Η εφημερίδα Sözcü, της Τουρκικής αντιπολίτευσης, κυκλοφόρησε στις 19 Μαΐου μια έκδοση κενή περιεχομένου ως διαμαρτυρία για τη σύλληψη δύο δημοσιογράφων της, υπό τον τίτλο «Ειδική Εκδοση για την ελευθερία του Τύπου στις 19 Μαΐου». Η αστυνομία συνέλαβε στο σπίτι του στη Σμύρνη το δημοσιογράφο Γκόμεν Ουλού, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan. Ο Ulu είχε γράψει ότι ο Ερντογάν βρισκόταν σε διακοπές στην πόλη του Marmaris (Μαρμαρά) κατά τη στιγμή του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016. Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν ότι «είναι ύποπτος εγκληματικής πράξης για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης χωρίς να είναι μέλος της» επειδή, δημοσιεύοντας την είδηση, αποκάλυψε τον τόπο παραμονής του Ερντογάν στους οπαδούς του Γκιουλέν. Η Mediha Olgun, η οποία είναι η υπεύθυνη προς το νόμο για οτιδήποτε δημοσιεύεται στο site της εφημερίδας, συνελήφθη επίσης. Και οι δύο δημοσιογράφοι βρίσκονται υπό κράτηση και περιμένουν την παραπομπή τους. Η εφημερίδα διάκειται θετικά προς την κοσμική, εθνικιστική πολιτική του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.

Στη φωτογραφία Mediha Olgun και ο Ulu

Στο παρελθόν έχει επικρίνει έντονα τον Γκιουλέν, τους οπαδούς και πρώην συμμάχους του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ο εισαγγελέας που άσκησε τη δίωξη εναντίον των δημοσιογράφων είχε προαχθεί από τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, κάνοντας χρήση των νέων εξουσιών που του παρέχουν οι τελευταίες αλλαγές του Συντάγματος, διόρισε τέσσερα νέα μέλη στο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK), το οποίο είναι υπεύθυνο για την προώθηση και τον περιορισμό των μελών της δικαστικής εξουσίας, δημοσίευσε μεταξύ άλλων η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet. Ο Mehmet Akif Ekinci ο εισαγγελέας που είχε απαγγείλει το κατηγορητήριο εναντίον της “Cumhuriyet” τον Απρίλιο, ήταν μεταξύ των τεσσάρων νεοδιορισμένων στο δικαστικό σώμα, ανέφερε η εφημερίδα. Στο κατηγορητήριο, ο Ekinci υποστήριξε ότι οι αλλαγές στην πολιτική της εφημερίδας αποτελούσαν προπαγάνδα ή βοήθεια στην τρομοκρατική οργάνωση.

πηγή φωτό

Οι αρχές της φυλακής Silivri της Κωνσταντινούπολης αρνήθηκαν στον φυλακισμένο δημοσιογράφο Ahmet Şık  την πρόσβαση στο βιβλίο του «Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda» -Περπατήσαμε παράλληλα σε αυτούς τους δρόμους» όταν το ζήτησε για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, ανέφερε η εφημερίδα Birgün στις 20 Μαΐου. Το βιβλίο αφορά την περίοδο κατά την οποία το AKP και οι οπαδοί του Gülen ήταν σιωπηλοί σύμμαχοι ενάντια στην επιρροή των στρατιωτικών και των υπηρεσιών ασφαλείας στην τουρκική πολιτική πριν το AKP χαρακτηρίσει το δίκτυο των Γκιουλενιστών τρομοκρατική οργάνωση και “παράλληλο κράτος”. Η Birgün ανέφερε ότι ο δικηγόρος του Şık έφερε στον πελάτη του αντίγραφο του βιβλίου στη φυλακή πριν από τρεις εβδομάδες, έτσι ώστε ο δημοσιογράφος να μπορεί να το χρησιμοποιήσει, αλλά ότι οι φύλακες δεν επέτρεψαν να το πάρει.

πηγή κειμένου