Μ’ ακούτε καθαρά; Θα ήθελα να αρχίσω με την εξέταση του νομικού ζητήματος, το οποίο θεωρώ βασικό και λίγο παραμελημένο από αυτή την συζήτηση μας. Όλα μοιάζουν λίγο παράξενα. Να, κάθονται δύο και ένας από αυτού λέει: ελάτε να φυλακίσουμε τον Ναβάλνι, γιατί δεν εμφανίζεται τις Δευτέρες, αλλά τις Πέμπτες. Ο δεύτερος λέει: ελάτε να φυλακίσουμε τον Ναβάλνι, γιατί βγαίνοντας από το κώμα, δεν ήρθε να παρουσιαστεί ως όφειλε.

Θα ήθελα να πω δυο λόγια για εκείνον τον μικρό ελέφαντα που βρίσκεται σε αυτή την αίθουσα, ώστε όλοι να τον προσέξουν, όλος ο Τύπος, όλοι οι άνθρωποι έχουν παρατηρήσει πως η ουσία είναι να με φυλακίσουν για μια υπόθεση για την οποία κηρύχθηκα αθώος και η δίωξη θεωρήθηκε χαλκευμένη.

Αυτή δεν είναι η δική μου γνώμη, αν ανοίξουμε το εγχειρίδιο του Ποινικού Δικαίου, ελπίζω, εντιμότατη, να το κάνατε δυο φορές στην ζωή σας, η Ρωσία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη πως δεν υπάρχει έγκλημα. Η υπόθεση, για την οποία είμαι κλεισμένος στο κλουβί, είναι απολύτως χαλκευμένη. Εκτός από αυτό, η Ρωσική Ομοσπονδία το έχει παραδεχτεί αυτό, κατά το ήμισυ, καταβάλλοντάς μου αποζημίωση.

Ανεξάρτητα από αυτό, ο αδελφός μου έμεινε φυλακισμένος για τρεισήμισι χρόνια. Όταν έληγε η ποινή του κατ’ οίκον περιορισμού μου, μία εβδομάδα νωρίτερα, με κάλεσαν στο δικαστήριο Συνόνοφσκι, χωρίς υπεράσπιση, και την επέκτειναν για ένα χρόνο.

Μου είναι αδιάφορο αν θα συνεχίσουν να με δικάζουν για αυτή την υπόθεση. Με κήρυξαν αθώο και την δίωξη χαλκευμένη, παρ’ όλα αυτά, όμως, το κράτος, με επιμονή μανιακού προσπαθεί να με καταδικάσει.

Κάποιος ήθελε πολύ να μην μπορώ να κάνω ούτε ένα βήμα στην επικράτεια της χώρας μας, ως ελεύθερος άνθρωπος. Ξέρουμε καλά ποιος είναι αυτός, ξέρουμε πως η αιτία είναι το μίσος και ο φόβος ενός ανθρώπου, ο οποίος ζει στο καταφύγιο, τον έχω θυμώσει πολύ γιατί επέζησα, μετά την απόπειρα να με δολοφονήσουν με εντολή του.

Αυτή είναι η γνώμη μου. Η γνώμη μου αναφορικά με την κατηγορία, θα μιλήσω σε πλήρη συμφωνία με τον νόμο. Το γεγονός ότι ο κατήγορος προσπαθούσε να με διακόπτει διαρκώς, να μου κλείσει το στόμα, είναι χαρακτηριστικό όλων όσων συμβαίνουν εδώ. Γιατί αυτά που λέω έχουν άμεση σχέση με όσα συμβαίνουν εδώ. Τελεία. Συνεχίζουμε.

Εκνεύρισα θανάσιμα εκείνους, γιατί επέζησα χάρη σε καλούς ανθρώπους, τους πιλότους και τους γιατρούς. Στη συνέχεια, τον εκνεύρισα, επειδή επέζησα. Δεν κρύφτηκα, ζώντας φρουρούμενος σε κάποιο μικρότερο καταφύγιο, το οποίο θα μπορούσα να έχω. Στην συνέχεια, συνέβη κάτι γενικά τρομακτικό. Όχι μόνο επέζησα, όχι μόνο δεν τρόμαξα και δεν κρύφτηκα, αλλά συμμετείχα και στην έρευνα της δηλητηρίασής μου.

