Η εσθονική Delfi απέκτησε ένα σωρό έγγραφα – τα πιο πρόσφατα χρονολογούνται από τον περασμένο Δεκέμβριο – που διέρρευσαν από την προεδρική διοίκηση του Πούτιν και τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς πώς το Κρεμλίνο εργάζεται για να εξασφαλίσει τη νίκη του Πούτιν. Τα έγγραφα αυτά μοιράστηκαν για κοινή έρευνα με τις VSquare και Frontstory.pl (Πολωνία), Expressen (Σουηδία), Meduza και iStories (ανεξάρτητα ρωσικά πρακτορεία), Paper Trail Media, Der Spiegel και ZDF (Γερμανία), Der Standard (Αυστρία) και εκδόσεις Tamedia (Ελβετία).

Τα έγγραφα που διέρρευσαν πρόσφατα από το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλύπτουν λεπτομερώς πώς το Κρεμλίνο εργάζεται για να εξασφαλίσει την εκλογική νίκη του Πούτιν, δημιουργώντας ένα πανρωσικό δίκτυο προπαγάνδας,  ένα μηχανισμό λογοκρισίας στο διαδίκτυο για τους σκοπούς του πληροφοριακού πολέμου ενσωματώνοντας παράλληλα τα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία.

Δίνουν μια λεπτομερή εικόνα για το πώς το Κρεμλίνο στήνει μια παράσταση πολλών δισεκατομμυρίων ρουβλίων για τα κινήματα πολιτών μπροστά στο κοινό, δημιουργεί “ηγέτες της κοινής γνώμης” που ελέγχονται από την κυβέρνηση, δημιουργεί ένα δίκτυο προπαγάνδας που προσπαθεί να επηρεάσει κάθε Ρώσο και ουσιαστικά κατασκοπεύει τους ίδιους τους πολίτες του στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας εξελιγμένα συστήματα πληροφορικής.

“Δεν θα κρύψω ότι σε διάφορες στιγμές είχα διαφορετικές ιδέες, αλλά τώρα έχετε δίκιο. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις”, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην αίθουσα του Κρεμλίνου στις 8 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Η φωνή του ήταν ήρεμη, ακόμη και τρεμάμενη.

Ο συνταγματάρχης Artyom Zhoga, διοικητής του τάγματος Σπάρτα της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, είχε μόλις εκφωνήσει μια ζωηρή ομιλία στην οποία ζητούσε από τον Πούτιν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. “Είμαστε η ομάδα σας. Σας χρειαζόμαστε. Η Ρωσία σε χρειάζεται”, παρακάλεσε τον Πούτιν ο Ζόγκα.

Και ο Πούτιν συμφώνησε.

Φυσικά, επρόκειτο για μια παρωδία. Κανείς δεν αμφέβαλλε ότι ο Πούτιν θα κατέβαινε στις εκλογές σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες και θα τις κέρδιζε με συντριπτική πλειοψηφία. Το Κρεμλίνο λιγότερο απ’ όλους, επειδή έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να εξασφαλίσει ότι οι εκλογές της 17ης Μαρτίου θα κατέληγαν με θρίαμβο του Πούτιν.

Στα έγγραφα του Κρεμλίνου που διέρρευσαν, οι δραστηριότητες αυτές ονομάζονται κυριολεκτικά και χωρίς ντροπή “πόλεμος της πληροφορίας”, παρόλο που διεξάγεται εναντίον της ίδιας της κοινωνίας τους. Ο συνολικός προγραμματισμένος προϋπολογισμός για τις τρεις κύριες κατηγορίες – τις προεδρικές εκλογές, τον πληροφοριακό πόλεμο και τις κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία – φτάνει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του, έως και 631 εκατ. ευρώ, διατέθηκε για τον πληροφοριακό πόλεμο, σύμφωνα με τα έγγραφα. (Σε όλο το άρθρο, θα αναφερόμαστε στα ποσά σε ευρώ, χρησιμοποιώντας τη στρογγυλοποιημένη συναλλαγματική ισοτιμία 1 ρούβλι = 0,01 ευρώ).

Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που αποκαλεί νέα εδάφη, δηλαδή στις κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία, όπου έχει ρίξει δισεκατομμύρια ρούβλια για να εξασφαλίσει την αφοσίωση του τοπικού πληθυσμού.

Συμβουλευτήκαμε αρκετούς Ρώσους αναλυτές για να ελέγξουμε τη γνησιότητα των εγγράφων που διέρρευσαν. Επιπλέον, συγκρίναμε το περιεχόμενό τους με τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία του ρωσικού κρατικού προϋπολογισμού και βρήκαμε αρκετά έργα που συμπίπτουν (σε αντίθεση με τα αρχεία που διέρρευσαν, ωστόσο, ο δημόσιος προϋπολογισμός δεν αποκαλύπτει τον σκοπό αυτών των ποσών). Αναζητήσαμε επίσης αναφορές στην υλοποίηση των έργων που έλαβαν χρηματοδότηση από δημόσιες πηγές και, σε πολλές περιπτώσεις, τις βρήκαμε. Όλα αυτά μαζί μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε τα αρχεία που διέρρευσαν ως γνήσια.

“Τα έγγραφα αυτά είναι σημαντικά για δύο λόγους. Πρώτον, επιβεβαιώνουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο [το Κρεμλίνο προσπαθεί] να αναδιαμορφώσει ολόκληρη την ιδεολογία του ρωσικού κράτους. Αλλά δεύτερον, δείχνουν πώς αυτό πραγματοποιείται σε μικροεπίπεδο”, δήλωσε ο αναλυτής της Ρωσίας Mark Galeotti, ο οποίος εξέτασε τα έγγραφα που διέρρευσαν κατόπιν αιτήματός μας.

Πρόσθεσε ότι τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν επίσης τους φόβους του Πούτιν. “Κάτω από όλη αυτή τη μεγαλοπρέπεια, πρόκειται για ένα καθεστώς που πιστεύει ότι έχει πρόβλημα”, δήλωσε ο Galeotti.

Η διαρροή προέρχεται από το λεγόμενο εσωτερικό πολιτικό μπλοκ της προεδρικής διοίκησης της Ρωσίας, με επικεφαλής τον 61χρονο Σεργκέι Κιριένκο. Όταν ο Kiriyenko έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ρωσίας την άνοιξη του 1998, κέρδισε το παρατσούκλι “Kinder Surprise” τόσο για τη νεαρή ηλικία του όσο και για την απρόβλεπτη συμπεριφορά του. Τώρα, περισσότερα από 25 χρόνια αργότερα, τον αποκαλούν “Αντιβασιλέα του Ντονμπάς”, καθώς είναι υπεύθυνος για τη διοίκηση και την ανοικοδόμηση των κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία.

