Και τι δεν «υποσχέθηκε» ο Τραμπ στον προεκλογικό του αγώνα! Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες υποσχέσεις του μεγιστάνα του Real Estate που από τις 20 Ιανουαρίου του 2017 θα κρατάει στα χέρια του τις τύχες των Αμερικανών. Και όχι μόνο αυτών.

  1. Θα οδηγήσει τη Χίλαρι Κλίντον στη δικαιοσύνη;

Ούτε μία ούτε δύο φορές, ο Τραμπ είχε πει δημοσίως ότι η Χίλαρι θα έπρεπε να βρίσκεται στη φυλακή, κυρίως απαντώντας στις ιαχές του πλήθους “Lock her up” (κλείστην στη φυλακή), κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεών του. Και δεν είχε χάσει την ευκαιρία να εξηγήσει ότι θα αναθέσει την υπόθεση σε ειδικό κατήγορο ο οποίος θα «ερευνήσει τα εγκλήματα της Χίλαρι».0720lockherupsloganhillaryclinton02

Στο νικητήριο λόγο του, ωστόσο, δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο της Κλίντον τονίζοντας ότι «της χρωστάμε ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα»,  ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη «φυλάκιση» της ανθυποψηφίου του, είπε «ότι όλα αυτά θα τα δούμε στην κατάλληλη ώρα». Βρέθηκε μάλιστα και δημοσιογράφος ο οποίος απηύθυνε ερώτημα στο Λευκό Οίκο, αν ο απερχόμενος Ομπάμα σκοπεύει να απονείμει προληπτική χάρη στην Κλίντον για το ζήτημα αυτό. Απάντηση δεν πήρε!

  1. Θα αποσυρθεί από τις επιχειρήσεις του;

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι, αν κέρδιζε τις εκλογές, θα μεταβίβαζε τις επιχειρήσεις του στα παιδιά του. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια νομική υποχρέωση ή κάποιος νόμος που να ορίζει κάτι τέτοιο, πέραν των κανόνων περί σύγκρουσης συμφερόντων που έχουν εφαρμογή σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη. «Αν εκλεγώ δεν θα ενδιαφέρομαι τόσο πολύ για τις επιχειρήσεις μου» είχε πει ο Τραμπ κατά τη διάρκεια των debate. Εξάλλου είναι «ψίχουλα», τόνισε.trump_organization

Σε κάθε περίπτωση ο Τραμπ δεν έχει ρίξει πολύ φως στους τρόπους με τους οποίους θα φροντίσει ο Trump Organization να μην ωφεληθεί από τις πολιτικές που θα εφαρμόσει, ακόμα και για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει, με δεδομένο το τεράστιο δίκτυο συμφερόντων που διαθέτει στο εξωτερικό.

  1. Θα καταργήσει τη συμφωνία με το Ιράν;

Η αλήθεια είναι ότι η Τεχεράνη έχει αρκετούς λόγους να νιώθει νευρικότητα με την εκλογή του Τραμπ. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αρκετά πιο επιεικής απέναντι στο Ιράν σε σχέση  με τους υπόλοιπους ρεπουμπλικανούς υποψηφίους πριν πάρει το χρίσμα. Είχε τονίσει όμως ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία. Όταν όμως μίλησε ενώπιον της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων, είχε πει ότι «η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητά μου είναι να διαλύσω αυτή την καταστροφική συμφωνία».

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Javad Zarif, έσπευσε ήδη από την πρώτη μέρα εκλογής του Τραμπ, να καλέσει τις ΗΠΑ να στηρίξουν τη συμφωνία.

3952425876_466d063e82_z

Ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει μια μεταφορά για να εξηγήσει το σκεπτικό του, βγαλμένο από τον κόσμο του real estate: «είμαι πολύ καλός στο να μπορώ να εντοπίσω σε ένα συμβόλαιο όρους που μπορεί να μην είναι καλοί αλλά και πάλι να μπορώ να δυσκολέψω το συνομιλητή μου».

  1. Τι θα γίνει με τον προεδρικό μισθό;

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα απαρνηθεί το μισθό του Προέδρου, ο οποίος, ανέρχεται στις 400.000 δολάρια. Το Σεπτέμβριο του 2015 είχε δηλώσει ότι δεν θα «πάρει ούτε ένα δολάριο» στην περίπτωση που βρεθεί στο Οβάλ Γραφείο. Τι να τα κάνει εξάλλου, όταν η περιουσία του, λέγεται, χωρίς ισχυρές αποδείξεις όμως, ότι υπερβαίνει τα 10 δισ. δολάρια; Η δουλειά του Προέδρου βέβαια, εκτός από το μισθό, κοστίζει και μερικά ακόμα εκατομμύρια στο αμερικανικό δημόσιο καθώς χαίρει κάποιων προνομίων και διευκολύνσεων, από το Air Force One, τα ταξιδιωτικά έξοδα, τα καθημερινά έξοδα αλλά και την προεδρική εξοχική κατοικία στο Camp David.

  1. Θα χτίσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό;

Ήταν η προεκλογική υπόσχεση σήμα κατατεθέν του προεκλογικού αγώνα του Τραμπ. Ένα τείχος 3.218 χιλιομέτρων στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, για το οποίο, μάλιστα, θα πληρώσει το ίδιο το Μεξικό, όπως έχει πει ο Τραμπ. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο ο Τραμπ να κάνει πίσω στην πιο εμβληματική προεκλογική δέσμευσή του, ακόμα και αν αυτό έχει ένα αρχικό κόστος 5.1 δισ. δολαρίων και ένα ανυπολόγιστο κόστος συντήρησης. Το Μεξικό έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να πληρώσει για το τείχος αυτό, ενώ ο Τραμπ θεωρεί ότι θα καταφέρει να φέρει τους Μεξικάνους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού παρέμβει στα χιλιάδες εμβάσματα που φεύγουν από τις ΗΠΑ προς το Μεξικό!

