Η παραπληροφόρηση θεωρείται σημαντικό πρόβλημα ανάλογο της βίας και της τρομοκρατίας. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουνίου 2019 από το “Ινστιτούτο Δημοσίων Σχέσεων για την Παραπληροφόρηση στην Κοινωνία” αποκαλύπτει επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς αντιμετωπίζουν, σκόπιμα διαδεδομένες, παραπλανητικές ή προκατειλημμένες πληροφορίες τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Το 63% των Αμερικανών θεωρεί ότι η παραπληροφόρηση – σκοπίμως προκατειλημμένη και παραπλανητική πληροφόρηση – αποτελεί «σημαντικό» πρόβλημα στην κοινωνία, ανάλογη της ένοπλης βίας (63%) και της τρομοκρατίας (66%).

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 2.200 ενηλίκων προκειμένου να προσδιοριστεί ο επιπολασμός της παραπληροφόρησης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την παραπληροφόρηση, το επίπεδο εμπιστοσύνης σε διαφορετικές πηγές πληροφόρησης και τους υπεύθυνους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. “Μια εκπληκτική διαπίστωση ήταν το γεγονός  τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί αξιολόγησαν την παραπληροφόρηση ως σημαντικό πρόβλημα”, δήλωσε η Δρ Tina McCorkindale, APR, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Δημοσίων Σχέσεων. “Δυστυχώς, μόνο λίγες οργανώσεις που δεν δραστηριοποιούνται στο χώρο του Media Literacy  ή/και ασχολούνται με τις ειδήσεις για τα ΜΜΕ αφιερώνουν πόρους για να βοηθήσουν στην επίλυση, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους αντιληπτούς ενόχους που ευθύνονται για τη διάδοση της παραπληροφόρησης”.

Περισσότεροι από τους μισούς (51%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν παραπληροφόρηση τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ενώ το 78% δήλωσαν ότι το βλέπουν μία φορά την εβδομάδα. Τέσσερις στους πέντε ενήλικες (80%) δήλωσαν ότι είναι σίγουροι για την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν ψευδή νέα και πληροφορίες. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (47%) δήλωσαν ότι “συχνά” ή “πάντοτε” πηγαίνουν σε άλλες πηγές για να δουν αν τα νέα και οι πληροφορίες είναι ακριβείς.

Πιο αξιόπιστες πηγές

Όσον αφορά την αξιοπιστία των πηγών, η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι θεωρούνται ως πιο αξιόπιστες πηγές πληροφοριών: οικογένεια (74%), άνθρωποι σαν εμένα (72%) και φίλοι (70%). Από τις πηγές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι τοπικές εφημερίδες (62%) και τα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά νέα (62%) συνέβαλαν  στην αντίληψη της αξιοπιστίας και της ικανότητας παροχής ακριβών ειδήσεων και πληροφοριών. Μεταξύ των εφημερίδων, το USA Today (47%) θεωρήθηκε πιο συχνά ως αξιόπιστη πηγή, ακολουθούμενη από τις εφημερίδες The New York Times (46%), The Wall Street Journal (44%) και The Washington Post (42%).

“Η πτώση των τοπικών εφημερίδων και οι περικοπές στη δημοσιογραφία δημιούργησαν« ερήμους ειδήσεων/news deserts », δήλωσε ο Steve Cody, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Peppercomm και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου IPR.

“Σύμφωνα με την Dr. Penelope Abernathy στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στο Chapel Hill 171 κομητείες δεν έχουν τοπική εφημερίδα και οι μισές από όλες τις κομητείες έχουν μόνο εβδομαδιαία εφημερίδα. Ως μία από τις πιο αξιόπιστες πηγές πληροφοριών, η έλλειψη επαρκούς τοπικής κάλυψης είναι προβληματική. ”

Πολιτικές διαφορές σε αξιόπιστες πηγές

Οι πολιτικές διαφορές παίζουν επίσης ρόλο στην εκτίμηση αξιοπιστίας των πηγών. Οι δημοκράτες εμπιστεύονται περισσότερο τις παραδοσιακές πηγές των μέσων ενημέρωσης σε σχέση με τους Ρεπουμπλικάνους, επιδεικνύοντας ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πολιτικών κομμάτων. Σε σύγκριση με τους Ρεπουμπλικανούς, οι Δημοκράτες φαίνεται να εμπιστεύονται τους New York Times (+38 ποσοστιαίες μονάδες), την Washington Post (+ 38 ποσοστιαίες μονάδες) και το MSNBC (+36 ποσοστιαίες μονάδες). Η εξαίρεση είναι το τηλεοπτικό Fox News, το οποίο οι Ρεπουμπλικανοί τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο απ’ ό,τι οι Δημοκρατικοί (+32 ποσοστιαίες μονάδες).