Δείξαμε και αποδείξαμε πως ο Πούτιν ειδικά, χρησιμοποιώντας την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, έκανε την απόπειρα δολοφονίας μου. Δεν είμαι ο μόνος. Αυτό όμως τώρα το ξέρουν πολλοί και θα το μάθουν περισσότεροι. Αυτό είναι που τρελαίνει τον μικρό, κλέφτη ανθρωπάκο στο καταφύγιό του. Αυτό, συγκεκριμένα το γεγονός. Το γεγονός πως αποκαλύφθηκαν όλα. Καταλαβαίνετε;

Δεν υπάρχει κανένα ποσοστό δημοτικότητας. Δεν υπάρχει καμία τεράστια υποστήριξη. Δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Γιατί ξεκαθάρισαν τα πράγματα: για να επιβληθείς στον πολιτικό σου αντίπαλο, ο οποίος δεν έχει ούτε τηλεόραση ούτε πολιτικό κόμμα, πρέπει απλά να προσπαθήσεις να τον δολοφονήσεις με χημικό όπλο. Και, φυσικά, τρελαίνεται γι’ αυτό. Γιατί όλοι πείστηκαν πως είναι απλά ένας μικρός αξιωματούχος, τον οποίο τυχαία διόρισαν στην θέση του προέδρου. Ο οποίος δεν συμμετείχε ούτε σε συζητήσεις μεταξύ των αντιπάλων ούτε στις εκλογές. Και αυτή είναι η μοναδική μέθοδος με την οποία παλεύει: προσπαθεί να σκοτώνει ανθρώπους. Όσο και αν φαντάζεται πως είναι μεγάλη γεωπολιτική διάνοια, κάποιος ηγέτης παγκοσμίων διαστάσεων, ο βασικός του θυμός σήμερα αναφορικά με εμένα είναι ότι θα μείνει στην ιστορία ως Δηλητηριαστής.

Ξέρετε, υπήρξε ο Αλέξανδρος ο Απελευθερωτής. Ο Γιαροσλάβ ο Σοφός. Τώρα θα έχουμε και τον Βλαδίμηρο τον Δηλητηριαστή βρακιών. Έτσι ακριβώς, θα μείνει στην ιστορία.

Αξιότιμη! Αυτό έχει άμεση σχέση. Εδώ, είμαι στην θέση μου. Με φυλάει η αστυνομία, εμφανίστηκε, μάλιστα και η Εθνική Φρουρά. Η μισή Μόσχα είναι περικυκλωμένη. Κι’ αυτό γιατί, αυτός ο ανθρωπάκος στο καταφύγιο τρελαίνεται που αποκαλύψαμε και αποδείξαμε ότι δεν ασχολείται με την γεωπολιτική, αλλά διοργανώνει συσκέψεις, στην οποία αποφασίζει πως να κλέψει από τους πολιτικούς, από τους αντιπάλους του τα σώβρακα, να τα αλείψει με χημικά όπλα και να προσπαθήσει να τους δολοφονήσει.

Το σημαντικότερο σε αυτή την δίκη δεν είναι το πως θα καταλήξει για εμένα. Αν θα με φυλακίσουν ή όχι. Δεν είναι δύσκολο να με φυλακίσουν για αυτή ή κάποια άλλη υπόθεση. Το σημαντικότερο είναι ότι διεξάγεται για να τρομάξει ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων. Έτσι δουλεύουν. Φυλακίζουν ένα, για να τρομάξουν εκατομμύρια. Στην χώρα μας υπάρχουν 20 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κάτω από το ανεκτό όριο φτώχιας. Δεκάδες εκατομμύρια ζουν χωρίς να έχουν την παραμικρή προοπτική. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν εκείνους, για τους οποίους κάθε μέρα λέμε: στην Μόσχα η ζωή είναι κάπως καλή, αν απομακρυνθείτε όμως από αυτή 100 χιλιόμετρα, τότε θα δείτε πως πρόκειται ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Η χώρα μας ζει απολύτως εξαθλιωμένη. Δεν έχει την παραμικρή προοπτική. Ομισθός είναι 20 χιλιάδες ρούβλια. Και όλοι σωπαίνουν. Προσπαθούν να τους κλείσουν το στόμα με τέτοιες δίκες προς παραδειγματισμό. Να φυλακίσουν ένα, για να τρομοκρατήσουν εκατομμύρια.  Κάποιοι βγήκαν στους δρόμους, ας φυλακίσουμε άλλους 5 για να τρομοκρατήσουμε 15 εκατομμύρια. Το κυριότερο που θέλω να πω είναι πως αυτή δίκη, όπως ελπίζω, δεν θα εκληφθεί από τους ανθρώπους ως σύνθημα πως πρέπει να φοβούνται. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Δεν είναι επίδειξη δύναμης όλα αυτά, η Εθνική Φρουρά. Είναι επίδειξη αδυναμίας. Απλά αδυναμίας. Είναι αδύνατον να φυλακίσουν εκατομμύρια ή εκατοντάδες χιλιάδες!

