Ερευνητές του Media Forensics Hub του Πανεπιστημίου Clemson και οι δημοσιογράφοι Craig Silverman και Jeff Kao της ProPublica εντόπισαν περισσότερα από δώδεκα βίντεο που “διαψεύδουν” ανύπαρκτα ουκρανικά ψεύδη.

Στις 3 Μαρτίου, ο Daniil Bezsonov, ο οποίος αυτοσυστήνεται ως αξιωματούχος της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” της Ανατολικής Ουκρανίας, ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο που, όπως έγραφε, αποκάλυπτε “Πώς δημιουργούνται τα ουκρανικά fake news”.

Το κλιπ έδειχνε δύο αντιπαρατιθέμενα βίντεο μιας τεράστιας έκρηξης σε αστική περιοχή. Οι λεζάντες στη ρωσική γλώσσα υποστήριζαν ότι το ένα βίντεο είχε κυκλοφορήσει από Ουκρανούς προπαγανδιστές που έλεγαν ότι έδειχνε “ψευδώς” ρωσική πυραυλική επίθεση στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Όμως, όπως εξηγούσαν οι λεζάντες στο δεύτερο βίντεο, το υλικό έδειχνε στην πραγματικότητα μια φονική έκρηξη σε αποθήκη όπλων στην ίδια περιοχή το 2017. Το μήνυμα ήταν σαφές: Μην εμπιστεύεστε πλάνα από υποτιθέμενα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. Οι Ουκρανοί διαδίδουν ψέματα για το τι πραγματικά συμβαίνει και οι φιλορωσικές ομάδες τα διαψεύδουν. (Ο Bezsonov δεν απάντησε σε ερωτήσεις της ProPublica).

Στιγμιότυπα από ένα ρωσόφωνο βίντεο που ισχυρίζεται ψευδώς ότι ελέγχει την ουκρανική παραπληροφόρηση. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το βίντεο δημιουργήθηκε από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ή κυκλοφόρησε οπουδήποτε, αλλά η ετικέτα στην κορυφή λέει ότι το βίντεο είναι μια “Νέα ψευδής είδηση από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης”. Η κεντρική λεζάντα χαρακτηρίζει το υλικό ως “Το Χάρκοβο δέχεται και πάλι επίθεση από τους κατακτητές!” αποδίδοντας ψευδώς τον ισχυρισμό σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Η κάτω λεζάντα προσδιορίζει σωστά το γεγονός ως “Πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών, στην πόλη Balakliya, 2017”. (Το στιγμιότυπο τραβήχτηκε από την ProPublica)

Φαινόταν σαν ένα ακόμη παράδειγμα χρήσιμου ελέγχου των γεγονότων σε καιρό πολέμου, εκτός από ένα πρόβλημα: Υπάρχουν ελάχιστες έως μηδαμινές αποδείξεις ότι το βίντεο που ισχυρίζεται ότι η έκρηξη ήταν πυραυλική επίθεση κυκλοφόρησε ποτέ. Αντιθέτως, το ίδιο το βίντεο που διαψεύδει το γεγονός φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας πρωτότυπης και ανησυχητικής εκστρατείας που διαδίδει την παραπληροφόρηση μεταμφιέζοντας την σε έλεγχο γεγονότων.

Ερευνητές του Media Forensics Hub του Πανεπιστημίου Clemson και της ProPublica εντόπισαν περισσότερα από δώδεκα βίντεο που υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν προφανώς ανύπαρκτες ουκρανικές “ψευδείς” ειδήσεις. Τα βίντεο έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο προβολές σε φιλορωσικά κανάλια στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες likes και retweets στο Twitter. Ένα στιγμιότυπο από ένα από τα ψεύτικα βίντεο factcheck μεταδόθηκε από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, ενώ ένα άλλο διαδόθηκε από επίσημο λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης στο Twitter:

Στόχος των βίντεο είναι να προκαλέσουν μια αίσθηση αμφιβολίας στο ρωσόφωνο κοινό, καθώς συναντά πραγματικές εικόνες από κατεστραμμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα και την καταστροφή που προκαλούν οι επιθέσεις πυραύλων και πυροβολικού στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Πάτρικ Γουόρεν, αναπληρωτή καθηγητή στο Κλέμσον, ο οποίος είναι συν-επικεφαλής του Media Forensics Hub.

