Οι μυστικές υπηρεσίες της Ελβετίας αποκάλυψαν τον Αύγουστο του 2019 στο Νταβός, δύο ύποπτους για κατασκοπευτική δραστηριότητα υπέρ της Ρωσίας.

Σε αυτή την αποκάλυψη προχώρησε σήμερα η εφημερίδα Tages- Anzeiger, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ελβετίας τον Αύγουστο του 2019 εντόπισαν την ύποπτη συμπεριφορά δύο πολιτών της Ρωσίας, οι οποίοι μόλις είχαν αφιχθεί στο χώρα. Κατά τους ίδιους, σκόπευαν να παραμείνουν στη χώρα για ένα διάστημα τριών εβδομάδων, μα δεν κατάφεραν να δώσουν πειστικές απαντήσεις σχετικά με τα σχέδιά τους στις ανακριτικές αρχές. Το γεγονός αυτό έκανε τις μυστικές υπηρεσίες ακόμη πιο καχύποπτες. Πέραν τούτου, οι δύο ύποπτοι διέθεταν διπλωματικά διαβατήρια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η τοπική αστυνομία όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, επιβεβαίωσε αυτό το γεγονός.

Η ρωσική πλευρά, απείλησε ότι η παράταση της σύλληψης των δύο υπόπτων, θα έχει διπλωματικές επιπτώσεις. Ωστόσο, στο ερώτημα για ποιο λόγο ένας υδραυλικός διαθέτει διαβατήριο της διπλωματικής υπηρεσίας της χώρας του, δεν εδόθη καμία πειστική απάντηση εκ μέρους των μελών της ρωσικής πρεσβείας, οι οποίοι δήλωσαν πως είναι συνήθης πρακτική στη χώρα τους, διπλωματικά διαβατήρια να εκδίδονται και για μη εργαζόμενους στο Ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται πως οι δύο Ρώσοι στο Νταβός, είχαν κατά πάσα πιθανότητα την πρόθεση να υποκλέψουν συνομιλίες ή να προετοιμάσουν επίθεση χάκερ κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σήμερα πάντως, ο γνωστός τραπεζίτης Ουίλιαμ Μπράουντερ δήλωσε πως κατά πάσα πιθανότητα ο στόχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ήταν ο ίδιος, γεγονός που το συνέδεσε με τις προσπάθειες που έχει καταβάλει για τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνιτίνσκι και τις κατηγορίες που έχει διατυπώσει κατά των ρωσικών αρχών για το θάνατο του δικηγόρου και την προσπάθεια συγκάλυψης αυτού του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον Μπράουντερ «την περασμένη Παρασκευή ήρθαν σ’ επαφή μαζί μου, εκπρόσωποι των ελβετικών μυστικών υπηρεσιών και με ενημέρωσαν για τη πιθανότητα απειλής κατά της ασφάλειας μου, απειλής που προέρχεται από τη Ρωσία».

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Μπράουντερ ήταν ο πρώην πελάτης του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνιτίνσκι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην προανακριτική φυλακή, όπου κρατείτο, το 2009. Μετά τον περίεργο αυτό θάνατο, ο τραπεζίτης ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ψήφιση του «Νόμου Μαγκνιτίνσκι», ο οποίος επέβαλε κυρώσεις σε στελέχη της ρωσικής ηγεσίας και πολιτικού συστήματος,  τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Ανάλογος νόμος έχει ψηφιστεί στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ παρόμοιο νομικό κείμενο συζητείται και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Στη Ρωσία ο τραπεζίτης Ουίλιαμ Μπράουντερ έχει καταδικαστεί ερήμην σε φυλάκιση 10 ετών για φοροδιαφυγή, ο ίδιος όμως δηλώνει πως διώκεται για τις αποκαλύψεις μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς στη χώρα.

πηγή φωτογραφίας