Ελπίζω πάρα πολύ ότι οι άνθρωποι ολοένα θα το συνειδητοποιούν αυτό. Και όταν το συνειδητοποιήσουν – και η στιγμή αυτή θα έρθει – όλα αυτά θα διαλυθούν. Γιατί δεν μπορείτε να φυλακίσετε όλη την χώρα. Γιατί όταν από όλους αυτούς τους ανθρώπους, από τους οποίους έχετε στερήσει κάθε προοπτική, οι οποίοι ζουν σε μία πλουσιότατη χώρα και δεν απολαμβάνουν τίποτα από τον εθνικό πλούτο, ΤΙΠΟΤΑ θα πάρουν και όλοι οι υπόλοιποι!

Στον μόνο τομέα που διακρίνεται η χώρα μας είναι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων. Όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται σε πτώση. Καταλαβαίνετε; Είμαι σε ένα κελί κι ακούω: ακρίβυνε το βούτυρο, ακρίβυναν τα μακαρόνια, ακρίβυναν τα αυγά.

Η χώρα είναι εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όλη η χώρα μιλάει για το πως ακρίβυναν τα μακαρόνια και δεν θα μπορούμε να ζήσουμε. Έχετε στερήσει τις προοπτικές από αυτούς τους ανθρώπους. Προσπαθείτε τώρα να τους τρομοκρατήσετε. Καλώ όλους να μην φοβούνται. Αυτή η εξουσία στηρίζεται μόνο σε αυτό.

Η δικαστής τον διακόπτει.

Συνεχίζω. Δεν θα επιστρέψω μόνο, αξιότιμη. Εδώ είμαι. Βρίσκομαι στο κέντρο όλων αυτών. Απλά, για να γίνει κατανοητό…

Δικαστής: Δεν είπατε τίποτα σχετικά με την κατηγορία. Δεν κάνω πολιτική. Ας επιστρέψουμε στην διαδικασία.

Ναβάλνι: Είπατε πως δεν είπα τίποτα σχετικά με την κατηγορία. Όλα αυτά είναι η κατηγορία. Και όλα όσα λέω, είναι το πως αντιμετωπίζω την κατηγορία που μεθοδεύσατε. Ελάτε όμως, να περάσω και στην κατηγορία.

Λοιπόν. Συμβαίνει, όταν η ανομία και η αυθαιρεσία είναι η ουσία του πολιτικού συστήματος. Και είναι φρικτό. Συμβαίνουν όμως χειρότερα, όταν η ανομία και η αυθαιρεσία φορούν τον μανδύα του εισαγγελέα και του δικαστή. Και σε αυτή την περίπτωση, χρέος κάθε ανθρώπου είναι να μην υπακούσει σε εκείνους τους νόμους, οι οποίοι φορούν αυτούς τους μανδύες, αν και πίσω από εσάς, εντός σας αυτό είναι η αυθαιρεσία και η ανομία. Χρέος κάθε ανθρώπου είναι να μην σας υπακούσει. Να μην υπακούσει σε αυτούς τους νόμους.

Δικαστής: Αλεξέι Ανατόλιεβιτς σας καλώ…

Ναβάλνι: Καλώ όλους ανεξαιρέτως…

Δικαστής: Δεν κάνουμε συγκέντρωση τώρα… Ας γυρίσουμε στην κατηγορία.

