Αθήνα – Μετά από την επιτυχημένη πορεία του στη Θεσσαλονίκη, το Αφιέρωμα στο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται στην Αθήνα, από 6 έως 21 Μαρτίου, με μια σερά από δωρεάν προβολές και εργαστήρια, που διοργανώνονται από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. σε συνεργασία με το Exile Room.

Το Αφιέρωμα είναι μέρος του διεθνούς προγράμματος AmericanFilmShowcase, μιας πολύπλευρης εξερεύνησης του σύγχρονου αμερικανικού ντοκιμαντέρ που υποστηρίζεται από την Διεύθυνση Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC).

Το φετινό Αφιέρωμα επικεντρώνει την προσοχή του στο θέμα της ισότιμης εκπροσώπησης των γυναικών στη βιομηχανία του θεάματος. Στο πλαίσιο αυτό, δύο διακεκριμένες επαγγελματίες του χώρου, η σκηνοθέτης και παραγωγός Λόρα Νιξ και η πρόεδρος του Women Make Movies και παραγωγός, Ντέμπρα Ζίμερμαν, θα βρεθούν στην Ελλάδαγια να έρθουν σε επαφή με το κοινό και τους Έλληνες δημιουργούς.

Στις 6 Μαρτίου, στις 9:00 μμ, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα του αφιερώματος, παρουσιάζοντας την ταινία «Μέση Δαχτυλίδι: Η Μπάρμπι Αλλιώς»,που αποτυπώνει με ιδιαίτερα διασκεδαστικό τρόπο την προσπάθεια μιας σχεδιάστριας με φεμινιστικές καταβολές να επανασχεδιάσει την διάσημη κούκλα. Στην προβολή θα παρευρεθούν και θα συνομιλήσουν με το κοινό οι δυο Αμερικανίδες δημιουργοί.

Στις 7 Μαρτίου, στις 6:00 μμ, θα προβληθεί στοExile Room η ταινία « Η Μισή Αλήθεια»,όπου 40 Αμερικανίδες σκηνοθέτιδες, ακτιβίστριες, παραγωγοί και δημοσιογράφοι μοιράζονται την δική τους εμπειρία και οπική πάνω στην συμμετοχή των γυνακών στην κινηματογραφική βιομηχανία.  Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την Ντέμπρα Zίμερμαν(WomenMakeMovies) και την Όλγα Μαλέα(WomeninFilmandTelevisionGreece).  Η είσοδος και στις δυο προβολές και εκδηλώσεις είναι δωρεάν. 

Το Αφιέρωμα στο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ θα συνεχιστεί με δωρεάν εργαστήρια και προβολές στο Exile Room, στο SAE Institute και στο AmericanCommunitySchool, μέχρι τις 21 Μαρτίου.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από 2 έως 5 Μαρτίου, σε συνεργασία με το 21οΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στην Θεσσαλονίκη, με επιπλέον προβολές και εργαστήρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφτείτε: www.afsgreece.com

Το Αφιέρωμα στο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ διοργανώνεται από και την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και το ExileRoom, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC).

Στην κεντρική φωτογραφία η πρόεδρος του Women Make Movies και παραγωγός, Ντέμπρα Ζίμερμαν.