Στις 24 Οκτωβρίου 2016, ένα ηχητικό ντοκουμέντο “ανέβηκε” στο Facebook με τον σκηνοθέτη   Michael Moore να εξηγεί γιατί θα ψηφίσει υπέρ του ντόναλντ Τραμπ. Η ανάρτηση έγινε από τον ακροδεξιό Milo Yiannopoulos. Ο Μάικλ Μουρ φαίνεται να λέει:

“Ξέρω πολλούς ανθρώπους στο Μίτσιγκαν που σχεδιάζουν να ψηφίσουν Trump αν και δεν συμφωνούν απαραίτητα μαζί του. Δεν είναι ρατσιστές ή redneck, στην πραγματικότητα είναι αρκετά αξιοπρεπείς άνθρωποι και έτσι, αφού μίλησα με αρκετούς απ’ αυτούς, ήθελα να γράψω αυτό.

Ο Donald Trump ήρθε στο Ντιτρόιτ, στάθηκε μπροστά από στελέχη της Ford Motor και είπε “αν κλείσετε αυτά τα εργοστάσια, όπως σχεδιάζετε να κάνετε και να τα πάτε, θα βάλω ένα επιπλέον 35% σε αυτά τα αυτοκίνητα όταν τα στείλετε πίσω και κανείς δεν πρόκειται να τα αγοράσει”. Ήταν πράγματι καταπληκτικό! Κανένας πολιτικός, δημοκρατικός ή ρεπουμπλικάνος, δε είχε πει ποτέ κάτι τέτοιο σε αυτά τις στελέχη. Ο,τι είπε ο Τραμπ ακούστηκε σαν μουσική στα αυτιά των ανθρώπων στο Μίτσιγκαν και το Οχάιο και την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν – τις πολιτείες«Brexit».

Ζείτε εδώ στο Οχάιο, ξέρετε για τι μιλάω. Είτε ο Trump το εννοούσε αυτό που είπε είτε όχι, είναι κάπως άσχετο. Επειδή λέει τα πράγματα σε ανθρώπους πληγωμένους, και γι ‘αυτό κάθε ανώνυμος, ξεχασμένος χωρίς δουλειά που ονειρευόταν να είναι μέρος αυτού που ονομάστηκε η μεσαία τάξη, αγαπά τον Trump. Αυτός είναι ο άνθρωπος-βόμβα μολότοφ που περίμεναν. Το ανθρώπινο χέρι που μπορεί να τη ρίξει νόμιμα μέσα στο σύστημα που έκλεψε τη ζωή τους. Και στις 8 Νοεμβρίου, παρόλο που έχασαν τις δουλειές τους, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη αποκλειστεί από την τράπεζα, παρόλο που έχουν χάσει ουσιαστικά τα πάντα, θα ψηφίσουν. Διότι έχασαν τα πάντα εκτός από ένα πράγμα – το μόνο πράγμα που δεν τους κοστίζει ούτε ένα λεπτό και είναι εγγυημένο από το αμερικανικό σύνταγμα: το δικαίωμα του εκλέγειν.

Μπορεί να είναι αδέκαροι, άστεγοι, αλλά δεν πειράζει, γιατί ισοφαρίζουν εκείνη την ημέρα – ένας εκατομμυριούχος έχει τον ίδιο αριθμό ψήφων με το πρόσωπο χωρίς δουλειά: μία. Και υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από την πρώην μεσαία τάξη από ό, όσους υπάρχουν στην τάξη των εκατομμυριούχων. Έτσι, στις 8 Νοεμβρίου, οι στερημένοι θα περπατήσουν μέσα στο θάλαμο ψηφοφορίας, θα κλείσουν την κουρτίνα, θα πάρουν μαρκαδόρο ή θα ακουμπήσουν την οθόνη αφής και θα βάλουν ένα μεγάλο γαμημένο Χ στο κουτί με το όνομα του ανθρώπου που έχει απειλήσει ότι θα ανατρέψει το ίδιο το σύστημα που έχει καταστρέψει τις ζωές τους: Donald Trump J.

