Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν εδώ και χρόνια την τάση να εστιάζουν στο πόσο άσχημη είναι η κατάσταση εκτός Ρωσίας, προφανώς θέλοντας να προφυλάξουν τη ρωσική κοινωνία από την έμπνευση των φιλελεύθερων δημοκρατιών. Τώρα, καθώς η νέα πραγματικότητα ενός παρατεταμένου πολέμου κατά της Ουκρανίας εμπεδώνεται σε όλη τη Ρωσία, κάθε εξωτερική κρίση είναι ευπρόσδεκτη. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και οι ευρύτερες επιπτώσεις του βρίσκονται στο επίκεντρο της μηχανής των μέσων ενημέρωσης της Μόσχας. Παρακολουθούμε πώς η Ρωσία προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ανθρωπιστικός αρωγός, ενώ η Χαμάς έγινε δεκτή στη Μόσχα και φλερτάρεται από ρωσικά κρατικά κανάλια που απευθύνονται σε παγκόσμιο κοινό, ιδίως στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

… και τώρα στη Γάζα

Το αφήγημα είναι τώρα ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα απορροφήσει όλη την πολιτική και στρατιωτική προσοχή της Δύσης και ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί να αντιδράσει  λόγω της δυτικής παρεμπόδισης. Αυτό συνδυάζεται με τη γνωστή δυστοπική πρόβλεψη για την επικείμενη κατάρρευση της Δύσης. Σύμφωνα με τον Πούτιν, αυτή η από καιρό προβλεπόμενη κατάρρευση θα οφείλεται στους κακούς χειρισμούς της Δύσης στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και στα προβλήματα που αφορούν την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Αυτή η αφήγηση περί “κατάρρευσης” είναι κλασική. Προωθήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και ξανά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα του 2022. Τότε, υποστήριζε ότι μια καταστροφική ενεργειακή κρίση σε όλη την Ευρώπη θα οδηγούσε σε οικονομικό χάος, πολιτική αναταραχή, διαδηλώσεις και τελικά στην πτώση των διεφθαρμένων Ευρωπαίων ηγετών. Μέχρι στιγμής, τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί, αλλά οι φωνές του Κρεμλίνου προετοιμάζονται και πάλι για να επαναλάβουν το τραγούδι.

Σβήστε το

Ταυτόχρονα, είναι αξιοσημείωτο, αλλά όχι περίεργο, πόσο γρήγορα άλλα θέματα έχουν ξεθωριάσει από την προσοχή. Νωρίτερα, η φιλο-κρεμλινική info-sphere παρείχε πλήρη κάλυψη των πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, επιμένοντας πάντα ότι τα πλήγματα έπληξαν μόνο στρατιωτικούς στόχους. Ακόμη και αν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο  βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τεκμηρίωναν ότι οι πύραυλοι έπληξαν πολιτικούς στόχους, η Μόσχα θα επέμενε σθεναρά στο αντίθετο. Μια τυπική ειδησεογραφική εκπομπή σε ένα ρωσικό κρατικό κανάλι αφιέρωνε συνήθως όχι λιγότερο από τον μισό χρόνο της για να καυχηθεί για την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Σιωπή

Υπάρχει λιγότερη κάλυψη τώρα, ακόμη και αν οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά ουκρανικών υποδομών, λιμανιών και πολιτικών στόχων συνεχίζονται με πολύ υψηλό ρυθμό και στις σκληρές μάχες συμμετέχουν πολλές μεγάλες ρωσικές μονάδες. Τώρα οι επιθέσεις έχουν γίνει απλά ένα καθημερινό φαινόμενο.

Τα φιλοκρεμλινικά μέσα ενημέρωσης προσέφεραν επίσης μόνο σιωπή για τα θέματα εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα. Πριν, η κάλυψη παρουσίαζε σε περίοπτη θέση την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας (BSGI). Αλλά από τότε που η Ρωσία τορπίλισε τη συμφωνία που μεσολαβήθηκε από τον ΟΗΕ και την Τουρκία, υπήρξε λιγότερη συζήτηση για το Κρεμλίνο. Το γεγονός παραμένει ότι οι λωρίδες αλληλεγγύης της ΕΕ, διαδρομές που δημιουργήθηκαν από την ΕΕ για να βοηθήσουν την Ουκρανία να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα μεταξύ άλλων, και η BSGI συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση των τιμών των σιτηρών. Ίσως ενοχλεί τη Ρωσία, έναν άλλο μεγάλο εξαγωγέα σιτηρών, να βλέπει κάποια από τα υπερκέρδη της να μειώνονται. Από ουκρανικής πλευράς: από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Οκτώβριο του 2023, πάνω από 57 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και συναφών προϊόντων έχουν φύγει από την Ουκρανία μέσω των Αλληλέγγυων Διαδρομών. Έδωσαν τη δυνατότητα εξαγωγής περίπου του 60% των σιτηρών της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας. Το 40% των ουκρανικών σιτηρών έχει εξαχθεί μέσω των BSGI. Δείτε περισσότερα σε αυτό το infographic του Explainer.

Ίσως είναι πιο δύσκολο για τους spin doctors του Κρεμλίνου να προωθήσουν στο εσωτερικό και εξωτερικό κοινό την ωμή πραγματικότητα ότι η Ρωσία απλώς προσπαθεί να καταστρέψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, να καταστρέψει την οικονομία της, να απαγάγει τα παιδιά της, να κάμψει το ηθικό του κοινού της και να σκοτώσει τους ανθρώπους της.

