Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν μια είδηση έχουν ως στόχο, εξίσου με τον γραπτό λόγο,  την ενημέρωση του κοινού. Είτε απεικονίζουν ρεαλιστικά κάτι που έχει ήδη συμβεί, ένα γεγονός έτσι όπως η κάμερα αποτύπωσε διάφορες πλευρές του, είτε συνάδει με το γενικότερο θέμα του κειμένου. Σε κάθε περίπτωση οι φωτογραφίες “υπογράφονται”: είτε από τον φωτογράφο, καλλιτέχνη ή ρεπόρτερ, είτε από το φωτογραφικό πρακτορείο από το οποίο ο ειδησεογραφικός οργανισμός έχει αγοράσει τη φωτογραφία. Στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να αποτελεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και να συνιστά παραπλανητική ή ψευδή είδηση (fake news) εξίσου κατακριτέα με τη σύνθεση και διακίνηση μιας οποιασδήποτε ψευδούς πληροφορίας.  Στην περίπτωση πολλών δημοσιευμάτων, κυρίως διαδικτυακών, που αφορούν στο θάνατο της νεαρής γυναίκας από την Εύβοια εξαιτίας νευρικής ανορεξίας οι φωτογραφικές παραπλανητικές ειδήσεις ήταν πολλές. Η περίπτωση για την οποία χρησιμοποιήθηκαν καθιστά ακόμα πιό θλιβερό το γεγονός. Ας… δούμε τι λέμε.

Κάτω από τον τίτλο (με τα λάθη που διακρίνονται)  “Θρήνει η Έυβοια για την 24χρονη Γιολάντα – Η όμορφη δασκάλα έφτασε να ζυγίζει μόνο 29 κιλά” υπάρχει η είδηση αλλά και “γκαλερί” φωτογραφιών της θανούσης (ή τουλάχιστον έτσι αφήνει να εννοηθεί η δημοσίευση).  Μεταξύ αυτών και η παρακάτω…

Αναζητώντας υπογραφή, credits για τη φωτογραφία, δεν βρήκαμε τίποτα. Ωστόσο η λεζάντα στη φωτογραφία γράφει: ” η μάχη ήταν άνιση και δύσκολη για την 24χρονη δασκάλα”. Αναζητήσαμε τη φωτογραφία (reverse image) στο ΤinEye. Ετσι βρήκαμε ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει δημοσιευθεί 2000 φορές σε διάφορα sites ανά τον κόσμο με την πιό παλιά δημοσίευση να φτάνει στον Αύγουστο του 2015. Ιδού μερικές δημοσιεύσεις που έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια φωτογραφία.

Σε μερικές από αυτές τις 2000 αναδημοσιεύσεις της ίδιας φωτογραφίας, η παραπλάνηση του αναγνώστη/χρήστη έχει επιτευχθεί με τον ίδιο τρόπο όπως και στην παραπάνω είδηση.

Εμφανίζεται επίσης να ανήκει στην ιδιοκτησία του φωτογραφικού πρακτορείου shutterstock.

Το TinEye είναι μια εύκολη και χρήσιμη πλατφόρμα εάν θέλετε να ελέγξετε μια δημοσιευμένη φωτογραφία. Την αλήθεια της ή το ψέμμα της. Η την παραπλάνηση για να κάνετε “κλικ”. Υπάρχουν κι άλλοι. Θα επανέλθουμε…

πηγή κεντρικής φωτογραφίας