Το Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (NKI), όπου εργάζομαι τα τελευταία είκοσι σχεδόν χρόνια, υπέβαλε την 1η Φεβρουαρίου μια έκθεση για την υπό εξέλιξη ποινική υπόθεση εναντίον των καπνοβιομηχανιών. Στην έκθεση αυτή το NKI ζητά από την Εισαγγελία να λάβει μέτρα εναντίον των καπνοβιομηχανιών, διότι βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο:

  • περίπου ένας στους τρεις ασθενείς (30%) που παρακολουθούνται στο ΝΚΙ, τελικά θα πεθάνει εξαιτίας του καπνίσματος.
  • Στις Κάτω Χώρες, τουλάχιστον 55 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας του καπνίσματος.
  • Ως αποτέλεσμα της αλλαγής της συμπεριφοράς των γυναικών ως προς το κάπνισμα, σε σχέση με τις συνήθειές τους πριν από 20-30 χρόνια, οι γυναίκες σήμερα έχουν πλέον περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα παρά από καρκίνο του μαστού.

René Medema

«Κάθε μέρα, κάνουμε ό, τι μπορούμε για να παρέχουμε στους ασθενείς με καρκίνο την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Οι ερευνητές και οι επαγγελματίες αναζητούν συνεχώς λύσεις για το πρόβλημα του καρκίνου και την καλύτερη θεραπεία για όλους τους ασθενείς τους. Την ίδια στιγμή οι καπνοβιομηχανίες εν γνώση τους προκαλούν τους ανθρώπους να εθιστούν στο πλέον καρκινογόνο προϊόν που υπάρχει: το τσιγάρο», λέει ο καθηγητής René Medema, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του NKI. «Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται επαρκώς ότι δύο στους τρεις καπνιστές πεθαίνουν από τις συνέπειες του καπνού και το ένα τέταρτο από αυτούς πεθαίνουν ακόμη και πριν από τη συνταξιοδότησή τους. Το κάπνισμα επηρεάζει επίσης την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων όπως η xρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος, για παράδειγμα, καρδιακής προσβολής στους καπνιστές, είναι τρεις έως έξι φορές υψηλότερος».

Το κάπνισμα είναι ένας από τους σοβαρότερους εθισμούς, η βιομηχανία καπνού το γνωρίζει και ενεργεί με σκανδαλώδη τρόπο. Επομένως, η ευθύνη για τον εθισμό βρίσκεται στην καπνοβιομηχανία, και όχι στους καπνιστές ακόμα και εάν έχουν εθιστεί εν γνώσει τους.

Bénédicte Ficq

Η επιστολή κατατέθηκε την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου στα γραφεία της Εισαγγελίας στο Άμστερνταμ, από τη δικηγόρο Bénédicte Ficq, η οποία το 2016, υπέβαλλε αγωγή εναντίον των τεσσάρων μεγαλύτερων παραγωγών καπνού που δραστηριοποιούνται στις Κάτω Χώρες. Οι κατηγορίες είναι για σοβαρή σωματική βλάβη, σκοπούμενη βλάβη στην υγεία των ανθρώπων, και παραχάραξη εγγράφων. Η Ficq, δηλώνει πολύ ευχαριστημένη με την έκθεση του Ολλανδικού Ινστιτούτου Καρκίνου: «Οι γιατροί θα πρέπει να κατανοήσουν πολύ περισσότερο τον εθισμό στη νικοτίνη, προκειμένου να ενημερώσουν καλύτερα τους ασθενείς τους. Δεν είστε καλός γιατρός μόνο εάν θεραπεύετε τους ασθενείς σας, αλλά και αν πιστεύετε ότι έχετε έναν προληπτικό, ενημερωτικό ρόλο. Τα βήματα που λαμβάνει το NKI είναι μια τεράστια βοήθεια».

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης, που συζητήθηκε μετά τη μεγάλη δημοσιότητα της έκθεσης, είναι κατά πόσον η έκθεση του ΝΚΙ στρέφεται και κατά της Κυβέρνησης. Εάν οι καπνοβιομηχανίες συμμετέχουν σε εγκληματικές ενέργειες, και εφόσον όλες οι Κυβερνήσεις συλλέγουν (υπέρογκους και σημαντικούς) φόρους από το κάπνισμα, είναι μήπως συμμέτοχες σε εγκληματικές πράξεις;

Πηγή Αρθρου

Πηγή Κεντρικής Φωτογραφίας