χρώματα στο σπίτι του ή πώς να εξοικονομεί χρήματα σε καταστήματα με ευκαιρίες. Επιπλέον, στην ομάδα εμφανίζονται συχνά αναρτήσεις σχετικά με τον Σεργκέι Κιριένκο και τις διάφορες χρήσιμες δραστηριότητές του: πώς, για παράδειγμα, ο πρώτος αναπληρωτής προσωπάρχης του Πούτιν ελέγχει προσωπικά τις τιμές των τροφίμων στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας ή πώς βοηθά να πραγματοποιηθούν οι πρωτοχρονιάτικες ευχές των παιδιών.
Η σελίδα εμφανίστηκε επίσης σε έναν κατάλογο λογαριασμών που βοήθησαν στη διάδοση “ειδήσεων” σχετικά με την Ουκρανία που φέρεται να χρησιμοποιεί απαγορευμένα όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού. Ο κατάλογος περιλαμβάνει σχεδόν 400 ομάδες στο VKontakte, το Odnoklassniki και το Telegram.
Η Dialog χρησιμεύει επίσης ως πρακτορείο δημοσκοπήσεων. “Γιατί; Για να δείξουμε ότι όχι μόνο μπορούμε να οργανώσουμε καμπάνιες στα μέσα ενημέρωσης, αλλά μπορούμε επίσης να παρακολουθούμε τα αποτελέσματά τους”, εξήγησε ένας υπάλληλος.
Αυτή τη στιγμή, το πρακτορείο διεξάγει μια διαδικτυακή έρευνα σε “επιχειρηματίες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ”. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών είναι διαστρεβλωμένα: οι απαντήσεις μπορούν να υποβληθούν από οποιονδήποτε μέσω συνδέσμων που αναρτώνται σε κυβερνητικούς ιστότοπους και σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Παρόλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις έχουν μεγάλη ζήτηση, όχι μόνο μεταξύ των διαφόρων υπουργείων της κυβέρνησης που συνεργάζονται με το Dialog, αλλά και από το Κρεμλίνο. “Αυτό είναι το αγαπημένο παιχνίδι του Kinder – εναλλακτικά δεδομένα για τον πρόεδρο”, δήλωσε υψηλόβαθμος περιφερειακός αξιωματούχος, αναφερόμενος στον Kiriyenko με το παρατσούκλι “Kinder” (συντομογραφία του “Kinder Surprise”), το οποίο του έχει κολλήσει από τότε που έγινε πρωθυπουργός σε ηλικία 36 ετών.
Σύμφωνα με τον ομιλητή, η Dialog διεξάγει έρευνες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η πίστη και η θρησκεία, το ΝΑΤΟ, οι κυβερνητικοί θεσμοί της Ρωσίας και οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας, η Dialog άρχισε να συντάσσει συνοπτικές εκθέσεις για την κατάσταση του “πεδίου της πληροφορίας γύρω από το θέμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι Ρώσοι χρήστες του Διαδικτύου ανταποκρίνονταν στις ειδήσεις που σχετίζονταν με τον πόλεμο. Μία από τις ενημερώσεις που εξέτασαν οι συντάκτες αυτής της ιστορίας ανέφερε την αύξηση της εμπιστοσύνης των χρηστών στον στρατηγό Sergey Surovikin, σημειώνοντας τη “σημασία της εικόνας του Surovikin ως ομιλητή για το θέμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”.
Η οργάνωση προχώρησε επίσης πέρα από τις ενημερωτικές αναφορές, παρέχοντας συστάσεις (αν και δεν είναι σαφές σε ποιους συγκεκριμένα). Μία από αυτές, για παράδειγμα, έγραφε: “Η έκθεση είναι η ακόλουθη: “Η έκθεση είναι η πρώτη που έχει εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι η πρώτη που έχει εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: “Χρειάζεται μια γρήγορη και αποφασιστική αντίδραση από τη διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας για τις υψηλού προφίλ ελλείψεις πυρομαχικών και προμηθειών για τους στρατεύσιμους στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (με απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους για την κατάσταση)”.