Βλέπουν ότι οι ελίτ που κατέστρεψαν τη ζωή τους μισούν τον Trump. Οι εταιρείες της Αμερικής μισούν τον Trump. Η Wall Street μισεί τον Trump. Οι πολιτικοί καριέρας μισούν τον Trump. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μισούν τον Trump. Αφού τον αγάπησαν και τον δημιούργησαν, τώρα τον μισούν. Σας ευχαριστώ ΜΜΕ: ο εχθρός του εχθρού μου είναι αυτός που θα ψηφίσω στις 8 Νοεμβρίου.

Ναι, στις 8 Νοεμβρίου, εσύ Joe Blow, Steve Blow, Bob Blow, Μπίλι Blow, μπορείτε να πάτε και να ανατινάξετε ολόκληρο το καταραμένο το σύστημα επειδή είναι δικαίωμά σας. Η εκλογή του Τραμπ θα είναι το μεγαλύτερο γαμήσι που έχετε καταγράψει ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία και θα νιώθετε καλά”.

Με αυτό το κομμάτι που ήταν η κύρια ανάρτηση πολλοί θεώρησαν ότι ο Moore υποστηρίζει την υποψηφιότητά του Donald Trump, αλλά αυτό δεν ισχύει. Ο ήχος και η μεταγραφή που αναφέρεται παραπάνω ελήφθησαν από το νέο ντοκιμαντέρ του Μουρ “TrumpLand”, το οποίο δείχνει τον Moore να εκθέτει μερικούς από τους λόγους για τους οποίους οι Αμερικανοί, ιδιαίτερα εκείνοι που κατοικούν στις μεσοδυτικές πολιτείες, ίσως να έχουν την τάση να ψηφίσουν Donald Trump. Ωστόσο, ο ήχος είναι ατελής και έχει απογυμνωθεί από ένα σημαντικό τμήμα που αλλάζει τόσο το ύφος όσο και το νόημα της ομιλίας του Moore.

Λίγο μετά την επεξεργασμένη έκδοση της ομιλίας του Moore που έγινε viral, ο ντοκιμαντερίστας ανέβασε την πλήρη κόπια στο YouTube όπου ακούγεται τί πραγματικά λέει:

“Ψηφίζοντας Τραμπ θα νοιώσετε καλά για μια ημέρα. Ίσως μια εβδομάδα. Ενδεχομένως για ένα μήνα. Και μετά; Όπως και οι Βρετανοί, οι οποίοι ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα, ψηφίζοντας να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Μόνο που γρήγορα κατάλαβαν ότι αν ψηφίσουν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη πραγματικά πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Και περισσότεροι από 4 εκατομμύρια αυτών που ψήφισαν υπέρ του Brexit υπέγραψαν ένα ψήφισμα προκειμένου να επαναληφθεί το δημοψήφισμα. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Και τώρα το μετανιώνουν. Διότι χρησιμοποίησαν την ψήφο ως εργαλείο θυμού. Και τώρα την πάτησαν. Οπως και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Όλοι οι, δικαίως, θυμωμένοι άνθρωποι από το Οχάιο, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και Γουισκόνσιν θα καταλάβουν μετά από λίγο καιρό ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό γι΄αυτούς αλλά θα είναι πια αργά για να κάνουν ο,τιδήποτε.

Αλλά εγώ το καταλαβαίνω. Θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα. Είχατε τη δίκαιη οργή. Και δικαιολογημένη οργή. Λοιπόν, μήνυμα εστάλη.

Καληνύχτα Αμερική. Μόλις εξέλεξες τον τελευταίο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Ο Μάικλ Μουρ σίγουρα δεν ενέκρινε και δεν θα ενέκρινε ποτέ τον Donald Trump. Στην πραγματικότητα, λίγες μέρες πριν από γίνει viral το απόσπασμα ο Μουρ είχε δηλώσει ότι η ψήφος για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο είναι ένα είδος νόμιμης τρομοκρατίας.

πηγή κειμένου

πηγή κεντρικής φωτό/photo credits