Ενα ακόμα βήμα προς την αποκοπή της Ρωσίας από τον Παγκόσμιο Ιστό έγινε στις 26 Δεκεμβρίου 2019 με την επιτυχή λειτουργία του αντίπαλου δέους του www, του Runet. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δοκίμασε με επιτυχία το Runet, την δική της αυτόνομη «απάντηση» στο παγκόσμιο διαδίκτυο. Δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τη δοκιμή, αλλά, σύμφωνα με το Υπουργείο Επικοινωνιών της χώρας, οι χρήστες δεν πρόσεξαν κάποια αλλαγή, ενώ για τα αποτελέσματα θα ενημερωθεί ο πρόεδρος Πούτιν.

Ανησυχία προξενεί σε ορισμένους ειδικούς η τάση μερικών χωρών να «απεξαρτηθούν» από το διεθνές διαδίκτυο, δημιουργώντας δικά τους εναλλακτικά δίκτυα, κάτι που οδηγεί σταδιακά σε διάσπαση του ενιαίου διαδικτύου, αλλά κυρίως στη δημιουργία “οικοσυστημάτων” πληροφόρησης όπου Κράτη και Κυβερνήσεις ασκούν τον απόλυτο έλεγχο, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, σηκώνοντας τείχη στη διάδοση της πληροφορίας. Το μεγαλύτερο τέτοιο τείχος, είναι το… σινικό, δηλαδή το κινεζικό firewall που εμποδίζει τους πολίτες της χώρας να περιηγηθούν στον παγκόσμιο ιστό αποκλείοντας σχετικούς κόμβους και στα “δυτικά” μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόλις πριν λίγες μέρες, ξεκίνησε στην Κίνα μια γιγαντιαία επιχείρηση ξηλώματος κάθε ηλεκτρονικού υπολογιστή από το κινεζικό δημόσιο, που δεν “τρέχει” εγχώριο λογισμικό.

«Ολοένα συχνότερα αυταρχικές χώρες που θέλουν να ελέγξουν τι βλέπουν οι πολίτες τους, ακολουθούν το δρόμο που έχουν ήδη πάρει το Ιράν και η Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση στο διάλογο σχετικά με το τι συμβαίνει στη χώρα τους και θα παραμένουν μέσα στη δική τους φούσκα», δήλωσε ο καθηγητής ‘Αλαν Γούντγουορντ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, σύμφωνα με το BBC.

«Η ιδέα είναι ότι το διαδίκτυο μέσα στη Ρωσία θα διασυνδέεται με τον υπόλοιπο κόσμο μόνο σε λίγα συγκεκριμένα σημεία, πάνω στα οποία η κυβέρνηση θα ασκεί έλεγχο. Αυτό στην ουσία θα υποχρεώσει τους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να διαμορφώσουν το διαδίκτυο μέσα στα σύνορα τους, όπως ένα γιγάντιο εσωτερικό δίκτυο μιας μεγάλης εταιρείας», πρόσθεσε.

Το ρωσικό πρακτορείο Tass ανέφερε ότι οι δοκιμές αξιολόγησαν την ευπάθεια των συσκευών του «διαδικτύου των πραγμάτων» και την ικανότητα του Runet να αντέχει σε «αρνητικές εξωτερικές επιρροές».

Η Ρωσία έχει επίσης σχέδια να δημιουργήσει τη δική της εγκυκλοπαίδεια Wikipedia παράλληλα με τις ελεγχόμενες από το Κράτος ομάδες συγγραφής που ήδη λειτουργούν στην πλατφόρμα και έχει ψηφίσει νόμο που απαγορεύει την πώληση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, τα οποία δεν έχουν προεγκατεστημένο ρωσικό λογισμικό. Ηδη λειτουργούν εναλλακτικές υπηρεσίες τύπου Google και Facebook.

Πηγή Αρθρου