“Ο λόγος που είναι τόσο αποτελεσματικό είναι επειδή δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να πείσεις κάποιον ότι είναι αλήθεια. Αρκεί να κάνεις τους ανθρώπους αβέβαιους ως προς το τι πρέπει να εμπιστευτούν”, δήλωσε ο Warren, ο οποίος έχει διεξάγει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με το ρωσικό διαδικτυακό τρολάρισμα και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης.

“Κατά μία έννοια πείθουν τον θεατή ότι θα ήταν δυνατό για ένα ουκρανικό γραφείο προπαγάνδας να κάνει κάτι τέτοιο”.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου εξαπέλυσε έναν χείμαρρο ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Viral αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζονταν ότι έδειχναν βίντεο ενός Ουκρανού πιλότου μαχητικού που κατέρριψε έξι ρωσικά αεροσκάφη -το λεγόμενο “φάντασμα του Κιέβου”- στην πραγματικότητα αντλήθηκαν από ένα βιντεοπαιχνίδι. Ουκρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 13 συνοριοφύλακες που φρουρούσαν ένα νησί στη Μαύρη Θάλασσα σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις αφού εξαπέλυσαν μια προκλητική αισχρότητα, για να αναγνωρίσουν λίγες ημέρες αργότερα ότι οι στρατιώτες ήταν ζωντανοί και είχαν συλληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της, η ρωσική κυβέρνηση απεχθάνεται να παραδεχτεί τέτοια λάθη και ξεκίνησε εκστρατεία προπαγάνδας πριν καν αρχίσει η σύγκρουση. Αρνείται να χρησιμοποιήσει τη λέξη “εισβολή” για να περιγράψει τη χρήση περισσότερων από 100.000 στρατευμάτων για να εισέλθουν και να καταλάβουν έδαφος σε μια γειτονική χώρα, και συμβάλλει στη διάδοση μιας αβάσιμης θεωρίας συνωμοσίας για βιολογικά όπλα στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έβαλαν σε εφαρμογή την καταστολή των μέσων ενημέρωσης με αποκορύφωμα το νέο νόμο που απαγορεύει στα μέσα ενημέρωσης της χώρας να δημοσιεύουν οτιδήποτε αποκλίνει από την επίσημη θέση για τον πόλεμο ενώ μπλόκαραν την πρόσβαση των Ρώσων στο Facebook και το BBC, μεταξύ άλλων μέσων και πλατφορμών.

Τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο απάντησαν στην επέλαση των ψεμάτων και της παραπληροφόρησης, ελέγχοντας τα γεγονότα και διαψεύδοντας το περιεχόμενο και τους ισχυρισμούς. Τα ψεύτικα βίντεο “ελέγχου γεγονότων” αξιοποιούν αυτές τις προσπάθειες για να δώσουν στους ρωσόφωνους θεατές την ιδέα ότι οι Ουκρανοί διακινούν ευρέως και σκόπιμα ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και τις στρατιωτικές απώλειες. Η μετατροπή της διάψευσης σε παραπληροφόρηση είναι μια σχετικά νέα τακτική, η οποία δεν έχει καταγραφεί προηγουμένως κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης.

“Είναι σαν οι Ρώσοι να προσποιούνται στην πραγματικότητα ότι είναι Ουκρανοί και να διαδίδουν παραπληροφόρηση”, δήλωσε ο Warren.

Στιγμιότυπα από ένα ρωσόφωνο βίντεο που ισχυρίζεται ψευδώς ότι ελέγχει την ουκρανική παραπληροφόρηση. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το βίντεο δημιουργήθηκε από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ή κυκλοφόρησε οπουδήποτε, αλλά η ετικέτα στην κορυφή λέει ότι το βίντεο είναι “Ψεύτικα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης”. Οι λεζάντες στα αριστερά  που ανήκουν στο παραποιημένο από τους Ρώσους βίντεο χαρακτηρίζουν το υλικό ως “Ένα εμπορικό κέντρο στο Κίεβο πήρε φωτιά μετά από χτύπημα από ρωσικό πύραυλο”, αποδίδοντας ψευδώς τον ισχυρισμό σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Η λεζάντα στα δεξιά που είναι από το πραγματικό ουκρανικό βίντεο, προσδιορίζει σωστά το γεγονός ως “Φωτιά στο Pervomais’k από το 2021”. (Το στιγμιότυπο τραβήχτηκε από την ProPublica).