Καμία βάση στην πραγματικότητα
Το καλοκαίρι του 2022, ο φιλορώσος “πολεμικός ανταποκριτής” Alexander Kots έγραψε στο Telegram: “Λάβαμε από συνδρομητές στο Χάρκοβο: Αυτές είναι ανακοινώσεις, σε διάφορα μέρη της πόλης, από τα τοπικά γραφεία κοινής ωφέλειας. Ζητούν από τους κατοίκους να αφήσουν τα διαμερίσματά τους ξεκλείδωτα, ώστε οι μαχητές της εδαφικής άμυνας να μπορούν να εγκαταστήσουν θέσεις πυρός στο εσωτερικό τους, αν χρειαστεί”. Παρόμοια μηνύματα αναρτήθηκαν σε πολλά άλλα φιλοπόλεμα κανάλια του Telegram.
Ένα μήνα αργότερα, οι αναρτήσεις αυτές συμπεριλήφθηκαν σε μία από τις τακτικές εκθέσεις του Διαλόγου προς την κυβέρνηση Πούτιν σχετικά με την αποτελεσματικά διανεμόμενη παραπληροφόρηση. (Οι συντάκτες αυτής της ιστορίας εξέτασαν αρκετές τέτοιες εκθέσεις.)
Η ιστορία σχετικά με τις ανακοινώσεις χαρακτηρίστηκε ως “επιτυχημένη επιχείρηση”: οι αρχές του Χάρκοβο είχαν προβεί σε δημόσια δήλωση διάψευσης, πράγμα που σήμαινε ότι είχε διαδοθεί μεταξύ των Ουκρανών χρηστών. “Στην πραγματικότητα, οι πόρτες [που φαίνονται στην εικόνα] βρίσκονταν σε πολυκατοικία της Μόσχας”, δήλωσε πηγή που συνεργάστηκε με την Dialog.
Μια άλλη ψεύτικη είδηση που διαδόθηκε από την οργάνωση ισχυριζόταν ότι μουσουλμάνοι στη Γερμανία αναρτούσαν φυλλάδια που απαιτούσαν από τους Ουκρανούς πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Μια εικόνα των φυλλαδίων, τα οποία στην πραγματικότητα τοποθετήθηκαν από υπαλλήλους της Dialog στα παράθυρα ενός επιχειρηματικού κέντρου κοντά στα γραφεία της οργάνωσης στη Μόσχα, στάλθηκε σε περισσότερους από 300.000 ακόλουθους από ένα κανάλι Telegram με την ονομασία Ukraina.ru. Η μόνη πηγή που αναφέρθηκε μαζί με την πληροφορία αυτή ήταν το “Μας είπαν”.
Ο νεότερος τομέας εστίασης της Dialog – η παραγωγή παραπληροφόρησης για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς – διαμορφώθηκε αρκετούς μήνες μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας. “Μας δόθηκε εντολή να αρχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να απαντάμε στις ειδήσεις. Και όλοι άρχισαν να καταθέτουν ιδέες, να προτείνουν ιστορίες, να συμμετέχουν με καταιγισμό ιδεών… Και με κάποιο τρόπο προέκυψε αυτή η ιδέα: η δημιουργία ψευδών ειδήσεων”, δήλωσε μια πηγή που συμμετείχε στον “καταιγισμό ιδεών”.
