Στον δημοσιογράφο της «Νόβιαγια Γκαζέτα» Αλί Φερούζ (πραγματικό το όνομα είναι Χουντομπέρντι Νουρμάτοφ) απονεμήθηκε φέτος το βραβείο «Σάχαροφ». Ο Αλί Φερούζ εδώ και μήνες κρατείται στο ειδικό σωφρονιστικό κατάστημα για αλλοδαπούς στη Ρωσία, περιμένοντας την έκδοσή του στο Ουζμπεκιστάν, μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι αρχές της χώρα του.Οι διώξεις κατά του δημοσιογράφου ξεκίνησαν μετά την άρνησή του να γίνει πληροφοριοδότης των μυστικών υπηρεσιών του Ουζμπεκιστάν.

Φέτος, υποψήφιοι για το βραβείο «Η δημοσιογραφία ως πράξη» ήταν η διευθύντρια ενημέρωσης του Ράδιο Ελευθερίας Σβετλάνα Πάβλοβα, ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης Ντμίτρι Τράβιν, ο πρώην γενικός διευθυντής ενημέρωσης του τηλεοπτικού σταθμού «Ντόζντ» (Βροχή) Μιχαήλ Ζιγκάρ.

Το βραβείο θεσπίστηκε το 2001 από τον ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πετρό Βινς, ο οποίος γεννήθηκε στο Κίεβο και ζει στις ΗΠΑ. Φέτος, πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Γκάρι Κασπάροφ. Ο Αλί Φερούζ έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ κατηγορείται από τις ρωσικές αρχές για παραβίαση των νόμων περί παράνομης εισόδου στη χώρα και παραμονής σε αυτή. Τον περασμένο Αύγουστο δικαστήριο της Μόσχας διέταξε την απέλασή του, ωστόσο αυτή αναβλήθηκε με παρέμβαση του Ε.Δ.Α.Δ.