Η καριέρα του Kiriyenko ως πρωθυπουργού διήρκεσε μόλις τέσσερις μήνες προτού αναγκαστεί να εγκαταλείψει το αξίωμά του λόγω της κατάρρευσης της ρωσικής οικονομίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου ελήφθη τουλάχιστον μία βαρυσήμαντη απόφαση, η οποία θα διαμόρφωνε το μέλλον του, του Βλαντίμιρ Πούτιν και το μέλλον της Ρωσίας. Ο Kiriyenko φέρεται να ήταν εκείνος που, το καλοκαίρι του 1998, διόρισε τον Πούτιν ως γενικό διευθυντή της FSB, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας, ανοίγοντας το δρόμο για τη μελλοντική καριέρα του Πούτιν.

Γιγαντιαία αρχεία Excel, ορισμένα από τα οποία έχουν δεκάδες κρυμμένα φύλλα, πρακτικά συναντήσεων εργασίας, καθώς και παρουσιάσεις και εκθέσεις που δημιουργήθηκαν στο μπλοκ εσωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου υπό την ηγεσία του Κιριένκο, είναι μεταξύ των εγγράφων που διέρρευσαν στο Delfi. Ο φετινός προϋπολογισμός της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρουσιάζεται επίσης λεπτομερώς στα έγγραφα αυτά. Σε αυτό, τόσο τα οικονομικά μεγέθη όσο και οι υπεύθυνοι προσδιορίζονται σύμφωνα με συγκεκριμένα έργα. Στην περίπτωση αρκετών έργων, κατονομάζονται επίσης τα πρόσωπα που αποφασίζουν για τη χρηματοδότηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρόσωπο αυτό είναι ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ή ο ίδιος ο Πούτιν.

Για παράδειγμα, ένα έγγραφο αφορά έναν από τους πιο διάσημους προπαγανδιστές, τον Vladimir Solovyov. Σύμφωνα με τη διαρροή, ο Solovyov έλαβε 1,5 δισεκατομμύριο ρούβλια από τον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό το 2023, ή περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, όπως προκύπτει και από τον δημόσιο προϋπολογισμό της Ρωσίας. Για το τρέχον έτος, ωστόσο, το ίδιο έγγραφο παρείχε στον Solovyov διπλάσια ποσά, 30 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει όμως και μια σημείωση σε αυτό: “Περιμένουμε μια συνάντηση μεταξύ του Solovyov και του προέδρου”.

Δεν ξέρουμε πώς πήγε η συνάντηση, αλλά, σύμφωνα με τον δημόσιο προϋπολογισμό της Ρωσίας για το 2024, η εταιρεία του Solovyov εξακολουθεί να λαμβάνει 15 εκατομμύρια ευρώ. Ούτε ο Solovov ούτε το Κρεμλίνο απάντησαν στα αιτήματά μας για σχόλια.

Maria Lvova-Belova, Επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών στο Γραφείο του Προέδρου. Πηγή: kremlin.ru

Η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, η Επίτροπος για τα Δικαιώματα των Παιδιών στο Γραφείο του Προέδρου, η οποία έχει κηρυχθεί καταζητούμενη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και της έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ για την εκτόπιση ουκρανικών παιδιών στη Ρωσία, θα λάβει φέτος 420.000 ευρώ, σύμφωνα με τους φακέλους μας. Στη στήλη των σχολίων αναφέρεται ότι τα χρήματα θα δοθούν ειδικά “για την απομάκρυνση των παιδιών από την Ειδική Ζώνη Στρατιωτικής Κατοχής”.

Η Lvova-Belova δεν απάντησε στο αίτημά μας για σχολιασμό.

Σε αυτά τα έγγραφα, ο προϋπολογισμός του μπλοκ εσωτερικής πολιτικής χωρίζεται σε τρία κεφάλαια: προεδρικές εκλογές, πληροφοριακός-ιδεολογικός πόλεμος και “νέες περιοχές” – ο χαρακτηρισμός του Κρεμλίνου για τις εν μέρει κατεχόμενες περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

Εάν λάβουμε υπόψη τα ποσά που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το τρέχον έτος συν τις “πρόσθετες ανάγκες” με τις οποίες τροποποιήθηκαν οι φάκελοι του προϋπολογισμού, ο συνολικός προϋπολογισμός για έργα που σχετίζονται με αυτές τις τρεις κατηγορίες φτάνει σχεδόν τα 110 δισεκατομμύρια ρούβλια. Όταν το ποσό αυτό στρογγυλοποιείται, προκύπτει 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η επιστροφή των ταινιών προπαγάνδας και των κομισάριων

Για την προώθηση της κοινωνίας των πολιτών, η κυβέρνηση Πούτιν δημιούργησε ένα εκτεταμένο δίκτυο μη κερδοσκοπικών οργανώσεων – ANO στα ρωσικά, ή αλλιώς αυτόνομη μη κυβερνητική οργάνωση (autonomная некоммерческая организация). Πρόκειται για οργανώσεις των οποίων οι δραστηριότητες ελέγχονται πλήρως από το Κρεμλίνο και στις οποίες εισρέουν κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την πραγματοποίηση της κρατικής προπαγάνδας και τη διασφάλιση της σωστής νοοτροπίας της κοινωνίας.

Σύμφωνα με υπόμνημα που συνέταξε η ομάδα του Kiriyenko τον Οκτώβριο του 2023, 15 τέτοιες οργανώσεις με συνολικά 4.357 υπαλλήλους και συνολικό προϋπολογισμό 59 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, ή σχεδόν 600 εκατομμυρίων ευρώ, λειτουργούν ως εργαλεία του Κρεμλίνου.

Ο ΑΝΟ με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό είναι το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Διαδικτύου, ή IRI (Институт развития интернета), το οποίο αναθέτει και παράγει πατριωτικά παιχνίδια για κινητά, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες για την προεδρική διοίκηση. Πέρυσι, το IRI έλαβε σχεδόν 22 δισεκατομμύρια ρούβλια (δηλαδή 220 εκατομμύρια ευρώ) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φέτος, σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, της χορηγήθηκαν αρχικά 11 δισεκατομμύρια ρούβλια. Ωστόσο, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας, το ποσό αυξήθηκε τελικά σε 18 δισεκατομμύρια ρούβλια (180 εκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα καθήκοντα του IRI είναι η “ενίσχυση της πολιτικής ταυτότητας και των πνευματικών και ηθικών αξιών” και η “υποστήριξη και διάδοση του κυβερνητικού περιεχομένου κατά μήκος νέων θεματικών γραμμών”.