Σύμφωνα με τα αρχεία της Dialog που περιήλθαν στην κατοχή των συντακτών της παρούσας έκθεσης, η οργάνωση ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία ψευδών ειδήσεων σχετικά με:
- Ουκρανούς στρατιώτες που πωλούσαν τα στρατιωτικά τους βραβεία στο eBay,
- υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματούχους που αποκτούσαν ελίτ ακίνητα στην Ελβετία,
- Ουκρανούς πρόσφυγες στους οποίους προσφέρονται εξευτελιστικές θέσεις εργασίας όπως “αυνανιστής ζώων” στην Πολωνία,
- την ουκρανική κυβέρνηση να επιστρατεύει γυναίκες,
- Ουκρανούς στρατιώτες που παίρνουν χάπια που αυξάνουν την επιθετικότητα.
Τουλάχιστον 60 άτομα συμμετείχαν στη δημιουργία ψευδών ειδήσεων στο Dialog. “Το σκεπτικό ήταν: η ουκρανική πλευρά είναι ικανή να διεξάγει έναν πόλεμο πληροφοριών, οπότε γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς; Δεν ξέρω αν αυτό είναι δικαιολογία ή όχι”, δήλωσε ένας εργαζόμενος.
Κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, η διαδικασία για τη δημιουργία παραπληροφόρησης λειτουργούσε ως εξής. Κάθε βράδυ, οι υπάλληλοι συνέτασσαν έναν κατάλογο με ειδήσεις που, κατά την άποψή τους, χρειάζονταν απάντηση. Ο Βλαντιμίρ Ταμπάκ ενέκρινε προσωπικά την επιλογή.
Στη συνέχεια, ο κατάλογος προωθούνταν στα διάφορα τμήματα της Dialog καθώς και σε πολυάριθμα κανάλια της Telegram που συνεργάζονταν με την οργάνωση. Το επόμενο πρωί, οι εργαζόμενοι της Dialog και οι διαχειριστές του Telegram έκαναν καταιγισμό ιδεών και έδιναν ιδέες, επιλέγοντας τελικά εκείνη που θα δημοσιοποιούνταν εκείνη την ημέρα.
Το Telegram είχε κεντρική θέση στις καμπάνιες του Dialogue από το 2020, όταν το νεανικό προσωπικό του έπεισε το αφεντικό τους Alexey Goreslavsky ότι αυτή θα ήταν η πιο αποτελεσματική πλατφόρμα για την εμπλοκή του κοινού, όπως θυμάται ο διαχειριστής ενός μεγάλου ανώνυμου ειδησεογραφικού καναλιού. Από τότε ο Dialog χρησιμοποιεί το Telegram για τη διάδοση της παραπληροφόρησης.
Στις συναντήσεις της Dialog συμμετείχαν, για παράδειγμα, εκπρόσωποι του φιλο-κρεμλινικού καναλιού Telegram Readovka, το οποίο πήρε μια ένθερμη φιλοπολεμική στάση λίγο μετά την έναρξή του, σύμφωνα με έναν υπάλληλο της Dialog. Ένας άλλος υπάλληλος δήλωσε ότι εκπρόσωποι του Mash, ενός από τα μεγαλύτερα “σκανδαλοθηρικά” κανάλια Telegram, ήταν επίσης γνωστό ότι συμμετείχαν στις συναντήσεις. (Ούτε ο αρχισυντάκτης της Readovka, Alexey Kostylev, ούτε ο αρχισυντάκτης της Mash, Maxim Iksanov, απάντησαν σε ερωτήσεις των συντακτών της παρούσας έρευνας).
Ο μπλόγκερ Katrusya, ο οποίος διαχειρίζεται το κανάλι Signal του Telegram, έχει επίσης συμμετάσχει σε συναντήσεις στο Dialog, εκπροσωπώντας ένα “δίκτυο” καναλιών που ανήκει στην προπαγανδίστρια Kristina Potupchik, φίλη του Vladimir Tabak.