8003324498_f55c2343d6_b

  1. Θα άρει τις κυρώσεις στη Ρωσία;

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του στο δίκτυο ABC και τον George Stephanopoulos, τον Ιούλιο του 2016, ο Τραμπ είχε αμφισβητήσει την άποψη ότι «ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, και αυτή είναι μια επιθετική κίνηση που θέτει τη Ρωσία εκτός διεθνούς δικαίου». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τον ίδιο μήνα, είχε ερωτηθεί αν επρόκειτο να άρει τις διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, μετά τα γεγονότα στην Κριμαία. Η απάντησή του ήταν: ”Θα το δούμε αυτό, θα το δούμε αυτό, θα το δούμε αυτό. Ναι, θα το δούμε”. Την ημέρα της εκλογής του Τραμπ τα ρωσικά μέσα μετέδωσαν ότι οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ θα άρουν τις κυρώσεις. Όσο και αν αγαπήσει ο Τραμπ τον Πούτιν δεν έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια μονομερώς, καθώς μόνο το Κογκρέσο έχει τέτοια δικαιοδοσία.

  1. Σε ποιους θα απαγορέψει την είσοδο στις ΗΠΑ;

Μετά την επίθεση του Δεκεμβρίου ’15, στο San Bernardino, στην Καλιφόρνια, ο Τραμπ είχε προαναγγείλει, το «απόλυτο κλείσιμο των αμερικανικών συνόρων στους μουσουλμάνους, μέχρι να καταλάβουμε τι συμβαίνει». Δέχτηκε τρομερή κριτική τότε, που τον ανάγκασε να ανασκευάσει την πρόταση και να την βαφτίσει «απλώς μια ιδέα». Στη δε προεκλογική του εκστρατεία, τροποποίησε αυτή την «απλώς μια ιδέα»:  να εφαρμοστεί σε όσους μπαίνουν στις ΗΠΑ προερχόμενοι από χώρες με σοβαρά προβλήματα τρομοκρατίας. Ο ίδιος ποτέ δεν αποκήρυξε την απαγόρευση στους Μουσουλμάνους, μιλούσε, όμως, για «εξονυχιστικό έλεγχο» των εισερχόμενων.  Ο Mike Pence, o αντιπρόεδρος του Τραμπ, είχε πει ένα μήνα πριν τις εκλογές ότι όλη αυτή η θεωρία του Τραμπ δεν αποτελούσε πλέον μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας. Η ίδια η εκστρατεία πάντως ποτέ δεν το αποσαφήνισε.


picsart_11-11-02-06-39


  1. Πόσους μετανάστες χωρίς χαρτιά θα απελάσει;

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Τραμπ είχε πει σε μια ομιλία του ότι, από την πρώτη μέρα της προεδρίας του θα άρχιζαν οι απομακρύνσεις μεταναστών με καράβια. Υπολόγιζε δε έναν αριθμό της τάξεως των 2 εκατομμυρίων “criminal aliens”, όπως χαρακτηριστικά διατύπωσε. Κανείς ποτέ δεν κατάλαβε γιατί μίλησε για 2 εκ. ανθρώπους, τη στιγμή, μάλιστα, που οι «παράνομοι μετανάστες» στις ΗΠΑ ξεπερνούν τα 6.5 εκ.  Ούτε απάντησε ποτέ στο πως θα βρει τα χρήματα για να αντέξει την εκτόξευση του κόστους των συνοριακών ελέγχων. Λεπτομέρειες!

  1. Θα μείνει στο Λευκό Οίκο;

archio-lipsis

Κεφαλαιώδους σημασίας ερώτηση; Κι όμως! Τον Ιούνιο του 2015 είχε δηλώσει ότι σπάνια θα άφηνε το Οβάλ Γραφείο γιατί θα είχε τρομερά πολλή δουλειά να κάνει. «Δεν θα είμαι ο Πρόεδρος που θα πηγαίνει διακοπές ή θα ξεκουράζεται». Η αλήθεια είναι ότι μια πιθανή μετακόμιση του Τραμπ στον αριθμό 1600 της Λεωφόρου Pennsylvania, δηλαδή στο Λευκό Οίκο των έξι ορόφων, των 132 δωματίων και των 35 μπάνιων, δεν αποτελεί αναβάθμιση για έναν άνθρωπο που έχει τον προσωπικό του ουρανοξύστη. Η αλήθεια είναι ακόμα ότι και ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έδειξε ποτέ κάποια ιδιαίτερη αδυναμία στην προεδρική κατοικία, από την οποία, συνεχώς αναζητούσε αφορμές να φεύγει. Ειδικά για τον Ομπάμα ωστόσο, αυτό που λεγόταν ότι τον έκανε να ασφυκτιά δεν ήταν το κτήριο, αλλά τα πιεστικά μέτρα ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ κα 8 χρόνια που προεδρεύει στις ΗΠΑ, δεν έχει οδηγήσει αυτοκίνητο! «Σκέφτεστε να ανακαινίσετε τον Λευκό Οίκο;» είχε ρωτήσει τον Τραμπ το περιοδικό People: ίσως λίγο να βάλουμε ένα χεράκι. Αλλά ο Λευκός Οίκος είναι ένα ειδικό μέρος που δεν θέλει και πολλά αγγίγματα», είχε απαντήσει ο, από 20 Ιανουαρίου 2017, νέος κάτοικός του.

Πηγή Κεντρικής Φωτό

Πηγή άρθρου