Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτή την αγωγή του Νικολάι Σεμένα, δημοσιογράφου από την Κριμαία, καθώς και του συνηγόρου του, ακτιβιστή της διεθνούς οργάνωσης “Αγορά” Αλεξάντρ Ποπκόφ, ενάντια στην απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου της Συμφερούπολης, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε δυόμιση χρόνια φυλάκισης με παράλληλη απαγόρευση άσκησης οποιασδήποτε πολιτικής δημόσιας δραστηριότητας.

“Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε μία δίκαιη, σε αντίθεση με τη ρωσική, δίκη. Θεωρούμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις απόδειξης για παραβίαση των άρθρων 10, 6 και 8 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, δηλαδή για παραβίαση της προσωπικής ζωής με υποκλοπές και κατ’ οίκον έρευνες, μη δίκαιη δίκη, από την στιγμή που οι δικαστές θεώρησαν επαρκή τα συμπεράσματα των στελεχών της FSB και απέρριψε τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων της υπεράσπισης. Το κυριότερο όμως είναι η παραβίαση της ελευθερίας του λόγου, από την στιγμή που ο δημοσιογράφος εγκαλείται για την δουλειά του, για τα άρθρα του”, ανέφερε ο Σεμένα σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα “Νόβαγια Γκαζέτα”.

Ο δημοσιογράφος Νικολάι Σεμένα, είναι συνεργάτης του Ράδιο Ελευθερία και του πόρταλ Krim.Realii ο οποίος κατηγορήθηκε για τις δημόσιες δηλώσεις του, οι οποίες κατά τους κατηγόρους του στόχευαν στην υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 δικαστήριο της Συμφερούπολης καταδίκασε τον Σεμένα σε δυόμιση χρόνια με τριετή αναστολή και απαγόρευση κάθε δημόσιας δραστηριότητας για τρία χρόνια.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιά, ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο Άρειος Πάγος της Κριμαίας, μείωσε την ποινή του Σεμένα ως προς την απαγόρευση δημόσιας δραστηριότητάς του από τρία χρόνια σε δύο.

Ο Νικολάι Σεμένα ισχυρίζεται πως τιμωρήθηκε για τις απόψεις του και πως αυτό έχει σχέση με παραβίαση των αρχών της ελευθερίας του λόγου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές διεθνείς οργανώσεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν τοποθετηθεί υπέρ του δημοσιογράφου.

πηγή φωτό