“Όποτε κι αν πας στο γραφείο του Potupchik, εκεί είναι ο Potupchik, ο σκύλος του Potupchik και ο Vladimir Tabak”, δήλωσε ένας από τους πρώην υπαλλήλους του Potupchik. “Ο Potupchik μοίραζε φακέλους με χρήματα στους [υπαλλήλους], ακριβώς μπροστά στον Tabak. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, είχαν ακόμη και κοινό λογιστή. Τουλάχιστον, τους άκουσα να συζητούν λογιστικές λεπτομέρειες. Ο Potupchik είχε περίπου 40 συγγραφείς που έγραφαν αναρτήσεις για το δίκτυο – συμπεριλαμβανομένων αναρτήσεων για τα θέματα που ανέθετε ο Tabak”.
Η Kristina Potupchik δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με αυτή την ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, οι συντάκτες αυτής της έρευνας διαπίστωσαν ότι το 2022, η Dialog Regions έστειλε περισσότερα από 50 εκατομμύρια ρούβλια (περισσότερα από 500.000 δολάρια) σε μια εταιρεία που ονομάζεται Rokk Media και ανήκει στην Yelena Berdova, τη μητέρα του πρώην συζύγου της Potupchik, Anton Berdov. Το κανάλι Telegram Baza ανακάλυψε προηγουμένως ότι ο Berdov και ο Potupchik έχουν ένα σπίτι στην Ισπανία που αξίζει περίπου 500.000 ευρώ.
Η Dialog βρήκε επίσης τρόπους να διαδίδει παραπληροφόρηση χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει. Σύμφωνα με έναν υπάλληλο, η οργάνωση συχνά έστελνε “συμβουλές” σε μεγάλα ειδησεογραφικά κανάλια του Telegram, παριστάνοντας τους αυτόπτες μάρτυρες φανταστικών γεγονότων. Συχνά, τα κανάλια δημοσίευαν αυτές τις ιστορίες χωρίς να τις επαληθεύουν.
Μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο, πολλά μεγάλα κανάλια του Telegram φάνηκε να έχουν καταλάβει τη στρατηγική της Dialog και σταμάτησαν να μοιράζονται άκριτα ψευδείς ειδήσεις.
“Η στρατηγική σταμάτησε να λειτουργεί”, εξήγησε ένας υπάλληλος της Dialog. “Και τα κανάλια σταμάτησαν όλο και περισσότερο να αποδέχονται τις ψεύτικες ιστορίες μας. Επειδή παρατήρησαν ότι υπήρχε ένα μεγάλο κύμα από αυτές και δεν ήταν σαφές τι συνέβαινε και ποιος βρισκόταν πίσω από αυτές”.
Η κρίση αυτή αποτυπώνεται καλά σε μια εσωτερική παρουσίαση της Dialog που κατάφεραν να αποκτήσουν οι συντάκτες αυτής της ιστορίας. Σύμφωνα με το έγγραφο, στον “διεθνή χώρο των μέσων ενημέρωσης παρατηρείται ένας μεγάλος αριθμός δημιουργικών πρωτοβουλιών που δρομολογούνται για την υποστήριξη της Ουκρανίας”, οι οποίες “αυξάνουν τη θετική αντίληψη του κόσμου για την Ουκρανία”. Σε απάντηση, ο οργανισμός αποφάσισε να “προσαρμόσει” αυτές τις πρωτοβουλίες για τον ρωσικό χώρο των μέσων ενημέρωσης, ώστε να “ενισχύσει τα πατριωτικά αισθήματα” και να “αναπτύξει θετικές αντιλήψεις για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.
Καταπολέμηση των “ψευδών ειδήσεων” με ψευδείς ειδήσεις
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Dialog αφιερώθηκε όλο και περισσότερο στην παροχή υποστήριξης από τα μέσα ενημέρωσης στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Αυτό δεν είναι τυχαίο: στο μέλλον, ο Βλαντιμίρ Ταμπάκ ελπίζει να εμπλακεί σε “κάτι περισσότερο από τα απλά μέσα ενημέρωσης” και να αναλάβει μια υψηλόβαθμη θέση στην προεδρική διοίκηση, σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Πούτιν.
