Απίστευτες διαστάσεις έχει λάβει η παραπληροφόρηση για το νέο κορωνοϊό στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok. Το ζήτημα με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών είναι πολύ μικρά παιδιά, ενώ η παρουσία ενηλίκων και δη γονέων που ελέγχουν τα video είναι μηδαμινή. Η παραπληροφόρηση έχε λάβει τέτοιες διαστάσεις που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λογαριασμό στο TikTok προκειμένου να διασπείρει video με τις ορθές πρακτικές, ώστε να καταπολεμήσει τον ιό της παραπληροφόρησης.

Από τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη δημόσια υγεία, χωρίς να έχει ακόμα φτάσει το σημείο της πανδημίας, αλλά της επιδημίας, χιλιάδες σύντομα βιντεάκια διακινούνται στο TikTok δίνοντας απίθανες εξηγήσεις και ερμηνείες για την προέλευση του κορωνοϊού, λανθασμένες συμβουλές, αλλά και αναρίθμητα memes εναντίον των Κινέζων και των μεταναστών.

Για παράδειγμα, κυκλοφορούσε ένα βίντεο που έδειχνε έναν -υποτίθεται- γιατρό να δείχνει έναν δοκιμαστικό σωλήνα με το μοβ αίμα του «ασθενούς μηδέν». «Κάτι δεν πάει καλά με αυτό το αίμα», ακούγεται να λέει ο «γιατρός». Το συγκεκριμένο βίντεο έχει κατέβει, αλλά δεν γνωρίζουμε αν το κατέβασε το TikTok ή ο χρήστης που το είχε ανεβάσει.

Ακόμα, ένα από τα πιο δημοφιλή posts στο TikTok, στη σελίδα με το hashtag #coronavirus, λέει ότι ο ιός μεταδίδεται με τα μάτια, και ότι μετατρέπεται σιγά σιγά σε κάτι άλλο… Φυσικά, δε λείπουν οι θεωρίες συνωμοσίας, που «αποκαλύπτουν» ότι ο κορονοϊός είναι μια ασθένεια πατενταρισμένη χρόνια πριν, ότι η πατέντα ανήκει στους Rothschild και ότι ο Bill Gates είχε προβλέψει έναν τέτοιο ιό (με βάση ένα ντοκιμαντέρ με τον ιδρυτή της Microsoft, όπου μιλάει για το πώς εξαπλώνεται ένας ιός). Σε γενικές γραμμές οι θεωρίες αυτές βασίζονται στην ιδέα ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε και εξαπλώθηκε για να βγάλουν κάποιοι χρήματα από το εμβόλιο. Ακόμα μια θεωρία που κυκλοφορεί είναι ότι η Κίνα δημιούργησε τον κορωνοϊό για να ελέγξει τον υπερπληθυσμό. Υπάρχουν ακόμα και χρήστες που προσποιούνται ότι έχουν νοσήσει για να κερδίσουν ακολούθους. Στον Καναδά, για παράδειγμα, κάποιος πόσταρε ένα βίντεο με ένα αγόρι με μάσκα να βήχει και να καλεί ασθενοφόρο, για να εξηγήσει αργότερα ότι αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση κορονοϊού στην περιοχή. Το βίντεο έχει πάνω από 4 εκατομμύρια views και είναι, φυσικά, fake.

To Facebook έχει ήδη δηλώσει ότι θα αφαιρεί περιεχόμενο που μεταδίδει ψευδείς και συνωμοσιολογικές πληροφορίες σχετικά με τον ιό, ενώ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει επιμορφωτικά pop-up μηνύματα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ, που θα εμφανίζονται όταν κάποιος κάνει σχετικές αναζητήσεις. Το Twitter, τo YouTube και το Reddit ανακοίνωσαν ότι δε θα δράσουν ενάντια σε πληροφορίες που αφορούν τον ιό, καθώς οι ανακριβείς σχετικές πληροφορίες προς το παρόν δεν παραβιάζουν τις πολιτικές τους. Tο Twitter, βέβαια, σημείωσε ότι ενεργοποίησε ένα εργαλείο που θα εμφανίζει πρώτα τις αξιόπιστες δημοσιεύσεις, όταν κάποιος κάνει σχετικές αναζητήσεις στην πλατφόρμα. Όσο για το TikTok, εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πλατφόρμα αυτή δεν επιτρέπει παραπληροφόρηση που θα μπορούσε να βλάψει την κοινότητα και ότι, αν και ενθαρρύνουν τους χρήστες να κάνουν σοβαρές συζητήσεις σχετικά με θέματα που τους ενδιαφέρουν, αφαιρούν περιεχόμενο που σκοπίμως παρερμηνεύει τις επίσημες πηγές. Έτσι, εδώ και λίγες μέρες, αν κάποιος αναζητήσει το hashtag #coronavirus στο TikTok, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που συμβουλεύει τον χρήστη να ελέγξει τα γεγονότα μέσω της ιστοσελίδας του ΠΟΥ ή άλλων αξιόπιστων πηγών.

Πηγές πληροφοριών 1 και 2

Πηγή Φωτογραφίας