Μία από τις παρουσιάσεις που έχουμε στην κατοχή μας έχει τίτλο “δημιουργικό περιεχόμενο για τις εκλογές”. Η σελίδα τίτλου της περιλαμβάνει το οικόσημο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι συντάκτες της είναι ο γενικός διευθυντής της IRI Αλεξέι Γκορεσλάβσκι και ο Σεργκέι Νοβικόφ, επικεφαλής της κυβέρνησης κοινωνικών προγραμμάτων του εσωτερικού πολιτικού μπλοκ του Κρεμλίνου. Παρουσίασαν ποιες ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλα έργα θα δημιουργήσουν το κατάλληλο συναισθηματικό υπόβαθρο για τις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, κάθε ταινία που κάνει πρεμιέρα πριν από τις εκλογές πρέπει να προκαλεί ένα από τα τέσσερα συναισθήματα στο κοινό:

Υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών και κοινωνικών (παραδοσιακών) αξιών
Ποιοτικές αλλαγές στη ρωσική ζωή ως μόνιμη τάση
Ήρωες των ημερών μας, λόγοι υπερηφάνειας και τα μεγάλα ονόματα της Ρωσίας
Είμαστε μαζί – έργα που απευθύνονται στους κατοίκους των νέων εδαφών, το θέμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης
Η IRI δεν απάντησε στο αίτημά μας για σχολιασμό.

Τουλάχιστον δύο ταινίες έχουν προγραμματιστεί να κάνουν πρεμιέρα κάθε μήνα από τον περασμένο Οκτώβριο. Τους πρώτους μήνες, οι περισσότερες από αυτές αντανακλούσαν τα εθνικά συμφέροντα και τις πολιτιστικές και παραδοσιακές αξίες, στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, θα κάνουν πρεμιέρα ταινίες που απηχούν τους νέους ήρωες και τα μεγάλα ονόματα της Ρωσίας.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των εκλογών, η ταινία “Callsign: Passenger” (αρχικά είχε προγραμματιστεί με τον τίτλο “Militaman”, “Ополченец”) θα κάνει πρεμιέρα. Σύμφωνα με τη σύνοψη της ταινίας, ένας νεαρός καλλιτέχνης ονόματι Ριαμπίνιν “αφήνει πίσω την ειρηνική του ζωή και συμμετέχει εθελοντικά στον εμφύλιο πόλεμο [πόλεμος κατά της Ουκρανίας], για να καταγράψει τα τραγικά γεγονότα της ρωσικής ιστορίας (…). Ο πόνος των ανθρώπων και ο ηρωισμός των συντρόφων του αλλάζουν εντελώς την αυτογνωσία του νεαρού άνδρα”, αναφέρεται στην περιγραφή.

Μόλις τώρα, μια σειρά 12 τμημάτων “GDR” (Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία) ξεκίνησε στον ρωσικό ιστότοπο ροής Wink. Σύμφωνα με τη σύνοψη, ένας σοβιετικός κατάσκοπος βρίσκεται στο επίκεντρο των ίντριγκων των κορυφαίων μυστικών υπηρεσιών του κόσμου και ο οποίος κρατά στα χέρια του τη μοίρα της Ανατολικής Γερμανίας. Ο πρωταγωνιστής φαίνεται να έχει βασιστεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν. “Η εικόνα του ήρωα δίνει μια θετική εικόνα ενός αξιωματικού εθνικής ασφάλειας. Το κατασκοπευτικό δράμα μιλάει για την ύψιστη σημασία της εθνικής κυριαρχίας ως βάση για την ανάπτυξη μιας χώρας”, περιγράφει ένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν τη σειρά.

Ο ερευνητικός μας εταίρος Meduza πήρε συνέντευξη από ανθρώπους που εμπλέκονται στενά στα έργα που μπήκαν στο ημερολόγιο κυκλοφορίας της IRI. Ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το πώς αυτές οι παραγωγές πρέπει να ακολουθούν ένα από τα τέσσερα προκαθορισμένα θέματα και να προκαλούν συγκεκριμένα συναισθήματα.

Εκτός από τις ταινίες, οι Goreslavski και Novikov παρουσίασαν και άλλα έργα που πρέπει να δημιουργήσουν παρόμοια συναισθήματα στη ρωσική κοινωνία. Αρκετές ταινίες, σειρές και άλλα έργα έχουν ως άμεσο στόχο να ντροπιάσουν και να εξευτελίσουν την Ουκρανία και τη Δύση και να παρουσιάσουν, για παράδειγμα, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως μαριονέτα των “Αγγλοαμερικανών”.

“Εχθρός από το μέλλον”.
“Ένα παιχνίδι στο είδος της “τακτικής ενός παίκτη με βάση τη σειρά” σε ένα περιβάλλον επιστημονικής φαντασίας με αναπτυγμένη πλοκή. Η πλοκή του παιχνιδιού μιλάει για το κοντινό μέλλον, στο οποίο ο παίκτης, ελέγχοντας μια μονάδα της Ειδικής Δύναμης Ανταπόκρισης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μπαίνει σε μάχη με εξωγήινους από ένα παράλληλο σύμπαν. Κατά την εξέλιξη της πλοκής ο παίκτης μαθαίνει ότι ο λόγος της εισβολής ήταν το αποτέλεσμα ενός αποτυχημένου επιστημονικού πειράματος σε μια από τις στρατιωτικές και επιστημονικές βάσεις των ΗΠΑ”.
Σκοπός: Ήρωες των ημερών μας και λόγοι υπερηφάνειας, υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και των δημόσιων αξιών.

Ταυτόχρονα, η παρουσίαση επισημαίνει ότι ο “βασικός κίνδυνος” τέτοιων έργων τέχνης μεγάλης κλίμακας είναι ότι το “επιδιωκόμενο νόημά τους μπορεί να είναι ασυνεπές”.

Για να μειωθούν οι κίνδυνοι αυτοί, σύμφωνα με την παρουσίαση, δημιουργήθηκε ήδη στα τέλη του 2022 ένα ξεχωριστό 15μελές τμήμα σύνταξης, το οποίο θα “επιβλέπει όλα τα στάδια παραγωγής από την προετοιμασία του σεναρίου μέχρι τη δημοσίευση του τελικού περιεχομένου”.

