Εκατοντάδες λογαριασμοί κοινωνικών δικτύων που συνδέονται με τη Ρωσία επεδίωξαν να ενισχύσουν τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, σύμφωνα με ανάλυση των Times. Καθώς οι αναταραχές ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, μια ομάδα περίπου 200 λογαριασμών «έβγαζε» περίπου 1.600 εμπρηστικά tweets και retweets την ημέρα. Ένα μεγάλο μέρος των λογαριασμών φαίνεται να είναι τα «μεταμφιεσμένα», αποκαλούμενα “sock puppets”που υποτίθεται ότι ανήκουν σε δυτικούς.

Σύμφωνα με μια ανάλυση της New Knowledge, μιας εταιρείας ασφάλειας του κυβερνοχώρου, οι λογαριασμοί διαδίδουν μηνύματα παραπληροφόρησης, με τη χρήση φωτογραφιών τραυματιών διαδηλωτών από άλλα γεγονότα, προκειμένου να ενισχύσουν τις εντυπώσεις περί βιαιότητας εκ μέρους της γαλλικής αστυνομίας.

Οι μεμονωμένοι λογαριασμοί που φέρουν «ρωσική σφραγίδα» έχουν επιτύχει εκατοντάδες χιλιάδες shares και retweets φέτος, αναφέρουν οι αναλυτές, παρά τις προσπάθειες των κοινωνικών δικτύων όπως το FB & Twitter.

Η εταιρεία « New Knowledge” παρακολουθεί περίπου 2.000 λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν επιδείξει «συμπεριφορές» οι οποίες υποδεικνύουν ρωσικό έλεγχο από τον Σεπτέμβριο. “Αυτό δεν αποτελεί καθόλου έναν εξαντλητικό κατάλογο λογαριασμών που χρησιμοποιούνται στις ρωσικές επιχειρήσεις επιρροής online”, δήλωσε εκπρόσωπος της New Knowledge.  Ο Ράιαν Φοξ, συνιδρυτής της εταιρείας, δήλωσε ότι ο κύριος ρωσικός στόχος φαίνεται να είναι να ενισχύσει τη διαίρεση και το μήνυμα των διαδηλωτών ότι «υπάρχει αποσύνδεση μεταξύ των Γάλλων πολιτικών και της εργατικής τάξης». Τόνισε ότι το ρωσικό δίκτυο δεν έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες αλλά προσπαθεί συνεχώς να αναζωπυρώνει τις φλόγες.Τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά tweets είχαν ξεκινήσει το hashtag  “Act 4” – ένα τέταρτο σαββατοκύριακο διαμαρτυρίας, που είναι αυτό που διανύουμε. Από τις αναρτήσεις  στο Twitter που συνδέονται με τη Ρωσία και που έχουν χρησιμοποιήσει το hashtag #GiletsJaunes (κίτρινα γιλέκα), περίπου το 94% ήταν retweets. Σε γενικές γραμμές, οι αναρτήσεις είναι αντι-Macron. Υπήρχαν επίσης στοιχεία, ισχυρίζεται ο Fox, ότι οι ρωσικοί λογαριασμοί επιδιώκουν να προκαλέσουν φυλετικές εντάσεις στη Γαλλία. Βρετανικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι οι ταραχές στη Γαλλία «ενισχύθηκαν σημαντικά από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικέντρωσαν δυσανάλογα τις ειδήσεις τους σε αναφορές για τις διαμαρτυρίες».

πηγή είδησης

πηγή φωτογραφίας