Η αντανακλαστική κίνηση των χρηστών του διαδικτύου σε περιπτώσεις ενός μείζονος γεγονότος είναι να στραφούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Είτε για να πληροφορηθούν την εξέλιξη των γεγονότων, είτε για να δηλώσουν ότι είναι καλά, είτε για να αναζητήσουν την τύχη φίλων τους. Το ίδιο συνέβη και με την πολύνεκρη επίθεση στο Λας Βέγκας.

Οι χρήστες ήρθαν όμως, αντιμέτωποι με ένα sequel ψευδών ειδήσεων. Πολύ λίγο μετά την επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 59 άτομα και τραυμάτισε περισσότερους από 500, “διαδικτυακά τρολ” ακροδεξιών πεποιθήσεων ξεκίνησαν να αναρτούν σωρεία ψεύτικων πληροφοριών για το περιστατικό σε ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες να ποστάρουν ανώνυμα ό,τι επιθυμούν. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να κάνουν αυτές οι “ειδήσεις” το γύρο του κόσμου. Πρώτο θύμα ήταν το –επίσης ακροδεξιών πεποιθήσεων- Gateway Pundit, που πήρε τις πληροφορίες και δημοσίευσε την ταυτότητα του δράστη. Το πρόβλημα ήταν πως το πρόσωπο που υποδείκνυε ως τον μακελάρη του Λας Βέγκας δεν ήταν ο πραγματικός θύτης, αλλά ένα φανταστικό πρόσωπο που είχαν επινοήσει τα τρολ.

Ο φερόμενος ως δράστης περιγραφόταν ως «Δημοκρατικός που είχε διασυνδέσεις με κύκλους που εναντιώνονται στον Ντόναλντ Τραμπ». Η ιστοσελίδα αργότερα διέγραψε τη δημοσίευση και όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, μιλώντας στο CNNi, οι υπεύθυνοι της σελίδας μετάνιωσαν για την κίνησή τους. Και άλλες ιστοσελίδες προχώρησαν σε ανάλογες δημοσιεύσεις.

Αποτυχημένο crashtest για Google και Facebook

Ο μαγικός αλγόριθμος του Google βοήθησε την περαιτέρω διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Στις κορυφαίες αναζητήσεις του Google φιγούραρε ανάρτηση με την ψεύτικη ταυτότητα του δράστη.

Εκπρόσωπος της Google παραδέχθηκε πως ο αλγόριθμος της εταιρίας επέτρεψε, για λίγο, να κυκλοφορεί στην μηχανή αναζήτησης μία ψευδής ανάρτηση για το περιστατικό. Όμως διευκρίνισε: «Σε λίγες ώρες ο αλγόριθμος αντικατέστησε την εν λόγω ιστορία». Πλέον, δεν πρέπει να εμφανίζεται στους χρήστες, είπε και τόνισε πως «η Google συνεχίζει να τροποποιεί τους αλγορίθμους της για να μην συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον».

Δεν ήταν μόνο το Google όμως που βοήθησε στο να πάρουν μεγάλη έκταση αναληθή στοιχεία για το μακελειό. Το Facebook προώθησε επίσης αρκετές αμφιλεγόμενες ιστοσελίδες.

Ανάμεσα στις προτάσεις ενημέρωσης που έδινε η πλατφόρμα Crisis Response του Facebook ήταν και ιστοσελίδες ακροδεξιού περιεχομένου, όπως το προαναφερθέν The Gateway Pundit, που μετέδιδαν λανθασμένες πληροφορίες για την επίθεση.

 «Το Κέντρο Επιχειρήσεων Παγκόσμιας Ασφάλειάς μας εντόπισε αυτές τις αναρτήσεις το πρωί και τις έχουμε αφαιρέσει», είπε εκπρόσωπος της εταιρίας στο CNNi. «Όμως, αργήσαμε να τις διαγράψουμε», παραδέχθηκε ο ίδιος, τονίζοντας πως αυτή η καθυστέρηση βοήθησε στην περαιτέρω διασπορά τους. «Εργαζόμαστε για να επιλύσουμε το πρόβλημα που επέτρεψε να γίνει κάτι τέτοιο και ζητούμε συγγνώμη για τη σύγχυση που προκλήθηκε».
Θυμίζουμε ότι και οι δύο εταιρίες αντιμετωπίζουν ευρύτατη αμφισβήτηση για το ρόλο που διαδραμάτισαν κατά την προεκλογική περίοδο στις αμερικανικές εκλογές και κατηγορούνται ότι επέτρεψαν στη ρωσική ηλεκτρονική επιρροή να αναπτυχθεί.

πηγή κεντρικής φωτό

Google and Facebook help spread bad information after Las Vegas attack, by Oliver Darcy