“Ο Βλαντίμιρ Ταμπάκ παραπονέθηκε ότι τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το υπουργείο Άμυνας έβγαλε πληροφορίες με ανίκανο και άκαιρο τρόπο”, δήλωσε ένας γνωστός του επικεφαλής του Dialog. “Και ίσως μετά από αρκετές εβδομάδες, κατάφεραν να συμφωνήσουν ότι η προεδρική διοίκηση θα εργαστεί για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας. Αλλά τώρα, “όλα είναι υπό έλεγχο, φυσικά”.
Στην αρχή του πολέμου, η Dialog δημιούργησε έναν ιστότοπο και ένα παράλληλο κανάλι στο Telegram, και τα δύο με την ονομασία Tribunal, τα οποία παρουσίασε ως ρωσική έκδοση του Myrotvorets, μιας διαδικτυακής ουκρανικής βάσης δεδομένων που περιέχει πληροφορίες για άτομα που κατηγορούνται για συνεργασία με τη Ρωσία ή συμμετοχή σε αυτονομιστικά κινήματα.
Το Tribunal συντάσσει φακέλους για Ουκρανούς “εγκληματίες πολέμου” και δημοσιεύει άρθρα για τα “εγκλήματα των Ναζί της Αζοφικής”. “Όταν η Azovstal συνελήφθη και οι μαχητές της Αζοφικής περίμεναν τη λεγόμενη δίκη τους, το Tribunal ήταν η πλατφόρμα που εξηγούσε [στο κοινό] γιατί έπρεπε να διωχθούν”, δήλωσε ένας πρώην υπάλληλος της Dialog.
Αργότερα, οι οργανώσεις του Tabak έγιναν υπεύθυνες για τη διανομή επικριτικών αναρτήσεων για τον Yevgeny Prigozhin.
Σύμφωνα με έναν πρώην υπάλληλο, τη συνεργασία της Dialog με το Υπουργείο Άμυνας διαχειριζόταν ο Tikhon Makarov, ένας από τους αναπληρωτές του Tabak.
“Γελούσαμε μαζί του, επειδή ήταν σαφές σε όλους ότι το Υπουργείο Άμυνας έλεγε ανοησίες. Αλλά ήταν ειλικρινά με το μέρος του Υπουργείου Άμυνας”, δήλωσε η πηγή.
Ο Μακάροφ είναι επίσης υπεύθυνος του δημοφιλούς καναλιού του Telegram War on Fakes, σύμφωνα με πηγή που συνεργάζεται με τον Dialog. Το κανάλι δημιουργήθηκε στην αρχή του πολέμου και σήμερα έχει περισσότερους από 600.000 ακόλουθους.
Ο ιστότοπος του War on Fakes ισχυρίζεται ότι το κανάλι διοικείται από ανώνυμους “ιδιοκτήτες και διαχειριστές πολλών απολιτικών καναλιών Telegram”, οι οποίοι “παρέχουν αντικειμενικές πληροφορίες για τα γεγονότα στην Ουκρανία και τα εδάφη του Ντονμπάς”. Αυτοχαρακτηρίζεται ως μια πλατφόρμα που “εκθέτει τις ψεύτικες ειδήσεις”, ενώ η ίδια διαδίδει προπαγανδιστικές αφηγήσεις υπέρ του Κρεμλίνου.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είναι ο “κύριος δικαιούχος αυτού του καναλιού”, τόνισε η πηγή που έχει συνεργαστεί με τον Dialog. Σε μία από τις τελευταίες αναρτήσεις σχετικά με την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας σε πιτσαρία στο Κραματόρσκ, η οποία σκότωσε 12 πολίτες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, το War on Fakes αναφέρθηκε στην επίθεση ως χτύπημα σε “τοποθεσία ανάπτυξης ξένων μισθοφόρων”. Μια ανάρτηση σχετικά με μια πυραυλική επίθεση σε κτίριο κατοικιών που σκότωσε 46 ανθρώπους στο Ντνίπρο τον περασμένο χειμώνα ανέφερε ότι το περιστατικό ήταν έκρηξη αερίου που προκλήθηκε από την ουκρανική αεράμυνα. Οι συντάκτες αυτής της ιστορίας βασίζονται σε ένα εγχειρίδιο οδηγιών από την Dialog για το πώς να “διαψεύδουν τις ψευδείς ειδήσεις” σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει καμία πραγματική βάση για κάτι τέτοιο. Το έγγραφο προτείνει την απαξίωση της πηγής των πληροφοριών, επισημαίνοντας πότε δεν υπάρχει φωτογραφία ή βίντεο που να επιβεβαιώνει μια αναφορά ή πότε αυτή βασίζεται σε ανώνυμες αναφορές. Μια άλλη σύσταση είναι να αναφέρεται ποιος μπορεί να ωφελείται από την είδηση, λέγοντας πράγματα όπως “η Ουκρανία θέλει να αποθαρρύνει τους Ρώσους πολίτες”.
