Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, η ανακοίνωση πως δεκατέσσερις δημοσιογράφοι του διαδικτυακού ειδησεογραφικού πρακτορείου znak.com υπέβαλαν αιτήσεις για να διαγραφούν από την Ένωση Δημοσιογράφων. Αυτό ανακοίνωσαν οι ίδιοι στην δική τους ιστοσελίδα.

Οι αιτήσεις κατατέθηκαν στη γραμματεία της Δημιουργικής Ένωσης Δημοσιογράφων του Σβερντλόφσκ. Στην ανακοίνωση των δημοσιογράφων επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία έγιναν μέλη το 2007, ενώ ο γραμματέας της εργασιακής επιτροπής στο znak.com ήταν μέλος της διοίκησης του τοπικού παραρτήματος της Δημιουργικής Ένωσης Δημοσιογράφων.

Στην απόφασή τους αυτή οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν μετά την αλλαγή της διοίκησης της Ένωσης αλλά και τη συμπεριφορά που επέδειξαν οι διάδοχοί τους.

«Στην γραμματεία της ΔΕΔ μετά το πρόσφατο συνέδριό της βρέθηκαν άνθρωποι, απέναντι στους οποίους η συντακτική ομάδα είναι δύσπιστη (ή καλύτερα, δεν τους πιστεύει καθόλου). Μετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου στις 15 Αυγούστου ως συντακτική ομάδα συζητήσαμε τη δυνατότητα εξόδου από την Ένωση» – αναφέρεται στη δήλωση.

Οι δημοσιογράφοι του znak.com σημειώνουν επίσης ότι η νέα ηγεσία της ΔΕΔ επιδεικνύει «έλλειψη σεβασμού απέναντι στους απλούς δημοσιογράφους και έχει υπάκουη συμπεριφορά απέναντι στους τοπικούς αξιωματούχους». Συγκεκριμένα, αναφέρουν την ιταμή συμπεριφορά του επικεφαλής της ΔΕΔ Ντενίς Τοκάρσκι, ο οποίος σχολιάζοντας την αιχμηρή συνέντευξη που πήρε ο δημοσιογράφος της «Νόβαγια Γκαζέτα»Πάβελ Καγκίνιν από την Συνήγορο του Πολίτη, υποστράτηγου σε αποστρατεία της αστυνομίας, Μοσκαλκόβα. Ο εν λόγω «δημοσιογράφος» είπε δημοσίως «κακώς η Συνήγορος του πολίτη, δεν πέταξε από το αυτοκίνητό της τον δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης».

Δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο ομαδικής παραίτησης από δημοσιογραφικό σωματείο. Τα τελευταία χρόνια, οι δημοσιογραφικές ενώσεις της Ρωσίας, βρίσκονται σε διαρκή αναταραχή με διαμάχες που ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά επαγγελματικά πλαίσια και αφορούν τη δημιουργία δύο βασικών στρατοπέδων: τους υπάκουους και τους ανυπάκουους, απέναντι στην εξουσία, δημοσιογράφους.

Ένας πόλεμος διαρκείας, με πολλές μάχες και… θύματα.

Προτείνουμε να διαβάσετε επίσης: Αυτό, αυτόκι αυτό!

πηγή photo