Ο Martin Kragh, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών στη Στοκχόλμη, συνέκρινε αυτό το είδος “συντακτικού προσωπικού” με τους πολιτικάντηδες ή κομισάριους της σοβιετικής εποχής, των οποίων καθήκον ήταν να διασφαλίζουν ότι κάθε θεσμός και κάθε συλλογικότητα εργασίας ακολουθούσε τη γραμμή του κόμματος. “Όλα όσα βλέπουμε σε αυτά τα έγγραφα είναι απολύτως σοβιετικά”, δήλωσε ο Kragh.

Κάθε ταινία, τηλεοπτική σειρά, σχολικοί διαγωνισμοί και όλα τα άλλα έργα παρέχονται επίσης με συγκεκριμένους αριθμούς, όπως πόσους θεατές ή συμμετέχοντες πρέπει να προσεγγίσουν. Για να το πετύχουν αυτό, τα αφεντικά του IRI θέλουν η διοίκηση του προέδρου να αναγκάσει τα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το VKontakte και το Yandex, να τα διαφημίζουν δωρεάν και να τα εισάγουν στις ροές των ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενώ το IRI, ή το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Διαδικτύου, είναι υπεύθυνο για την παραγγελία και την παραγωγή “δημιουργικού περιεχομένου” με την επιθυμητή ιδεολογία του Κρεμλίνου, ένας παρόμοιος πληρεξούσιος του Κρεμλίνου, η ANO Dialog και η θυγατρική της Dialog Regions, πρέπει να διασφαλίσει ότι το περιεχόμενο αυτό θα φτάσει στον απαιτούμενο αριθμό θεατών σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Η ANO Dialog είναι μία από τις πιο επιδραστικές εθνικές ΜΚΟ, η σημασία της οποίας αυξήθηκε ραγδαία στο Κρεμλίνο κατά τα χρόνια του πολέμου, και σήμερα απασχολεί σχεδόν 2.500 υπαλλήλους. Σύμφωνα με έγγραφα που έχουμε στην κατοχή μας, η ANO Dialog πληρώνεται με σχεδόν 68 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία νέων περιφερειακών κέντρων και κέντρων δημιουργίας περιεχομένου στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, το καθένα από τα οποία απασχολεί δεκάδες άτομα. Σκοπός των κέντρων αυτών είναι, μεταξύ άλλων, η “στοχευμένη διαφήμιση” και “βασικά αναλυτικά προϊόντα για την προετοιμασία των εκλογών”.

Η Dialog διευθύνεται από τον Vladimir Tabak, έναν από τους πιο γνωστούς τεχνολόγους του διαδικτύου στη Ρωσία, και τον αναπληρωτή του, Andrei Tsepelev. Είναι υπεύθυνοι για την αποτελεσματικότητα της προπαγάνδας του Κρεμλίνου στο διαδίκτυο. Μία από τις διαφάνειες του Tsepelev περιγράφει πώς το διαδίκτυο καταλαμβάνει με γοργούς ρυθμούς τη θέση της τηλεόρασης στο προπαγανδιστικό έργο στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, το 45% των Ρώσων κατοίκων βρίσκει πληροφορίες στο διαδίκτυο: μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια, ειδήσεις και επίσημα κρατικά κανάλια, καθώς και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Για την τηλεόραση, ο αριθμός αυτός είναι μόνο 42 τοις εκατό. Ταυτόχρονα, το διαδίκτυο είναι μακράν το σημαντικότερο κανάλι πληροφόρησης μεταξύ των Ρώσων ηλικίας έως 44 ετών.

Στην ίδια παρουσίαση, ο Tsepelev σκιαγραφεί τον ρόλο και τον σκοπό του διαδικτύου στο κυβερνητικό διαδίκτυο της Ρωσίας (госдиджитал) τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αν μέχρι το 2019 το διαδίκτυο ήταν απλώς ένα “σημαντικό εργαλείο”, τότε τα επόμενα δύο χρόνια ήταν “υποχρεωτικό μέρος της εργασίας”. Από το 2022, ωστόσο, ο Τσεπέλεφ προσδιόρισε το διαδίκτυο ως το κύριο κανάλι επικοινωνίας και ο στόχος του διαδικτύου είναι: πόλεμος πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια του πληροφοριακού πολέμου, ο ρωσικός χώρος των μέσων ενημέρωσης αναδιαρθρώνεται. Το Κρεμλίνο διακόπτει την πρόσβαση στα δυτικά κανάλια. Ταυτόχρονα, η σημασία του Telegram αυξάνεται δραματικά.

Περιέγραψε πού παίζει ρόλο εδώ ο Διάλογος. Το έργο λαμβάνει χώρα σε έναν τομέα όπου διασταυρώνονται τρεις διαφορετικές δραστηριότητες: πολιτική τεχνολογία, κρατικές δημόσιες σχέσεις και μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια παρουσίαση, οι κρατικές δημόσιες σχέσεις πρέπει να συνοδεύουν κάθε Ρώσο πολίτη κυριολεκτικά σε όλη του τη ζωή: από το νηπιαγωγείο και το σχολείο μέχρι τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες, τις αθλητικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας με ό,τι αφορά τους δήμους και την κεντρική κυβέρνηση, και καταλήγοντας στα νοσοκομεία. (Η ANO Dialog δεν απάντησε επίσης στο αίτημά μας για σχολιασμό).

Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκτήσαμε, ο προϋπολογισμός των έργων της κυβέρνησης Πούτιν που σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια ρούβλια, συν περίπου 20 δισεκατομμύρια ρούβλια για “πρόσθετες ανάγκες” το 2023 και το 2024 μαζί. Σε πολύ στρογγυλή μετατροπή, αυτό σημαίνει 740 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν για συγκεκριμένα έργα.

Για παράδειγμα, προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 45 εκατ. ευρώ για το “Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας”, 16,7 εκατ. ευρώ για τη “Διεθνή Έκθεση Ρωσίας” και επιπλέον εκατομμύρια για τα προγράμματα διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως το σχολείο των δημάρχων, το ψηφιακό σχολείο των δήμων ή μια παιδική πατριωτική κατασκήνωση στην περιφέρεια του Πσκοφ. Υπάρχουν δεκάδες ακόμη τέτοια προγράμματα.