Ευθύνες για τη διάδοση της παραπληροφόρησης     

Το 40% των ερωτηθέντων έκρινε ότι ο πρόεδρος Trump είναι “πολύ υπεύθυνος” για τη διάδοση της παραπληροφόρησης (40%), μαζί με τους ψεύτικους λογαριασμούς (55%) και τους πολιτικούς γενικά (45%). Ωστόσο, υπήρξαν διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων. Σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικανοί (45%) δήλωσαν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ  ήταν τουλάχιστον “κάπως” υπεύθυνος, σε σύγκριση με το 72% των Δημοκρατικών. Για τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, το 64% των ερωτηθέντων είπε ότι το Facebook ήταν “κάπως” υπεύθυνο για τη διάδοση της παραπληροφόρησης ενώ περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν επίσης το Twitter (55%).

Ευθύνες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Μεταξύ των ομάδων και των ατόμων που προσπαθούν να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση στις ειδήσεις, οι Αμερικανοί δίνουν την μεγαλύτερη πίστωση σε “ανθρώπους σαν εμένα” (55%), στο Ανώτατο Δικαστήριο (51%) και σε ιστοσελίδες ελέγχου πραγματικών περιστατικών (49%). Άλλες ομάδες και άτομα που θεωρούνται ότι κάνουν τουλάχιστον “κάπως καλές προσπάθειές ”  είναι οι τοπικές εφημερίδες (48%), οι τηλεοπτικοί σταθμοί (48%) και οι ραδιοφωνικές ειδήσεις (46%). Οι χαμηλότερες βαθμολογίες για τις προσπάθειές τους ως προς την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στα ΜΜΕ απευθύνονται σε Διευθύνοντες Συμβούλους (23%) και σε διασημότητες (23%).

Υπήρχαν κενά μεταξύ των απαντήσεων για το ποιός θεωρείται ότι πρέπει να καταπολεμά την παραπληροφόρηση, πως και πόσο καλά την αντιμετωπίζει. Το 72% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Trump θα πρέπει να είναι πιο υπεύθυνος για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, αλλά μόνο το 36% λέει ότι κάνει τουλάχιστον “κάπως” καλές προσπάθειες για την καταπολέμησή της. Παρόμοια κενά βρέθηκαν και στις απαντήσεις για την κυβέρνηση (72% έναντι 33%) και το Κογκρέσο (67% έναντι 29%). Ως προς τον ρόλο των δημοσιογράφων το χάσμα ήταν μικρότερο, καθώς το 64% δήλωσε ότι πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, αλλά το 44% δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι βοηθούν στην καταπολέμησή του.

“Συνολικά, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι κάθε άτομο ή ομάδα είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης”, δήλωσε ο McCorkindale. Τουλάχιστον το 1/3 θεωρούσε κάθε πηγή στην οποία αναφερόμασταν ως “πολύ υπεύθυνη για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης”, συμπεριλαμβανομένων των “ανθρώπων σαν εμένα” και “των “ανθρώπων όχι σαν εμένα”.

Μεθοδολογία: Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 19-24 Μαρτίου 2019 από το Morning Consult με εθνικό δείγμα 2.200 ενηλίκων. Οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν στο διαδίκτυο και τα δεδομένα σταθμίστηκαν για να προσεγγίσουν ένα δείγμα-στόχο ενηλίκων με βάση την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το φύλο, τη φυλή και την περιοχή. Τα αποτελέσματα της πλήρους έρευνας έχουν ένα περιθώριο σφάλματος +/- 2%.

Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

πηγή κεντρικής φωτογραφίας