“Οι ρωσικές αρχές χαρακτήρισαν τη Meduza ως “ξένο πράκτορα”, μπλόκαραν την ιστοσελίδα μας, διέκοψαν το crowdfunding μέσα στη Ρωσία και εξόρισαν τους δημοσιογράφους μας. Ακόμα και τώρα, απειλούν να φυλακίσουν τους δημοσιογράφους μας. Παρ’ όλα αυτά, η Meduza παραμένει η μεγαλύτερη ανεξάρτητη πηγή ειδήσεων της Ρωσίας με εκατομμύρια αναγνώστες σε όλη τη χώρα.
Η εφαρμογή μας μπορεί να παρακάμψει τη ρωσική λογοκρισία. Οι ανεξάρτητοι ανταποκριτές μας συνεχίζουν να κάνουν ρεπορτάζ από το έδαφος χρησιμοποιώντας τακτικές αντάρτικου. Οι πιέσεις και οι απειλές του κράτους δεν έχουν πτοήσει ούτε έναν δημοσιογράφο της Meduza.
Φαινόταν αδύνατο, αλλά τα καταφέραμε. Και σε όλα αυτά, είπαμε την αλήθεια για τον πόλεμο. Αυτή η ειλικρίνεια είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο οι ρωσικές αρχές έθεσαν εκτός νόμου τη Meduza τον Ιανουάριο του 2023. Οι αναγνώστες μας και οποιοσδήποτε εμπλέκεται στο ρεπορτάζ μας μπορεί να φυλακιστεί για πράγματα τόσο απλά όσο η παραχώρηση μιας συνέντευξης ή η απλή ανάρτηση υπερσυνδέσμων στα άρθρα μας. Φυσικά, η πιο αυστηρή τιμωρία επιφυλάσσεται για όσους υποστηρίζουν οικονομικά τη Meduza.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υποστήριξή σας – η υποστήριξη του παγκόσμιου κοινού της Meduza – είναι πλέον απαραίτητη. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή σας για να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Οι αφοσιωμένοι επαγγελματίες της Meduza βρίσκονται καθημερινά στο πεδίο και στα γραφεία τους και εργάζονται για το μέλλον μιας ελεύθερης Ρωσίας και μιας ισχυρής, ανεξάρτητης Ουκρανίας.
Το Κρεμλίνο θέλει να καταστρέψει τη Meduza. Έχει αποτύχει πολλές φορές και θα αποτύχει ξανά. Όσο έχουμε φίλους, δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Και οι αναγνώστες μας είναι οι φίλοι που χρειαζόμαστε τώρα.
Χιλιάδες άνθρωποι υποστηρίζουν ήδη οικονομικά τη Meduza. Γίνετε κι εσείς μέλος τους σήμερα”.