Ο Mark Galeotti δήλωσε ότι τέτοια σχολεία, διαγωνισμοί και κατασκηνώσεις δεν χρηματοδοτούνται από το Κρεμλίνο μόνο για τους σκοπούς μιας συγκεκριμένης εκδήλωσης. “Είναι για την ανατροφή και την κατήχηση της νέας ελίτ. Είτε μιλάμε για πατριωτικές κατασκηνώσεις για παιδιά είτε για μαθήματα σχετικά με το πώς να γίνεις καλύτερος δήμαρχος, ο στόχος τους είναι, μεταξύ άλλων, να βρουν ταλέντα κατάλληλα για ανώτερες θέσεις. [Το Κρεμλίνο κατανοεί] ότι η Ρωσία μετατρέπεται σε γεροντοκρατία και πρέπει να δημιουργήσει μια νέα ελίτ που να βρίσκεται ιδεολογικά στην ίδια σελίδα με το καθεστώς”, εξήγησε ο Galeotti.

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις του Κρεμλίνου

Με την προσωπική έγκριση του Πούτιν – “Согласен” – η προεδρική διοίκηση διέθεσε 3,6 εκατομμύρια ευρώ για τη διεξαγωγή exit polls για τις προεδρικές εκλογές, ενώ άλλα 5,8 εκατομμύρια ευρώ διατάχθηκαν για την κάλυψη του κόστους των κοινωνιολογικών ερευνών και δημοσκοπήσεων στην κατεχόμενη Ουκρανία.

Εκτός από αυτές τις δύο “πρόσθετες δαπάνες”, συνολικά έχουν διατεθεί σχεδόν 28 εκατ. ευρώ για κοινωνιολογικές μελέτες σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με πηγή που έχει δει η ίδια τις μελέτες αυτές λόγω της φύσης της εργασίας τους, αλλά δεν είχε την άδεια να σχολιάσει επίσημα, πρόκειται πολύ πιθανόν για μυστικές κοινωνιολογικές έρευνες, τις οποίες το Κρεμλίνο αναθέτει εδώ και δεκαετίες. “Δοκιμάζουν τη “θερμοκρασία” της κοινωνίας, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιδράσουν κατάλληλα. Εάν δευτερεύοντα πράγματα ενοχλούν έντονα την κοινωνία, δεν θα αρχίσουν να τα επιδιώκουν”, δήλωσε η πηγή.

Σύμφωνα με τις γνώσεις του εν λόγω εμπειρογνώμονα, οι μυστικές μελέτες που παραγγέλνει το Κρεμλίνο είναι συχνά πιο ακριβείς και εμβαθύνουν περισσότερο από τις δημόσιες μελέτες. “Σε αντιδημοκρατικές κοινωνίες, οι άνθρωποι δεν τολμούν να πουν στους κοινωνιολόγους τι πραγματικά σκέφτονται”, δήλωσε η πηγή, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι στη Ρωσία υπάρχει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανθρώπων που αρνούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσκόπων, που φτάνει ακόμη και πάνω από το 90% στην περίπτωση των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

“Ο πληθυσμός δεν εμπιστεύεται ότι πρόκειται για πραγματικά ανώνυμες έρευνες. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι δεν απαντούν με ειλικρίνεια. Φοβούνται. Ακόμη και στην περίπτωση των δημοσκοπήσεων του Κρεμλίνου για εσωτερική χρήση, δεν απαντούν ειλικρινά μέχρι το τέλος, αλλά εκεί οι δημοσκόποι καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια με ερωτήσεις ελέγχου. Απομακρύνουν εκείνα τα τμήματα των ερωτηθέντων των οποίων οι απαντήσεις στις ερωτήσεις ελέγχου έρχονται σε αντίθεση με τις απαντήσεις τους στις πραγματικές ερωτήσεις”, εξήγησε η πηγή.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Πούτιν παρήγγειλε αυτές τις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι το Κρεμλίνο ενδιαφέρεται για το πραγματικό αποτέλεσμα των εκλογών, πρόσθεσε η πηγή: “Θέλουν να ελέγξουν πόσο μπορούν οι περιφέρειες να παραποιήσουν τα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα και πόσο τα χειραγωγούν για να παρουσιάσουν στη Μόσχα τα νούμερα που πιστεύουν ότι θα ήθελε να δει. Το Κρεμλίνο πρέπει να γνωρίζει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια ποια είναι τα πραγματικά αποτελέσματα, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να δει πόσο αξίζει να τα κατασκευάσει”.

Ένας μυστικός τρόπος παρακολούθησης των εκπαιδευτικών και της προεκλογικής νοθείας

Το Κρεμλίνο δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και αυτό επιβεβαιώνεται από το σχέδιο δράσης της ANO Integration που διέρρευσε. Μία από τις παρουσιάσεις τους παραθέτει ευθέως μια προεδρική εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η εντολή αυτή εκδόθηκε από τον Πούτιν στο μυστικό διάταγμα με αριθμό 106 στις 2023 Φεβρουαρίου 17, με τίτλο: “Σχετικά με τους αναπληρωτές επικεφαλής που είναι υπεύθυνοι για το κοινωνικό και πολιτικό έργο των ομοσπονδιακών κυβερνητικών υπηρεσιών”.

“Στόχος: Να διασφαλιστεί ο συντονισμός του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών με άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων και η υποστήριξη των βασικών υποψηφίων τόσο στις επερχόμενες προεδρικές όσο και σε άλλες εκλογές”, αναφέρεται στην παρουσίαση. Για να γίνουν κατανοητά τα πράγματα, το πίσω μισό του στόχου – αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων και της υποστήριξης των βασικών υποψηφίων – έχει επισημανθεί με κόκκινο χρώμα.

Αρχικά, το υπουργείο δημιουργεί έναν κατάλογο όλων των υπαλλήλων και στη συνέχεια έναν δεύτερο κατάλογο με τους διαμορφωτές γνώμης από τα ιδρύματα που εποπτεύονται από το υπουργείο. Στη συνέχεια, το έργο είναι η “αύξηση του επιπέδου κοινωνικοπολιτικού αλφαβητισμού [τους]” και η παρακολούθηση των πολιτικών στάσεων και των εκλογικών προτιμήσεών τους. (Η Integration άφησε αναπάντητο το αίτημά μας για σχολιασμό).