Ναβάλνι: Δεν κάνουμε συγκέντρωση. Είναι η απολογία μου. Επέστρεψα, αξιότιμη.

Δικαστής: Καταθέτετε την άποψη σας για την κατηγορία. Σας παρακαλώ να επιστρέψουμε στην κατηγορία.

Ναβάλνι: Όλα θα πάνε μια χαρά. Επέστρεψα στην κατηγορία. Αναφέρομαι, κυριολεκτικά, στην κατηγορία. Μην με διακόπτετε, σας παρακαλώ. Αφήστε με να τα πω με την σειρά.

Δικαστής: Ελάτε, δεν θα ασχοληθούμε με την πολιτική τώρα.

Ναβάλνι: Γιατί δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με την πολιτική εδώ;

Δικαστής: Σας παρακαλώ να διατυπώσετε την άποψή σας για την κατηγορία, στο πλαίσιο της οποίας είμαστε εδώ.

Ναβάλνι: Έχω άποψη αναφορικά με την κατηγορία. Και σας την διατυπώνω. Δεν έχω άλλη άποψη. Σας παρακαλώ ναμε ακούσετε. Για άλλη μια φορά θέλω να πω πως όταν η αυθαιρεσία και η ανομία, φόρεσαν μανδύες και παρουσιάζονται ως ο νόμος, χρέος κάθε έντιμου ανθρώπου, είναι να μην τον υπακούσουν. Να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις. Και εγώ, παλεύω όπως μπορώ. Και θα συνεχίσω να το κάνω, ανεξάρτητα από το γεγονός, ότι τώρα, βρίσκομαι υπό τον απόλυτο έλεγχο εκείνων των ανθρώπων, οι οποίοι λατρεύουν να πασαλείβουν τα πάντα με χημικά όπλα, μάλλον κανείς δεν δίνει ούτε μια πεντάρα για την ζωή μου. Παρ’ όλα αυτά όμως, ακόμη και τώρα από αυτή την θέση λέω πως πρόκειται να παλέψω εναντίον τους.

Και καλώ όλους τους υπόλοιπους να μη μας φοβούνται και να κάνουν τα πάντα, ώστε να νόμος και όχι οι ενδεδυμένοι μανδύες, να θριαμβεύσει. Χαιρετίζω όλους όσους παλεύουν και δεν φοβούνται. Όλους τους έντιμους ανθρώπους. Χαιρετώ και ευχαριστώ τα στελέχη του Ιδρύματος κατά της διαφθοράς, τα οποία είναι φυλακισμένα. Και όλους τους υπόλοιπους, σε όλη την χώρα, που δεν φοβούνται και βγαίνουν στους δρόμους, γιατί έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως και εσείς. Γιατί η χώρα μας, τους ανήκει στο ίδιο βαθμό με εσάς και όλους τους υπόλοιπους. Είμαστε και εμείς πολίτες. Και απαιτούμε κανονική δίκη. Κανονική σχέση. Συμμετοχή στις εκλογές. Και συμμετοχή στην κατανομή του εθνικού πλούτου. Ναι, τα απαιτούμε όλα αυτά!

Και θέλω να πω κάτι ακόμη… Σήμερα στην Ρωσία υπάρχουν πολλά καλά πράγματα. Το πιο καλό απ’ όλα είναι εκείνοι οι άνθρωποι που δεν φοβούνται, οι οποίοι δεν κατεβάζουν το βλέμμα, δεν κοιτάζουν το πάτωμα. Και οι οποίοι δεν θα αφήσουν ποτέ την χώρα μας στα χέρια μίας δράκας πουλημένων αξιωματούχων, οι οποίοι αποφάσισαν να ανταλλάξουν την πατρίδα μας με τα παλάτια, τους αμπελώνες και τις υποβρύχιες ντισκοτέκ.

Η δικαστής τον διακόπτει:

Ναβάλνι: Η άποψη μου… Ολοκλήρωσα. Η άποψη μου είναι ότι απαιτώ την άμεση απελευθέρωση τόσο την δική μου, όσο και των άλλων συλληφθέντων. Δεν δέχομαι την κατηγορία. Είναι απολύτως ψευδής. Δεν είναι σύννομη. Και απαιτώ την άμεση απελευθέρωσή μου.

Δικαστής: Ευχαριστώ.