Ενδειξη του πολιτικού «παζαριού» στο οποίο έχει αποδυθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς όλες τις κατευθύνσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αποτελεί η χθεσινή, ενδιάμεση λύση που έδωσε στο ζήτημα μετατροπής ή όχι της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το Συμβούλιο της Επικρατείας της γειτονικής χώρας. Επειτα από μια σύντομη συνεδρίαση 17 λεπτών, ενδεικτική της απόστασης που ήθελαν να πάρουν οι Τούρκοι δικαστές από το αίτημα των τουρκικών ενώσεων οι οποίες είχαν προσφύγει κατά του νόμου Ατατούρκ για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί, σε μουσείο (1934), το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσε ότι μια απόφαση για εκ νέου αλλαγή του καθεστώτος του κτιρίου «αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου και της προεδρίας». Οι δικαστές αποφάσισαν, επιπλέον, ότι η προηγούμενη απόφαση για προστασία του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως μουσείου (2008) είναι σύμφωνη με το πνεύμα του νόμου του 1934.

Στον τουρκικό Τύπο δημοσιεύονται πληροφορίες όπου αναφέρεται ότι η απόφαση, η οποία ανήκει πλέον αποκλειστικά στον κ. Ερντογάν, θα ανακοινωθεί εντός δεκαπενθημέρου, ενδεχομένως και πριν από τις 15 Ιουλίου, ημέρα τέταρτης επετείου από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του Τούρκου προέδρου.

Τα τελευταία 24ωρα πριν από την τοποθέτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, σε μια επικοινωνία η οποία συμπεριλάμβανε όλα τα θέματα της περίπλοκης σχέσης Αγκυρας-Βερολίνου, από τα οικονομικά μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Στην Αγκυρα υπάρχει ικανοποίηση για τη συζήτηση ανάμεσα σε Ερντογάν και Μέρκελ, κάτι που, ωστόσο, μένει να μεταφραστεί σε αποτελέσματα, καθώς η Τουρκία διανύει τις χειρότερες σχέσεις των τελευταίων ετών, με τον έτερο σημαντικό εταίρο της Ε.Ε., τη Γαλλία.

Beauty Brings The 2 Big Religion Together from Raif Kurt on Vimeo.

Ιδιαίτερα ως προς το θέμα της Αγίας Σοφίας πάντως, η Αγκυρα επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημά της, όπως φάνηκε και από τη σχετική απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, προς την παραίνεση για μη μετατροπή του ιστορικού κτιρίου σε τζαμί που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.