Ο Martin Kragh επισημαίνει αυτό ως ένα ακόμη παράδειγμα του πώς το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί μεθόδους οικείες από τη Σοβιετική Ένωση: “Όλα αυτά τα έγγραφα δείχνουν πόσο λίγο πιστεύει το Κρεμλίνο ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν απλώς να υποστηρίξουν αυθόρμητα το κυβερνών κόμμα”.

Ως ξεχωριστές “μορφές ενημερωτικής εργασίας”, τα έγγραφα αυτά προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη διοργάνωση διαγωνισμών “για την τόνωση της συμμετοχής των μαθητών και των εκπαιδευτικών στις εκλογές”, την προετοιμασία μυστικού υλικού και οδηγιών (ένας άλλος όρος της σοβιετικής εποχής, “темники”) σχετικά με τη σημασία της συμμετοχής στις εκλογές και τους τρόπους πραγματοποίησής της, καθώς και μια λέσχη “Ανοιχτού διαλόγου”, κατά την οποία οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και άλλοι προσκεκλημένοι “ειδικοί” μπορούν να συναντηθούν με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο Γκαλεότι αποκάλεσε αυτό το γεγονός “προ-διαμόρφωση” των εκλογών, σκοπός του οποίου είναι να διασφαλιστεί ότι, την ημέρα των εκλογών, ο πραγματικός αριθμός των ψηφοδελτίων που θα κατατεθούν υπέρ του Πούτιν θα χρειαστεί να χειραγωγηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο. Κατά τη διαδικασία αυτή, το Κρεμλίνο παρακολουθεί τον ρωσικό πληθυσμό, ο οποίος γνωρίζει ότι θα έλεγε ψέματα στο κράτος σε κάθε ευκαιρία. “Το Κρεμλίνο δεν μπορεί να εμπιστευτεί ούτε αυτά που του λένε οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες για την [πολιτική] κατάσταση στην περιοχή τους”, δήλωσε. Σύμφωνα με τον Galeotti, αυτό έχει κάνει το Κρεμλίνο εξαιρετικά ριψοκίνδυνο, οπότε πρέπει να ελέγχει τα πάντα.

Σε μια παλαιότερη παρουσίαση από τον Αύγουστο του 2022, ο γενικός διευθυντής της ANO Integration, Gleb Shagun, εξήγησε λεπτομερώς πώς δημιουργούνται, εκπαιδεύονται και υποστηρίζονται οι “ηγέτες της κοινής γνώμης” – από τον εντοπισμό των περιφερειακών ηγετών της κοινής γνώμης μέχρι τη βοήθειά τους να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν το προπαγανδιστικό περιεχόμενο στα μέσα ενημέρωσης και να τους διδάξουν πώς να ενισχύσουν τη δική τους εικόνα.

Με τον τρόπο αυτό, το σχέδιο προβλέπει την παρακολούθηση της δραστηριότητας των ηγετών της κοινής γνώμης, τη δημιουργία συναισθηματικά πιο ελκυστικών τρόπων επικοινωνίας, καθώς και τη συνεργασία με “κορυφαίες εκδόσεις των μέσων ενημέρωσης”, πανεπιστήμια, δωρητές και κυβερνητικές υπηρεσίες.

“Όλα αυτά ακολουθούν μια ευρύτερη τάση κατά την οποία η Ρωσία μετατρέπεται σε μια ολοκληρωτική κοινωνία. Δεν είναι πλέον μια αυταρχική, ψεύτικη δημοκρατία”, δήλωσε ο Martin Kragh σχετικά με τα έγγραφα.

“Η διαφορά μεταξύ ενός αυταρχικού και ενός ολοκληρωτικού συστήματος είναι ότι ο ολοκληρωτισμός απαιτεί δημόσια πίστη από εσάς. Δεν αρκεί πλέον να σιωπάτε απλώς και να μην αντιστέκεστε. [Τώρα] είναι επίσης απαραίτητο να συμμετέχεις πραγματικά σε πολιτικές οργανώσεις”, πρόσθεσε.

Παραδείγματα σεμιναρίων που διεξάγονται για τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης περιλαμβάνουν την “εμβάθυνση στις ιδιαιτερότητες του Ντονμπάς”. Στους εκπαιδευτές ή εκπαιδευτές αυτών των σεμιναρίων περιλαμβάνονται η Kristina Potupchik, γνωστή προπαγανδίστρια στη Ρωσία, η Maria Butina, η οποία συνελήφθη από το FBI στις ΗΠΑ λόγω παράνομων δραστηριοτήτων επιρροής, και ο Aleksandr Malkevich, προπαγανδιστής που επίσης έχει τιμωρηθεί στη Δύση.

Παράλληλα, σε διάφορες διαφάνειες παρέχονται επίσης παραδείγματα για το ποιο περιεχόμενο έχει ήδη δημιουργηθεί για τους ηγέτες της κοινής γνώμης. Για παράδειγμα, ο σκηνοθέτης Valery Timoshenko δημιούργησε έξι μίνι ταινίες, οι οποίες προσέλκυσαν συνολικά περισσότερους από 600.000 θεατές. “Τα παιδιά πέθαναν”, “Χτύπημα με ρουκέτες”, “Αυτό είναι λάθος”, “Πολεμήστε μαζί μας”, “Debaltsevo”, “Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τους ανθρώπους”.

Δεν αναφέρονται μόνο οι Ρώσοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και οι δημιουργίες τους. Αναφέρεται επίσης ο Γερμανός ντοκιμαντερίστας Wilhelm Domke-Schulz, ο οποίος δημιούργησε τις ταινίες “Δεν θα ξεχάσουμε την Οδησσό, δεν θα συγχωρήσουμε” και “Donbas”, οι οποίες προβλήθηκαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Οι προπαγανδιστικές ταινίες του Domke-Schulz “μιλούσαν για τον φασισμό στην Ουκρανία, την αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και τη νέα πολιτική πραγματικότητα”.

Σε σχόλιό του στον συνεργάτη της VSquare, Paper Trail Media, ο Domke-Schulz δήλωσε ότι οι ταινίες του “αφορούσαν τα εγκλήματα των φασιστών μαζικών δολοφόνων και τρομοκρατών στην Ουκρανία”.

Είπε ότι γνωρίζει ότι μία από τις ταινίες προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας “Rossiya 24”, αλλά ότι δεν γνωρίζει για περαιτέρω προβολές στη ρωσική τηλεόραση.