Τα βίντεο συνδυάζονται με την προπαγάνδα της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης για να πείσουν τους Ρώσους ότι η “ειδική επιχείρηση” στην Ουκρανία εξελίσσεται καλά και ότι οι ισχυρισμοί για πισωγυρίσματα ή αεροπορικές επιδρομές σε μη στρατιωτικές περιοχές είναι μια ουκρανική εκστρατεία παραπληροφόρησης για να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη προς τους Ρώσους.

Δεν είναι σαφές ποιος δημιουργεί τα βίντεο ή αν προέρχονται από μία μόνο πηγή ή από πολλές. Κυκλοφορούν εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, ενώ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας. Το πρώτο βίντεο που εντόπισε ο Warren ισχυριζόταν ότι μια ουκρανική σημαία αφαιρέθηκε από παλιό στρατιωτικό όχημα και αντικαταστάθηκε με ένα Ζ, ένα πλέον εμβληματικό διακριτικό που ζωγραφίστηκε στα ρωσικά οχήματα που συμμετείχαν στην εισβολή. Αλλά όταν έψαξε για παραδείγματα ανθρώπων που μοιράζονταν το παραπλανητικό υλικό με το λογότυπο Ζ, δεν βρήκε τίποτα.

“Παρακολουθούσα [εικόνες και βίντεο από τον πόλεμο] αρκετά προσεκτικά στις ροές του Telegram και δεν είχα δει ποτέ και πουθενά το βίντεο που ισχυρίζονταν ότι ήταν προπαγανδιστικό”, είπε. “Και έτσι άρχισα να ψάχνω λίγο περισσότερο”.

Ο Γουόρεν έφερε στο φως και άλλα ψεύτικα βίντεο υποτιθέμενου ελέγχου των γεγονότων. Ένα υποτίθεται ότι διέψευδε πλάνα από εκρήξεις στο Κίεβο, ενώ άλλα ισχυρίζονταν ότι αποκάλυπταν ότι οι Ουκρανοί κυκλοφορούσαν παλιά βίντεο άσχετων εκρήξεων και τα χαρακτήριζαν λανθασμένα ως πρόσφατα. Ορισμένα από τα βίντεο ισχυρίζονται ότι διαψεύδουν τις προσπάθειες των Ουκρανών να χαρακτηρίσουν ψευδώς στρατιωτικά οχήματα ως ανήκοντα στον ρωσικό στρατό.

“Είναι πολύ σαφές ότι αυτό απευθύνεται σε ρωσόφωνο κοινό. Προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει ότι όταν βλέπεις κατεστραμμένο ρωσικό στρατιωτικό υλικό, θα πρέπει να είσαι καχύποπτος γι’ αυτό”, δήλωσε ο Γουόρεν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παλαιότερα πλάνα από στρατιωτικά οχήματα και εκρήξεις έχουν κυκλοφορήσει με ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς που τα συνδέουν με την Ουκρανία. Αλλά στα βίντεο που εντοπίστηκαν από τον Γουόρεν, η υποτιθέμενη παραπληροφόρηση που δημιουργήθηκε από την Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει κυκλοφορήσει πριν από τις διαψεύσεις στη ρωσική γλώσσα.

Οι αναζητήσεις για παραδείγματα των παραπλανητικών βίντεο δεν κατέληξαν πουθενά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού. Είναι ενδεικτικό ότι κανένα από τα υποτιθέμενα βίντεο διάψευσης δεν παραθέτει ούτε ένα παράδειγμα των ουκρανικών “ψευδών ειδήσεων”  που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αλλού.

Η εξέταση των μεταδεδομένων δύο βίντεο που βρέθηκαν στο Telegram φαίνεται να δίνει μια εξήγηση για την απουσία αυτή: Όποιος δημιούργησε αυτά τα βίντεο, απλώς αντέγραψε το αρχικό υλικό για να δημιουργήσει την υποτιθέμενη ουκρανική απομίμηση.

