Η ρωσική αστυνομία έχει ήδη καταρτίσει δεκάδες πρωτόκολλα, που βασίζονται σε δύο απλές λέξεις: «no war», όχι στον πόλεμο. Το βράδυ της 4ης Μαρτίου, την ένατη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το νομοσχέδιο που πέρασε εσπευσμένα από τη Δούμα και τέθηκε αμέσως σε ισχύ. Έτσι, στη Ρωσία εμφανίστηκαν δύο άρθρα σχετικά με τη δημόσια κριτική των δράσεων του στρατού. Η πρώτη ανάλογη τέτοια παραβίαση εντός ενός έτους θα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο και αν επαναληφθεί θα έχει ποινικές συνέπειες. Το νέο άρθρο εφαρμόστηκε ενεργά από την πρώτη ημέρα. Φαίνεται ότι οι ίδιες οι λέξεις «πόλεμος» ή «εισβολή» και οι εκκλήσεις για τον τερματισμό τους ερμηνεύονται από την αστυνομία ως απαξίωση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο Κρασνογιάρσκ ένας ακτιβιστής τιμωρήθηκε με πρόστιμο επειδή έγραψε «όχι στον πόλεμο» στο χιόνι πάνω στο μνημείο του Λένιν, ένας κάτοικος του Κεμέροβο τιμωρήθηκε με πρόστιμο 60 χιλιάδων ρουβλίων για ένα βίντεο που καλούσε σε «συμμετοχή σε μη συντονισμένη δράση κατά του ρωσικού στρατού στο εξωτερικό» και στην Κοστρόμα ο ιερέας Ιωάννης Μπούρντιν τιμωρήθηκε με πρόστιμο για αντιπολεμικό κήρυγμα.

Σύμφωνα με το Network Freedom Project, από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος, η αστυνομία έχει συντάξει τέτοιες εκθέσεις για τουλάχιστον 144 άτομα.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Πηγή άρθρου