Οι ταξιαρχίες Russki Mir

Τα έγγραφα που μας διέρρευσαν -όπως θυμάστε, το παρατσούκλι του Σεργκέι Κιριένκο σήμερα είναι “Αντιβασιλέας του Ντονμπάς”- δείχνουν επίσης λεπτομερώς πώς το Κρεμλίνο σχεδιάζει να ενσωματώσει τα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία με τη Ρωσία, για να εξασφαλίσει την αφοσίωση του τοπικού πληθυσμού και, φυσικά, την υποστήριξή του στον Πούτιν στις επερχόμενες εκλογές.

Ένας φάκελος από τον Δεκέμβριο του 2023, ο οποίος ασχολείται ειδικά με τη χρηματοδότηση των “νέων περιφερειών”, δείχνει την πρόθεση να διατεθούν 2,4 εκατομμύρια ευρώ στο ρωσικό κυβερνών κόμμα “Ενωμένη Ρωσία” με την εξήγηση “υποστήριξη περιφερειακών παραρτημάτων”. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού, ήτοι 730.000 ευρώ, προορίζεται για το Ντονέτσκ, 609.000 ευρώ για την περιφέρεια Χερσώνα και 530.000 ευρώ για τις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ζαπορίζια.

Ο Martin Kragh υπογράμμισε το παράδοξο των σχεδίων του Κρεμλίνου, καθώς η παράνομη δραστηριότητα – η παροχή διακριτικής κρατικής χρηματοδότησης μόνο σε ένα πολιτικό κόμμα – περιβάλλεται από κάποιο νομικό πλαίσιο. “Είναι προφανές από όλα αυτά τα έγγραφα ποιος είναι ο σκοπός των δραστηριοτήτων τους. Χρειάζονται κάποιου είδους δομή προκειμένου να ενσωματώσουν τα κατεχόμενα εδάφη και η πιο διαθέσιμη δομή είναι η Ενωμένη Ρωσία”.

Ο “κατάλογος οδηγιών” από τον Μάιο του 2023 δείχνει επίσης πόσο σκληρά προσπαθεί το Κρεμλίνο να κλείσει εντελώς τα σημερινά κανάλια πληροφόρησης των κατοίκων των κατεχομένων εδαφών και να τα αντικαταστήσει με τη ροή πληροφοριών του Κρεμλίνου:

“Εργασία νούμερο ένα: Υπολογίστε την πραγματική ανάγκη για την εγκατάσταση συσκευών Russki Mir [δορυφορικό πιάτο]. Αυξήστε τον αριθμό των ομάδων εγκατάστασης ανάλογα με τις ανάγκες. Αποσυναρμολογήστε τον ουκρανικό δορυφορικό εξοπλισμό. Υπολογίστε και εξασφαλίστε τη διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Τρέχουσα κατάσταση: Μέχρι τις 15 Μαΐου 2023, έχουν εγκατασταθεί 6.000 συσκευές δορυφορικής τηλεόρασης για τους κατοίκους της [Λαϊκής] Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”.

Το έγγραφο περιγράφει πώς, την ίδια στιγμή, έχουν ληφθεί 63.000 αιτήματα για την εγκατάσταση ρωσικών δορυφορικών συσκευών από τους κατοίκους της περιοχής και 67 τεχνικές ταξιαρχίες ασχολούνται με τις εγκαταστάσεις. “Ένα από τα καθήκοντα όταν εγκαθίστανται οι συσκευές Russki Mir είναι να κατεβάσουν την ουκρανική δορυφορική τηλεόραση, εάν ο πελάτης διαθέτει”, αναφέρεται στο έγγραφο.

Το επόμενο καθήκον προβλέπει την ανάπτυξη ενός “σχεδίου για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του προπαγανδιστικού υλικού των ουκρανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης” στις τέσσερις εν μέρει κατεχόμενες περιοχές. Πρέπει επίσης να αναπτυχθούν και να εγκριθούν σχέδια για την αύξηση της κυκλοφορίας των τοπικών έντυπων μέσων ενημέρωσης και την ελεύθερη διανομή τους, γράφει το έγγραφο που διέρρευσε.

Νέες μέθοδοι λογοκρισίας στο διαδίκτυο

Ο ενεργός πόλεμος προπαγάνδας της Ρωσίας δεν περιορίζεται στη διάδοση των δικών της μηνυμάτων και στη δημιουργία ενός νέου χώρου πληροφόρησης. Περιλαμβάνει επίσης το μπλοκάρισμα και τη λογοκρισία ακατάλληλου και, κατά τη γνώμη του Κρεμλίνου, εχθρικού περιεχομένου – ειδικά στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκτήσαμε, χρηματοδοτείται ένα ειδικό σύστημα αποκλεισμού του διαδικτύου τόσο σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές όσο και με τον έλεγχο του χώρου της πληροφόρησης στα κατεχόμενα εδάφη. Σύμφωνα με το ρωσικό του ακρωνύμιο, ονομάζεται ASBI ή “Αυτοματοποιημένο σύστημα ασφάλειας του διαδικτύου” (автоматизированная система безопасности Интернета), το οποίο λειτουργεί υπό το Κύριο Ρωσικό Κέντρο Ραδιοσυχνοτήτων.

Πέρυσι, σύμφωνα με ένα έγγραφο που απαριθμεί τις επενδύσεις που κατευθύνονται στα κατεχόμενα εδάφη, το ASBI έλαβε 10 εκατ. ευρώ για την απόκτηση εξοπλισμού και τεχνικών βελτιώσεων για να “αντισταθεί στη διάδοση απαγορευμένων πληροφοριών, να αποκλείσει απαγορευμένο περιεχόμενο σε νέα εδάφη, να διασφαλίσει τη λειτουργία του ρωσικού τμήματος του Διαδικτύου και να αντισταθεί σε εξωτερικές απειλές και επιθέσεις”. Η συνολική κρατική χρηματοδότηση της ASBI ανήλθε σε 89,6 εκατ. ευρώ.

Τα κονδύλια διατέθηκαν για την αποκαλούμενη εθνική ΜΚΟ CISM ή το Κέντρο για τη Μελέτη του Νεανικού Περιβάλλοντος και την Παρακολούθηση των Δικτύων (ЦИСМ – Центр изучения и сетевого мониторинга молодёжной среды) για την παρακολούθηση των συναισθημάτων των νεότερων γενεών στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας προκειμένου να “ενημερώνει άμεσα για τις αναδυόμενες απειλές και τις καταστροφικές εκδηλώσεις”. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η CISM πρέπει να διασφαλίσει ότι παρακολουθείται τουλάχιστον το 85% των προφίλ των κατοίκων των κατεχομένων εδαφών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε προηγούμενο έγγραφο, η CISM ανέφερε ότι κατασκευάζει ένα “πολυτροπικό σύστημα γνωστικής παρακολούθησης μέσω νευρωνικών δικτύων” για τον εντοπισμό καταστροφικών πληροφοριών και προφίλ χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, ισχυρίζονται ότι μπορούν να παρακολουθούν περισσότερα από 52 εκατομμύρια προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκ των οποίων σχεδόν 1,6 εκατομμύρια έχουν ήδη προστεθεί σε μια βάση δεδομένων “καταστροφικών λογαριασμών” για συνεχή παρακολούθηση.