Ένα ψηφιακό αρχείο βίντεο περιέχει ενσωματωμένα δεδομένα, τα λεγόμενα μεταδεδομένα, τα οποία υποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, πότε δημιουργήθηκε, ποιο λογισμικό επεξεργασίας χρησιμοποιήθηκε και τα ονόματα των κλιπ που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός τελικού βίντεο. Δύο ρωσόφωνα βίντεο υποτιθέμενου factchecking περιέχουν μεταδεδομένα που δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας το ίδιο αρχείο βίντεο δύο φορές – μία για να δείξουν το αρχικό υλικό και μία για να ισχυριστούν ψευδώς ότι κυκλοφόρησε ως ουκρανική παραπληροφόρηση. Όποιος δημιούργησε το βίντεο πρόσθεσε διαφορετικές λεζάντες ή οπτικά στοιχεία για να κατασκευάσει την ουκρανική εκδοχή.

“Αν αυτά τα βίντεο ήταν αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι, θα ήταν ένας συνδυασμός δύο ξεχωριστών αρχείων βίντεο, ενός “ουκρανικού ψεύτικου” και του αρχικού υλικού”, δήλωσε ο Darren Linvill, αναπληρωτής καθηγητής στο Clemson, ο οποίος ηγείται από κοινού με τον Warren του Media Forensics Hub.

“Τα μεταδεδομένα που εντοπίσαμε για ορισμένα βίντεο δείχνουν ξεκάθαρα ότι δημιουργήθηκαν με την αντιγραφή ενός ενιαίου αρχείου βίντεο και στη συνέχεια με την επεξεργασία του. Όποιος δημιούργησε το βίντεο διάψευσης δημιούργησε το ψεύτικο και το διέψευσε ταυτόχρονα”.

Το Media Forensics Hub και το ProPublica έκαναν δοκιμές για να επιβεβαιώσουν ότι ένα βίντεο που δημιουργήθηκε με τη χρήση δύο αντιγράφων του ίδιου υλικού θα προκαλέσει την εμφάνιση του ονόματος του αρχείου δύο φορές στα μεταδεδομένα του βίντεο.

Η Joan Donovan, διευθύντρια έρευνας του Κέντρου Shorenstein Center on Media, Politics and Public Policy του Χάρβαρντ, χαρακτήρισε τα βίντεο “χαμηλού βαθμού πληροφοριακό πόλεμο”.

Είπε ότι δεν χρειάζεται να διαδοθούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να είναι αποτελεσματικά, καθώς η ύπαρξή τους μπορεί να αναφερθεί από μεγάλες ρωσικές πηγές μέσων ενημέρωσης ως απόδειξη της διαδικτυακής εκστρατείας παραπληροφόρησης της Ουκρανίας.

“Λειτουργεί σε συνδυασμό με την κρατική τηλεόραση με την έννοια ότι μπορείς να βάλεις κάτι τέτοιο στο διαδίκτυο και στη συνέχεια να το επαναλάβεις στην τηλεόραση σαν να είναι ένα παράδειγμα για το τι συμβαίνει στο διαδίκτυο”, είπε.

Αυτό ακριβώς συνέβη την 1η Μαρτίου, όταν το κρατικά ελεγχόμενο Κανάλι Ένα πρόβαλε ένα στιγμιότυπο οθόνης από ένα από τα βίντεο που εντόπισε ο Γουόρεν. Η εικόνα προβλήθηκε κατά τη διάρκεια μιας πρωινής ειδησεογραφικής εκπομπής ως προειδοποίηση προς τους “άπειρους τηλεθεατές” που μπορεί να ξεγελαστούν από τις ψευδείς εικόνες των ουκρανικών δυνάμεων που καταστρέφουν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC News.

“Πλάνα συνεχίζουν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν παρά ως ψεύτικα”, ανέφερε το BBC ότι είπε ένας παρουσιαστής του Channel One στο κοινό.

Τουλάχιστον ένας λογαριασμός της ρωσικής κυβέρνησης έχει προωθήσει ένα προφανώς ψεύτικο βίντεο που “διαψεύδει” τα γεγονότα. Στις 4 Μαρτίου, η ρωσική πρεσβεία στη Γενεύη ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο με φωνή που έλεγε ότι “τα δυτικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης δημιουργούν χιλιάδες ψεύτικες ειδήσεις για τη Ρωσία κάθε μέρα”.

Το πρώτο παράδειγμα έδειχνε ένα βίντεο όπου το γράμμα “Ζ” υποτίθεται ότι τοποθετήθηκε πάνω σε ένα κατεστραμμένο στρατιωτικό όχημα.

