Η Ρωσία κατρακύλησε άλλη μία βαθμίδα στην διεθνή κατάταξη ελευθερίας του Τύπου και τώρα πια βρίσκεται στην 149η θέση από τις 180 χώρες που περιλαμβάνει η ετήσια αξιολόγηση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα».

Τις τρεις πρώτες θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνουν η Νορβηγία την 1η θέση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 48η θέση, η Μεγάλη Βρετανία στην 33η.

Το Τουρκμενιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία είναι οι τρεις χώρες που καταλαμβάνουν τις τρεις τελευταίες θέσεις στην έκθεση της διεθνούς οργάνωσης των «Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα».

Οι ερευνητές αναφέρουν πως στην Ανατολική Ευρώπη και της Κεντρική Ασία, υπάρχουν χώρες οι οποίες ανταγωνίζονται με αξιώσεις τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου τόσο στη Ρωσία όσο και στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο ως προς τον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων.

Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση στον τομέα της ελευθερίας του Τύπου στη Ρωσία, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις προσπάθειες της κυβέρνησης μέσω της Αρχής Ελέγχου Τηλεπικοινωνιών να μπλοκάρει τη λειτουργίας του messangerTelegram, καθώς επίσης και η επιδίωξή της να αποκλείσει το ρωσικό διαδίκτυο από τον υπόλοιπο κόσμο. Επιβαρυντικά λειτούργησαν τόσο ο νόμος «περί διάδοσης ψευδών ειδήσεων», ο οποίος περιέχει πολλές ασάφειες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πολίτες με ποινές φυλάκισης, όσο και ο νόμος «περί προσβολής των αρχών στο διαδίκτυο». Αμφότερους τους νόμους οι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκλαμβάνουν ως στοιχεία λογοκρισίας, σημειώνοντας πως πρόκειται να υποτροπή αναβίωσης μεθόδων του μακρινού πλέον παρελθόντος.

πηγή φωτογραφίας