Δουλεύοντας πάνω στο θέμα “διάσπαση στο Κίεβο”

Ενώ ορισμένα θέματα ξεθωριάζουν, τα φιλοκρεμλινικά μέσα ενημέρωσης αναζητούν πάντα ρωγμές στο Κίεβο. Έδωσαν μεγάλη προσοχή σε μια συνέντευξη στο The Economist με τον Ουκρανό αρχιστράτηγο Zaluzhnyi για την ανάγκη μιας αλλαγής στις γραμμές του μετώπου και σε δηλώσεις του προέδρου Zelenskyy στο περιοδικό Time.

Τα σχόλια θεωρήθηκαν ως απόδειξη της κατάρρευσης της μαχητικής ικανότητας της Ουκρανίας και της διάσπασης στις τάξεις του εχθρού που αξιοποιήθηκε στο έπακρο.

Στο φόντο αυτής της υποτιθέμενης διάσπασης, σχολιαστές στο κορυφαίο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας, το Channel One, ισχυρίστηκαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απλώς παρατείνει τη ζωή του καθεστώτος του Κιέβου. Με τις πολιτικές του μάχες στην Ουάσιγκτον, ο ίδιος ο Μπάιντεν πηγαίνει στον πάτο.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση προσπάθησε να “πνίξει” την κάλυψη της επίσκεψης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο στις 4 Νοεμβρίου με ισχυρισμούς  ότι οι θέσεις της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας υπονομεύουν την άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Επιπλέον, ο Ζελένσκι παρουσιάζεται τακτικά ότι θέλει να παραμείνει στην εξουσία και επιδεικνύει δεσποτική αλαζονεία για τη διατήρηση του πολέμου και την αναβολή των εκλογών στην Ουκρανία. Είναι η ίδια παλιά συνταγή του Κρεμλίνου: υπονομεύστε τους λαϊκούς ηγέτες και προβλέψτε την κατάρρευση.

Επίσης στο ραντάρ…Η αποστολή της ΕΕ στην Αρμενία συλλέγει στοιχεία πληροφοριών κατά της Ρωσίας και του Ιράν

Η σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η έξοδος των εθνοτικών Αρμενίων αναφέρεται ελάχιστα στη ροή ειδήσεων του Κρεμλίνου και υπάρχει σιωπή για τον όχι και τόσο ένδοξο ρόλο του ρωσικού στρατιωτικού αποσπάσματος που στάθηκε δίπλα τους κατά τη διάρκεια της φυγής τους; Έτσι λειτουργεί το Τέμνικ. Το Temnik είναι το σύστημα πολιτικών οδηγιών από το Κρεμλίνο προς τα κυριότερα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία που περιγράφει πώς να περιστρέφονται τα γεγονότα, τι να τονίζεται και τι να αποσιωπάται. Η εκτόξευση κατηγοριών κατά της αποστολής παρατηρητών της ΕΕ για υποτιθέμενη μυστική συλλογή πληροφοριών είναι απλώς μια προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή. Καλή προσπάθεια, αλλά από την αρχή, αυτή η αποκλειστικά πολιτική αποστολή  ήταν πλήρως διαφανής σχετικά με τα σχέδιά της να λειτουργεί από έξι κόμβους. Η Μόσχα δεν μπορεί να κρύψει την απογοήτευσή της για τον μειωμένο ρόλο της στον Νότιο Καύκασο. Έτσι κατηγορεί τον Αρμένιο πρωθυπουργό Pashinyan ότι είναι ένα δυτικό εργαλείο.

Δυτικά όπλα πωλούνται από Ουκρανούς στο darknet και καταλήγουν στη Χαμάς ή σε ριζοσπαστικές ομάδες στη Μέση Ανατολή

Αυτό έχει γίνει ένα επαναλαμβανόμενο τροπάριο του Κρεμλίνου που έχει σχεδιαστεί για να σπείρει τη δυσπιστία και την αμφιβολία σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο. Ιδιαίτερα τοξικοί για τα ακροατήρια στις ΗΠΑ, οι ισχυρισμοί αυτοί προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ενός μεγάλης κλίμακας, δομημένου δικτύου από τις ουκρανικές αρχές που μοιάζει με καρτέλ ναρκωτικών. Φαίνεται πιο σχετικό να αναζητήσουμε την ίδια τη Ρωσία, ή το Ιράν, ή άλλες ιδεολογικές θυγατρικές για να βρούμε την προέλευση του οπλοστασίου της Χαμάς.

Η σφαγή της Μπούχα ήταν σκηνοθετημένη επειδή τα ρούχα των θυμάτων ήταν πολύ καθαρά

Μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά αυτό πράγματι ειπώθηκε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της δέσμευσής του στις 8 Νοεμβρίου με τους ξένους πρεσβευτές στη Μόσχα. Μπορούμε τώρα να προσθέσουμε αυτόν τον τρομακτικό ισχυρισμό στην εξέταση της κλασικής τακτικής του Κρεμλίνου να διαδίδει ψέματα σαν ομίχλη γύρω από ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα. Το όργιο των ψεμάτων έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει σύγχυση στο κοινό και να σπέρνει συνεχώς αμφιβολίες για το βασικό γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν φρικαλεότητες σκοτώνοντας περισσότερους από 400 αμάχους στην Μπούχα έξω από το Κίεβο κατά τη διάρκεια του ελέγχου της περιοχής την άνοιξη του 2022. Δείτε τον ευρύτερο κατάλογο των ψεμάτων για την Μπούχα εδώ.