Συνεχίζεται ο πόλεμος ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες και τις ομάδες χάκερς που φέρεται να έχουν σχέση με τη Ρωσία.

Χθες ήταν η σειρά της Τσεχίας, να ανακοινώσει πως εξουδετέρωσε ομάδα χάκερς, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τσεχικής εφημερίδας Respekt (https://www.respekt.cz/tydenik/2019/12/cesti-obcane-ve-sluzbe-fsb) η υπηρεσία αντικατασκοπίας της χώρας εντόπισε και εξουδετέρωσε ομάδα χάκερς, οι οποίοι διενεργούσαν επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου.

Τα μέλη της ομάδας αυτής εργάζονταν υπό την κάλυψη δύο εταιρειών, η πρώτη εκ των οποίων εμπορευόταν ηλεκτρικούς υπολογιστές και άλλα περιφερειακά συστήματα, ενώ η δεύτερη είχε δραστηριότητες προώθησης και πώλησης προγραμμάτων λογισμικού.

Ορισμένα μέλη αυτής της ομάδας είχαν μεταναστεύσει προ ετών στην Τσεχία, είχαν λάβει άδεια παραμονής και εργασίας, ορισμένα δε εξ αυτών είχαν αποκτήσει και την τσεχική υπηκοότητα. Κάποια άλλα, απλώς ταξίδευαν στη χώρα.

Η υπηρεσία αντικατασκοπίας έκανε έφοδο στα γραφεία των δύο εταιρειών και κατέσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλο υλικό, από το οποίο προκύπτει πως αυτοί είχαν χρησιμοποιηθεί σε κυβερνοεπιθέσεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από δύο χρόνια χάκερ είχαν παραβιάσει το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας. Ωστόσο, η εφημερίδα Respekt ξεκίνησε τη σχετική έρευνα τον Δεκέμβριο του 2018, αμέσως μετά την ανακοίνωση για την αποκάλυψη ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου στη χώρα που οδήγησε στη σύλληψη ενός απόστρατου συνταγματάρχη των ενόπλων δυνάμεων της Τσεχίας και την απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Η υπηρεσία αντικατασκοπίας της Τσεχίας, ανακοίνωσε επίσης, πως το υλικό για την πραγματοποίηση των κυβερνοεπιθέσεων (ηλεκτρονικός εξοπλισμός και λογισμικό) είχε εισαχθεί στη χώρα μέσω της διπλωματικής οδού, προκειμένου να αποφευχθεί ο εντοπισμός του.

Τέλος, θα πρέπει να προσθέσουμε πως τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι ευθύνεται για διάφορες κυβερνοεπιθέσεις, συνδέοντας μάλιστα τις υποθέσεις αυτές με τη λειτουργία ειδικής διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, γνωστής ως GRU.

πηγή φωτογραφίας