Στιγμιότυπα από ένα ρωσόφωνο βίντεο που ισχυρίζεται ψευδώς ότι ελέγχει την ουκρανική παραπληροφόρηση. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το βίντεο δημιουργήθηκε από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ή κυκλοφόρησε οπουδήποτε, αλλά η ετικέτα στην κορυφή λέει ότι το βίντεο είναι “ουκρανικό μοντάζ”. Η κορυφαία λεζάντα χαρακτηρίζει ανακριβώς το υλικό ως “Ουκρανοί κατέλαβαν ρωσικό εξοπλισμό”. Η κάτω λεζάντα προσδιορίζει σωστά το γεγονός ως “Βίντεο ουκρανικού εξοπλισμού 2019”. (Το στιγμιότυπο τραβήχτηκε από την ProPublica).

Ένα άλλο βίντεο που κυκλοφόρησε σε ρωσικά εθνικιστικά κανάλια Telegram, όπως το @rlz_the_kraken, το οποίο έχει περισσότερους από 200.000 συνδρομητές, ισχυριζόταν ότι έδειχνε ότι ψεύτικες εκρήξεις προστέθηκαν σε πλάνα από κτίρια στο Κίεβο. Οι εκρήξεις και ο καπνός ήταν σαφώς κατασκευασμένοι και το βίντεο ισχυρίζεται ότι προστέθηκαν από Ουκρανούς.

Στιγμιότυπα από ένα ρωσόφωνο βίντεο που ισχυρίζεται ψευδώς ότι ελέγχει την ουκρανική παραπληροφόρηση. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το βίντεο δημιουργήθηκε από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ή κυκλοφόρησε οπουδήποτε, αλλά η ετικέτα στη μέση των εικόνων λέει “New Fake from Ukraine”. Η λεζάντα στην κορυφή λέει “Επείγον!” και χαρακτηρίζει ανακριβώς το υλικό ως “Το Κίεβο δέχθηκε επίθεση από τον ρωσικό στρατό!”, ενώ αποδίδει ψευδώς τον ισχυρισμό σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Η κάτω λεζάντα προσδιορίζει σωστά την εικόνα ως “Κίεβο 2017”. (Το στιγμιότυπο τραβήχτηκε από την ProPublica).

Όμως, όπως και με τα άλλα βίντεο που υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν τα ψεύτικα, η αντίστροφη αναζήτηση εικόνας δεν έφερε κανένα παράδειγμα του υποτιθέμενα παραποιημένου βίντεο που μοιράστηκε στο διαδίκτυο. Τα μεταδεδομένα που σχετίζονται με το αρχείο βίντεο υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει υποστεί επεξεργασία για την προσθήκη ήχου και άλλων εφέ με τη χρήση του Microsoft Game DVR, ενός λογισμικού που καταγράφει αποσπάσματα από βιντεοπαιχνίδια.

Τα ψεύτικα βίντεο που υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν το ουκρανικό “ψευδές” έχουν διαδοθεί κυρίως σε ρωσόφωνα κανάλια Telegram με ονόματα όπως @FAKEcemetary. Τις τελευταίες ημέρες έκαναν το άλμα σε άλλες γλώσσες και πλατφόρμες. Ένα βίντεο είναι το θέμα ενός νήματος στο Reddit, όπου οι άνθρωποι συζητούσαν για την ειλικρίνεια του υλικού. Στο Twitter, διαδίδονται από ανθρώπους που υποστηρίζουν τη Ρωσία και οι οποίοι παρουσιάζουν τα βίντεο ως παραδείγματα ουκρανικής παραπληροφόρησης.

Η Francesca Totolo, μια Ιταλίδα συγγραφέας και υποστηρικτής του νεοφασιστικού κόμματος CasaPound, ανέβασε πρόσφατα στο Twitter το βίντεο υποστηρίζοντας ότι μια ουκρανική σημαία είχε αφαιρεθεί από ένα στρατιωτικό όχημα και αντικατασταθεί με μια ρωσική Ζ. “Τώρα οι πόλεμοι διεξάγονται και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα”, δήλωσε η ίδια.

Ο Craig Silverman και ο Jeff Kao είναι δημοσιογράφοι στην ProPublica, όπου και πρωτοεμφανίστηκε αυτό το άρθρο.