Οι διαρροές αναφέρονται επίσης σε διάφορα άλλα σχέδια που σχεδιάζει να δημιουργήσει ή να αναπτύξει η κυβέρνηση Πούτιν για τον εντοπισμό “απαγορευμένου περιεχομένου” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέρος του συστήματος που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζει απαγορευμένο περιεχόμενο σε εικόνες με δυνατότητα ανάλυσης τουλάχιστον 200.000 εικόνων την ημέρα. Έθεσαν επίσης ως στόχο να διατηρηθεί ένα επίπεδο τουλάχιστον 70 τοις εκατό φιλορωσικών σχολίων στο κανάλι Telegram “ChP Donetsk”.

Προκειμένου να σταματήσουν οι πληροφορίες που προέρχονται από την Ουκρανία, το ίδιο έγγραφο αναφέρεται επίσης στην αγορά εξοπλισμού παρεμβολής σήματος.

Και πολλά άλλα: “Υπό τις συνθήκες της αντιπαράθεσης των πληροφοριών” και σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Κέντρο Δημιουργίας Περιεχομένου για τη Νεολαία, πρέπει να οργανωθεί “εργασία σχολιασμού” σύμφωνα με τα σημεία συζήτησης που έχουν προετοιμάσει τα τμήματα δημόσιας πληροφόρησης των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και των κυβερνήσεων της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Ένα άλλο καθήκον ήταν να ελεγχθούν οι υπαίθριοι διαφημιστικοί χώροι και να προετοιμαστούν έγγραφα που να δηλώνουν ότι αυτοί οι διαφημιστικοί και δημόσιοι διαφημιστικοί χώροι είναι χωρίς ιδιοκτήτη και υπόκεινται σε κρατικοποίηση. Γιατί; “Για χάρη της ενημερωτικής κάλυψης της προεκλογικής εκστρατείας”. Ο Aleksey Nikonorov, επικεφαλής της διοίκησης του Denis Pushilin, του ηγέτη της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ορίστηκε υπεύθυνος για την εκτέλεση αυτών των δύο τελευταίων καθηκόντων.

Τηγανίτες για τους στρατιώτες, τουλίπες για τις γυναίκες

Το Κρεμλίνο ρίχνει επίσης τόνους χρημάτων στα κατεχόμενα εδάφη για δραστηριότητες προπαγάνδας εκτός σύνδεσης. Για παράδειγμα, από το 2023, υπάρχουν σχέδια για τη διοργάνωση “πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων” για τρία συνεχόμενα χρόνια, με προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Στην πραγματικότητα, αυτό συνίσταται στον εορτασμό διαφόρων πατριωτικών ημερών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως η Ημέρα Υπερασπιστή της Πατρίδας, η Ημέρα Εθνικής Ενότητας ή η Ημέρα Ηρώων της Πατρίδας. Τις ημέρες αυτές κυματίζουν τεράστιες ρωσικές και σοβιετικές σημαίες, τα παιδιά των σχολείων τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια, οι στρατιώτες μοιράζουν λουλούδια στις γυναίκες και οι γιαγιάδες τους φτιάχνουν σε αντάλλαγμα τηγανίτες.

Τα έγγραφα περιγράφουν επίσης λεπτομερώς τα σχέδια για τη διάθεση 13 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια στη Readovka, μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης που αναπτύχθηκε ραγδαία στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των ετών του πολέμου. Το ήμισυ αυτού του κονδυλίου θα διατεθεί απευθείας για την έναρξη ενός νέου δικτύου μέσων ενημέρωσης στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Ο αρχισυντάκτης της Readovka, Alexey Kostylev, απάντησε στα αιτήματά μας για σχολιασμό με ένα αστείο, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα η Readovka είναι αυτή που χρηματοδοτεί τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Ρωσίας και όχι το αντίστροφο.

Το έγγραφο απαριθμεί λεπτομερώς ποια κανάλια και ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σχεδιάζει να ανοίξει η Readovka -είναι συνολικά 20- και πώς ακριβώς θα μοιραστεί ο προϋπολογισμός για καθένα από αυτά. Μέχρι σήμερα, όλα τα προγραμματισμένα κανάλια, εκτός από ένα, έχουν ξεκινήσει.

Οι περισσότεροι από τους “δημοσιογράφους” και τους “συντάκτες” θα οδηγούνται εκεί κατευθείαν από τη Μόσχα, σύμφωνα με το σχέδιο. Για τον αρχισυντάκτη ορίζεται μισθός 1.500 ευρώ, ο μισθός ενός κανονικού δημοσιογράφου κυμαίνεται μεταξύ 400 και 800 ευρώ και ένας πολεμικός ανταποκριτής κερδίζει 1.200 ευρώ το μήνα (στα έγγραφα δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για μικτούς ή καθαρούς μισθούς).

“Αυτό αντιστοιχεί στον μέσο μισθό στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη μια προσαύξηση της τιμής για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και το ρίσκο της εργασίας”, αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο Mark Galeotti δήλωσε ότι, κατά έναν διεστραμμένο τρόπο, χάρηκε ακόμη και όταν έμαθε από τα έγγραφα του Κρεμλίνου που του δείξαμε πόσα χρήματα δαπανά το Κρεμλίνο για την υποστήριξη της σοβιετικού τύπου ιδεολογίας του.

“Αλλά πρέπει πραγματικά να θυμόμαστε ότι η Σοβιετική Ένωση είχε πολύ μεγαλύτερο έλεγχο του χώρου της πληροφορίας από ό,τι η σημερινή ρωσική κυβέρνηση και τελικά απέτυχε”, δήλωσε ο Galeotti. “Με αυτά τα χρήματα, το Κρεμλίνο δεν μπορεί να εξαγοράσει μακροπρόθεσμα τον έλεγχο των σκέψεων των ανθρώπων”.